Γιατί μαλώνουμε τα Χριστούγεννα; Και πώς θα το αποφύγεις

Η περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να μετατραπεί από "όνειρο" σε εφιάλτη, εάν δεν προετοιμαστείς κατάλληλα.

διακοπες_ψυχολογια Istock

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή που ενώνει τις οικογένειες -και μερικούς χαμένους συγγενείς- γύρω από ένα εορταστικό τραπέζι. Με έναν μαγικό τρόπο, τέτοιες μέρες κάθε διαφωνία ή σύγκρουση αντικαθίσταται με αγάπη και χαμόγελα. Ή μήπως όχι;

Ενώ οι περισσότεροι έχουμε ταυτίσει τα Χριστούγεννα με ένα θετικό κλίμα, έρευνες δείχνουν ότι είναι η περίοδος που πολλά ζευγάρια χωρίζουν και συγγενείς καταλήγουν σε διαφωνίες. Πώς εξηγείται επιστημονικά αυτό το φαινόμενο και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις, ώστε να έχεις πραγματικά ευχάριστες χριστουγεννιάτικες διακοπές;

Διάβασε επίσης: Τι συμβαίνει όταν στολίζεις νωρίτερα; Η επιστήμη έχει την απάντηση

Γιατί τα Χριστούγεννα μαλώνουμε;

Τα Χριστούγεννα είναι μια στρεσογόνα περίοδος, καθώς η αγορά δώρων μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές ανησυχίες, η δουλειά μας έχει επιβαρυνθεί, ενώ ταυτόχρονα ο καιρός είναι πιο κρύος και οι μέρες πιο σκοτεινές. 

Οι διακοπές μπορούν επίσης να προκαλέσουν οδυνηρές αναμνήσεις ή να μας κάνουν να αντιμετωπίσουμε ατυχείς πραγματικότητες στη ζωή μας, όπως η έλλειψη οικογένειας ή υποστήριξης.

Ως αποτέλεσμα, είμαστε συχνά συναισθηματικά ευάλωτοι κατά τη διάρκεια των γιορτών. Είναι δύσκολο, λοιπόν, να διαχειριστούμε αυτά τα έντονα συναισθήματα, να εκφραζόμαστε με ακρίβεια ή να είμαστε ανοιχτοί και μη επικριτικοί.

"Όταν αυξάνουμε τη συναισθηματική διέγερση, επηρεάζει τη συλλογιστική και τις επακόλουθες συμπεριφορές μας. Έτσι μπορεί να είμαστε πιο αμυντικοί ή να εκφραζόμαστε με τρόπους που οδηγούν σε σύγκρουση", υποστηρίζει κλινικός θεραπευτής του Χάρβαρντ.

Τα 4 βήματα για να αποφύγεις μια διαφωνία τα Χριστούγεννα

χριστουγεννα_διαφωνια
Istock

1. Προγραμμάτισε διαλείμματα

Σκέψου πότε και πώς θα μπορείς να κάνεις διαλείμματα κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής συγκέντρωσης. Αυτό θα σου δώσει την ευκαιρία να ελέγξεις τα συναισθήματά σου. Μπορείς να πας σε ένα άλλο δωμάτιο και να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να πάρεις μια βαθιά αναπνοή, να βοηθήσεις εθελοντικά στο στήσιμο του τραπεζιού ή να καθαρίσεις. Αυτά μπορεί να είναι μερικοί αντιπερισπασμοί που περιορίζουν την πιθανότητα σύγκρουσης με τους συγγενείς.

2. Άλλαξε συζήτηση

Εάν γνωρίζεις ότι τα αγαπημένα σου πρόσωπα μπορεί να κάνουν ερωτήσεις που θα οδηγήσουν σε σύγκρουση, προετοίμασε μία απάντηση και εξάσκησέ την. Κάνε μία δήλωση αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα του ατόμου και ενημέρωσέ τον ότι είναι καλύτερο να αλλάξει το θέμα.

3. Ζήτησε βοήθεια

Για να καταφέρεις να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου, ζήτησε από κάποιον που εμπιστεύεσαι να σου δώσει ένα σημάδι, εάν μια συνομιλία φαίνεται να παίρνει επικίνδυνη τροπή. Ένα χτύπημα στον ώμο ή μία ερώτηση, μπορεί να γίνει το συνθηματικό που θα σε κάνει να αποχωρήσεις από τη συζήτηση.

4. Όρισε ένα χρονικό όριο

Εάν είσαι οικοδέσποινα ενημέρωσε τους καλεσμένους σου εκ των προτέρων την ώρα που θα τελειώσει το πάρτι. Εάν παρευρίσκεσαι στη γιορτή, ενημέρωσε τον οικοδεσπότη εκ των προτέρων πότε θα πρέπει να φύγεις. Μείνε στο αρχικό πλάνο, ακόμα κι αν τα πράγματα πάνε καλά, για να μπορέσεις να ολοκληρώσεις την βραδιά όσο πιο όμορφα γίνεται, αλλά κυρίως χωρίς κάποια σύγκρουση.

Διάβασε επίσης: Μήπως η σχέση σου δεν αντέχει μέχρι τις γιορτές;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i