Έχεις "κολλήσει" συναισθηματικά; 3 σημάδια που το αποδεικνύουν

Και όλα τα tips για να πάψεις να είσαι κολλημένη συναισθηματικά και να το ξεπεράσεις

ψυχολογια_αντιμετωπιση Istock

Πώς μπορείς να καταλάβεις πότε είσαι σε μία χαλαρή περίοδο της ζωής σου ή έχεις κολλήσει συναισθηματικά. Κάθε άνθρωπος, βέβαια, αισθάνεται αυτό τον συναισθηματικό εγκλωβισμό σε διαφορετικές συνθήκες.

Για κάποιους, το να αισθάνονται κολλημένοι σημαίνει ότι νιώθουν σύγκρουση μεταξύ δύο επιλογών και το γεγονός αυτό τους προκαλεί πολύ άγχος. Για άλλους, το να είναι κολλημένοι μπορεί να αντικατοπτρίζει την εμπειρία της προσπάθειας και της ελάχιστης έως καθόλου προόδου.

Κάποιος μπορεί να θέλει να γίνεται καλύτερος κάθε μέρα, αλλά να παλεύει με τα ίδια πράγματα, είτε είναι πρότυπα συμπεριφοράς είτε εξωτερικά εμπόδια, ξανά και ξανά. Το αίσθημα κολλήματος μπορεί να προέλθει είτε από το να μην ξέρει κανείς πώς να επιφέρει την αλλαγή που θέλει. Αλλά σε γενικές γραμμές, το αίσθημα του συναισθηματικού κολλήματος μπορεί να οριστεί ως απογοήτευση από το να είσαι παγιδευμένος - ή της αντίληψη ότι είσαι παγιδευμένος - σε μια συγκεκριμένη συναισθηματική κατάσταση για πάρα πολύ καιρό.

Διαβάστε επίσης: 6 λόγοι να είσαι αυθεντική

3 σημάδια ότι έχεις κολλήσει συναισθηματικά

ψυχολογια_συμβουλες
Istock

Σε περίπτωση που ταυτίζεσαι με την παραπάνω περιγραφή, ήρθε η ώρα να διαχωρίσεις εάν βρίσκεσαι σε μία φυσιολογική καμπή της ζωής σου ή έχεις κολλήσει συναισθηματικά.

  1. Βιώνεις παρατεταμένη δυσφορία ή αγωνία και θέλεις να αλλάξεις αυτά τα συναισθήματα.
  2. Δοκιμάζεις διαφορετικές στρατηγικές και συνεχίζεις να αντιμετωπίζεις τα ίδια προβλήματα.
  3. Λες ότι θέλεις να αλλάξεις συμπεριφορά (π.χ. αναβλητικότητα, υπερβολικές δαπάνες, δάγκωμα νυχιών) αλλά συνεχίζεις να επιδίδεσαι σε αυτήν τη συμπεριφορά.

Τα πρώτα βήματα για να βγεις από τον συναισθηματικό εγκλωβισμό

Η ζωή εμπεριέχει ευχάριστες και δυσάρεστες εμπειρίες, και μέσα από αυτές μαθαίνουμε τον εαυτό μας και εξελισσόμαστε ως ενήλικες. Πότε, όμως, αυτή η καμπή μετατρέπεται σε έναν συναισθηματικό εγκλωβισμό που οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο; Δες πώς θα ξεπεράσεις το συναισθηματικό εγκλωβισμό.

1. Αναγνώρισε την πηγή του προβλήματος

Αφιέρωσε χρόνο για να καταλάβεις ποια είναι η πηγή που πιθανόν διαιωνίζει αυτό το κόλλημα. Πέρνα λίγο χρόνο με τον εαυτό σου, σε ένα ήσυχο περιβάλλον και προσπάθησε να φτάσεις στην πηγή του προβλήματος. Έχει να κάνει με την εργασία, την ερωτική ζωή ή συνδέεται με συμπεριφορές και αξίες;

2. Kάνε μικρές αλλαγές

Προσπάθησε να εργαστείς με σκοπό την πρόοδο και όχι την τελειότητα! Η μεγάλη αλλαγή προκύπτει μέσα από μικρές και με την πάροδο του χρόνου. Τόλμησε να κάνεις ακόμη και το πιο μικρό βήμα όσο αφορά το ζήτημα που αναγνώρισες ως πηγή του συναισθηματικού κολλήματος, και θα νιώσεις αμέσως υπέροχα με τον εαυτό σου.

3. Δείξε ευγνωμοσύνη για το σημείο που είσαι τώρα

Είναι εντάξει —και είναι φυσιολογικό μέρος της ζωής— να μην πιέζεις τον εαυτό σου για συνεχή πρόοδο, αλλαγή ή παραγωγικότητα. Να θυμάσαι ότι η ζωή είναι μια σειρά από φάσεις και ότι τα πράγματα έρχονται όπως τα κύματα ( πότε μικρά ποτέ μεγάλα). Και επίσης, πίστεψέ μας, ότι ακόμη σε αυτή την περίοδο κάνεις περισσότερη πρόοδο ή αλλαγές από ό,τι φαντάζεσαι!

4. Μην κάνεις συγκρίσεις

Δεν ωφελεί πουθενά να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τις διαδρομές ή τους ρυθμούς ζωής άλλων ανθρώπων. Αυτή είναι μια κοινή παγίδα που μπορεί να προκαλέσει, να επιδεινώσει ή να προέλθει από το αίσθημα κολλήματος που βιώνεις. Και για να στο κάνουμε ακόμη πιο απλό, δεν μπορείς να προσθέσεις πορτοκάλια με μήλα. Γιατί; Γιατί είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Παρομοίως, κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός.

5. Μίλησε σε έναν ψυχολόγο

Μερικές φορές απλώς εξηγώντας την κατάστασή σου δυνατά σε έναν αντικειμενικό ακροατή, σου επιτρέπει να δεις τη δική σου εμπειρία υπό ένα νέο πρίσμα και να αισθανθείς μεγαλύτερη δύναμη για να  ξεκολλήσεις. Είναι σημαντικό να μην αφήσεις αυτό το αίσθημα κολλήματος να μείνει τόσο πολύ ώστε η ψυχική σας υγεία να αρχίσει να υποφέρει. Αναζητήστε καθοδήγηση προληπτικά για την καλύτερη ευκαιρία να ξεπεράσετε το αίσθημα κολλήματος πιο γρήγορα.

Διαβάστε επίσης: FOPΟ | Πώς να πάψεις να σε νοιάζει τι λένε οι άλλοι για σένα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i