Πώς να γίνεις expert σε οτιδήποτε μαθαίνεις, σε οποιαδήποτε ηλικία

Ο Mark Sunborn, συγγραφέας του βιβλίου The Encore Effect, επισημαίνει τα 5 βήματα για να γίνεις expert σε οτιδήποτε μαθαίνεις.

σκαλοπάτια με στόχο για όσους θέλουν να γίνουν expert istock

Ο Mark Sunborn, συγγραφέας του best-seller "The Encore Effect", υποστηρίζει ότι η επιδίωξη νέων δεξιοτήτων και η ανάπτυξη σε νέους τομείς δεν είναι μόνο για τους νέους. Οποιοσδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορεί να γίνει expert σε οτιδήποτε επιθυμεί.

Σύμφωνα με τον Sunborn, υπάρχουν 5 βασικές αρχές για να γίνεις expert σε οτιδήποτε:

  1. Ενθουσιασμός: Το πάθος για το θέμα που μαθαίνεις είναι απαραίτητο για να διατηρήσεις το ενδιαφέρον και την αφοσίωσή σου.
  2. Επιμονή: Η μάθηση δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά η επιμονή και η υπομονή είναι απαραίτητες για να ξεπεράσεις τις δυσκολίες.
  3. Πρακτική: Η ενεργή εξάσκηση και η εφαρμογή των γνώσεων σου είναι απαραίτητες για να γίνεις expert.
  4. Ανατροφοδότηση: Η αναζήτηση και η αξιοποίηση της ανατροφοδότησης από άλλους σε βοηθά να βελτιώνεσαι και να εξελίσσεσαι.
  5. Συνδεσιμότητα: Η δημιουργία δικτύου με άλλους που μοιράζονται το ενδιαφέρον σου για το θέμα μπορεί να σου προσφέρει υποστήριξη, πόρους και νέες οπτικές γωνίες.

Brain Fitness: Κάνε αυτήν την άσκηση και μάθε εάν το μυαλό σου είναι σε φόρμα

Πώς να γίνεις expert σε 5 βήματα

Ξεκίνα με μικρά βήματα και θέσε ρεαλιστικούς στόχους, μη φοβάσαι να κάνεις λάθη, η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας μάθησης. Βρες έναν μέντορα ή δάσκαλο που μπορεί να σε καθοδηγήσει, αφιέρωσε χρόνο για να μάθεις νέες δεξιότητες και γνώσεις και μην σταματάτε ποτέ να μαθαίνεις!

1 Σκέψου

Συλλογίσου ποια είναι τα στοιχεία που θέλεις να μάθεις πρώτα ή να τελειοποιήσεις. Τι χρειάζεσαι για να πας στο επόμενο επίπεδο, σε υλικοτεχνικό επίπεδο; Ποιος μπορεί να σε βοηθήσει;

2 Παρατήρησε

Δες αυτούς που έχουν τελειοποιήσει την τέχνη που προσπαθείς να μάθεις. Κράτα σημειώσεις από αυτό που κάνουν εκείνοι και πώς το κάνουν. Να θυμάσαι ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο "παρατηρώ" και το "κοιτάζω": η πραγματική μάθηση έρχεται από την προσεκτική παρατήρηση.

3 Παίξε

Δες την ώρα που μαθαίνεις σαν παιχνίδι παρά σαν δουλειά. Όταν περνάς καλά, δε σε νοιάζουν τα λάθη σου. Αντίθετα, μαθαίνεις από αυτά.

4 Τελειοποίησε

Μπορείς να νομίζεις ότι είσαι "ειδικός", αλλά είσαι όντως; Ακόμη και οι εντυπωσιακότερες προσπάθειες μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερες.

5 Δίδαξε

Αυτό απαιτεί να κατέχεις απόλυτα και να καταλαβαίνεις τη δεξιοτεχνία σου. Μάλλον θα σου κάνουν ερωτήσεις, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να συνειδητοποιήσεις τι δεν ξέρεις και τι χρειάζεσαι για να γίνεις καλύτερη.

Ο Mark Sunborn είναι επίσης συγγραφέας των βιβλίων "The Fred Factor" και "Lead with Gratitude". Έχει μιλήσει σε πάνω από 2.000 οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Το "The Encore Effect" έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες.

Μάθε τους 7 απλούς τρόπους για να φτιάξεις τη μέρα σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i