Πώς να ξεχωρίσεις ένα vegan προϊόν ομορφιάς;

Ένα vegan προϊόν ομορφιάς, περιποίησης και μακιγιάζ δεν είναι πλέον μια νέα τάση στον χώρο της ομορφιάς, αλλά ένας τρόπος ζωής.

vegan istock

Θέλεις να ξέρεις τι σημαίνει vegan προϊόν ομορφιάς; Ξεκινώντας από τη διατροφή και τη γενικότερη στάση απέναντι στις καθημερινές μας επιλογές, ο όρος "vegan" κατακλύζει τα τελευταία χρόνια και τη βιομηχανία της ομορφιάς θέτοντας νέους όρους στην κοσμετολογία.

Vegan προϊόν ομορφιάς: τα ονόματά του

Τα cruelty-free, vegan, clean, green, bio και πολλά άλλα προϊόντα είναι οι πρωταγωνιστές στα ράφια των καταστημάτων, με σκοπό την ενίσχυση της βιωσιμότητας του πλανήτη και την προστασία των ζώων από τις δοκιμές που γίνονται σε αυτά, αλλά και τη μείωση των ζωικών παραγώγων που εμπερικλείονται στις καλλυντικές συνθέσεις.

Όμως, καθώς οι ετικέτες των προϊόντων πολλές φορές δεν είναι ξεκάθαρες και οι διάφορες προϊοντικές ομάδες είναι δύσκολο να διαχωριστούν, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς σημαίνει η αναγραφή "vegan" στην ετικέτα ενός προϊόντος ομορφιάς.

Δες και αυτό: Green Beauty: Τα καλύτερα vegan καλλυντικά που μπορείς να αγοράσεις τώρα

Τι σημαίνει vegan προϊόν;

Τα vegan προϊόντα δεν περιέχουν καθόλου ζωικά παράγωγα, όπως ζελατίνη, λανολίνη, που προέρχεται από το μαλλί του πρόβατου, carmine, που προέρχεται από τα έντομα και χρησιμοποιείται στα κραγιόν, χοληστερίνη ή ζωικό κολλαγόνο, αλλά και συστατικά που προέρχονται απευθείας από τα ζώα, όπως μέλι, κερί μέλισσας, βασιλικός πολτός, γάλα κ.ά.

Επίσης, πολλοί θεωρούν ότι ένα cruelty-free προϊόν είναι και vegan. Αυτό δεν ισχύει. Τα cruelty-free προϊόντα είναι εκείνα που δε δοκιμάζονται σε κανένα στάδιο της παραγωγής τους σε ζώα, όμως οι συνθέσεις τους μπορεί να περιέχουν ζωικά συστατικά ή παράγωγα, ενώ τα vegan διαθέτουν αποκλειστικά συστατικά που προέρχονται από τη φύση και παράλληλα δοκιμάζονται σε ζώα.

Άρα μπορεί να επιλέξεις ένα προϊόν με την αναγραφή "vegan" και να μην είναι cruelty-free και το αντίστροφο. Αν επιθυμείς και τα δύο, θα πρέπει να αναγράφεται ότι είναι vegan και cruelty-free.

Πώς ξεχωρίζεις ένα vegan προϊόν

Το πρώτο και πιο εύκολο που μπορείς να κάνεις είναι να διαβάσεις προσεκτικά την ετικέτα του για να δεις αν αναγράφονται οι όροι "vegan", "vegan-friendly" ή "no-animal delivered ingredients".

Βέβαια, ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλάβεις αν ένα προϊόν είναι vegan είναι να ελέγξεις προσεκτικά τα συστατικά που αναγράφονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας του. Επίσης, για να δεις αν είναι κυρίως cruelty-free και σε κάποιες περιπτώσεις και vegan, μπορείς να τσεκάρεις την ετικέτα του καλλυντικού που χρησιμοποιείς στη λίστα του οργανισμού PETA, γνωστή ως πρόγραμμα "Βeauty without bunnies", προκειμένου να διασφαλίσεις ότι το προϊόν δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα.

Τι να προσέξεις

Πολλά προϊόντα, επειδή διαθέτουν υψηλό ποσοστό φυσικών συστατικών, θεωρούνται και vegan.

Αυτό είναι λάθος γιατί, αν αναλογιστείς ότι όλα τα προϊόντα που περιέχουν παράγωγα της μέλισσας δεν είναι vegan, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική πριν αγοράσεις ένα balm χειλιών, μάσκαρα που σε μεγάλο ποσοστό περιέχουν κερί μέλισσας, προϊόντα κερατίνης για τα μαλλιά, καθώς οι περισσότερες έχουν ζωικά παράγωγα, αλλά και προϊόντα με κολλαγόνο που πρέπει να ελέγχεις αν είναι φυτικό.

Vegan προϊόντα Vs vegan εταιρείες

Υπάρχουν πολλές εταιρείες καλλυντικών που λανσάρουν vegan προϊόντα ομορφιάς, αλλά δε διαθέτουν εξ ολοκλήρου μια γκάμα με vegan προϊόντα. Για παράδειγμα, η Charlotte Tilbury, η Urban Decay, η Glossier και άλλες διαθέτουν κάποιες vegan επιλογές, οπότε κάθε φορά που προσθέτεις ένα προϊόν περιποίησης ή μακιγιάζ στο καλάθι σου θα πρέπει να το τσεκάρεις πρώτα και να μην το αγοράζεις παρασυρόμενη από μια γενική εικόνα που μπορεί να έχεις για ένα brand.

Είναι αποτελεσματικά τα vegan προϊόντα;

Η αποτελεσματικότητα των vegan προϊόντων, όπως και οποιουδήποτε άλλου προϊόντος, δεν εξαρτάται τόσο από την προέλευση των συστατικών του, δηλαδή ζωική ή φυτική, αλλά από την περιεκτικότητα των συστατικών και τον συνδυασμό τους.

Έτσι, θα λέγαμε ότι τα vegan προϊόντα περιποίησης είναι αποτελεσματικά σε κάθε τομέα, όπως ενυδάτωση, αντιοξειδωτική και αντηλιακή προστασία, αντιγήρανση, ενώ τα vegan προϊόντα μακιγιάζ δεν έχουν να στερηθούν σε τίποτα από οποιοδήποτε άλλο προϊόν μακιγιάζ και συγκεκριμένα αποτελούν ίσως και μια πιο ασφαλή επιλογή για τα μάτια και τα χείλη.

Από τον vegan τομέα δε λείπουν και τα αρώματα που αξίζει να δοκιμάσεις, τα οποία διαθέτουν αποκλειστικά φυτικά εκχυλίσματα, χωρίς όμως να στερούνται το βάθος, τον αισθησιακό χαρακτήρα και τη διάρκεια.

Διάβασε ακόμη: 5 οφέλη που θα αποκομίσεις από τη χρήση vegan, cruelty free καλλυντικών


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i