H θεωρία παιγνίων στις σχέσεις: Να γιατί πρέπει να κάνεις ΕΣΥ το πρώτο βήμα για να βρεις τον τέλειο

Ήξερες ότι η θεωρία των παιγνίων έχει απάντηση για το πότε πρέπει να παντρευτείς, πώς να κατακτήσεις αυτόν που θες και πώς να βρεις τον ιδανικό άνδρα για σένα; 

15.05.2018

εχεις διαβασει

Αν έχεις δει την ταινία Α Βeautiful Μind με τον μαθηματικό John Nash, έχεις μια πρώτη ιδέα της εφαρμογής της θεωρίας των παιγνίων στις σχέσεις. Στην ταινία ο Nash με τους φίλους του, εφαρμόζοντας τη θεωρία, κατέληξαν ότι, για να καταφέρουν να κατακτήσουν κάποιες κοπέλες από μια παρέα κοριτσιών ένα βράδυ σε ένα μπαρ, αυτό που έπρεπε να κάνουν ήταν το αντίθετο από το ένστικτό τους: αντί να προσπαθήσουν να γοητεύσουν όλοι την πιο όμορφη κοπέλα (με αποτέλεσμα εκείνη να τους απορρίψει όλους), να κινηθούν ο καθένας ξεχωριστά προς μία από τις φίλες της και να αγνοήσουν όλοι την πιο όμορφη. Έτσι μόνο όλοι θα έβρισκαν κοπέλες.

Αν και το παράδειγμα δίνει την εντύπωση της χειραγώγησης, στην πραγματικότητα είναι ένας από τους τρόπους για να εφαρμόσεις τα παίγνια στην πραγματική ζωή – ο στόχος σου μπορεί να είναι αμφιλεγόμενος, τα μαθηματικά όμως όχι. Με αυτό τον τρόπο η Hannah Fry στο βιβλίο της Τα μαθηματικά της αγάπης αναλύει όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους τα παίγνια και οι αλγόριθμοι μπορεί να σε βοηθήσουν να κάνεις τις καλύτερες επιλογές στις σχέσεις. Ιδού πώς:

Η θεωρία παιγνίων στις σχέσεις: Να γιατί είναι προτιμότερο να κάνεις εσύ το πρώτο βήμα

…ή πώς θα εφαρμόσεις τον αλγόριθμο Γκέιλ-Σάπλεϊ για να βρεις το σύντροφο που προτιμάς.

Σύμφωνα με τον αλγόριθμο, όποιος παίρνει το ρίσκο να κάνει την πρώτη κίνηση είναι κι αυτός που έχει περισσότερες πιθανότητες να βρει το ταίρι που είναι η πρώτη του επιλογή. Σε ένα τυχαίο (not) παράδειγμα στο βιβλίο, σε ένα πάρτι υπάρχουν τρία κορίτσια και τρία αγόρια με τα πρωτότυπα ονόματα Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler και Ross. Κάθε αγόρι και κάθε κορίτσι έχει τις δικές του προτιμήσεις, μια λίστα ατόμων με σειρά προτίμησης με τους οποίους θα ήθελε να κάνει σχέση.

Αγόρια1η επιλογή2η επιλογή3η επιλογή

Joey

Phoebe

Rachel

Monica

Chandler

Rachel

Monica

Phoebe

Ross

Rachel

Phoebe

Monica

 

Κορίτσια1η επιλογή2η επιλογή3η επιλογή

Rachel

Joey

Ross

Chandler

Monica

Joey

Chandler

Ross

Phoebe

Ross

Chandler

Joey

 

Σύμφωνα λοιπόν με τον παραπάνω πίνακα, αν η υπόθεση εξελιχθεί παραδοσιακά με τα αγόρια να πλησιάζουν τα κορίτσια, το αποτέλεσμα θα έχει ως εξής:

  • Η Rachel θα πολιορκηθεί από τον Chandler και τον Ross κι εκείνη θα διαλέξει τον Ross, που είναι πιο ψηλά στη λίστα της.
  • Η Μonica είναι η επόμενη επιλογή του Chandler μετά την απόρριψη και, εφόσον εκείνη δεν έχει άλλες προσφορές, τα φτιάχνει μαζί του.
  • Η Phoebe, αφού δεν έχει δεχτεί κρούση από τον Ross και τον Chandler, τα φτιάχνει με τον Joey.

Επομένως, όλοι βρήκαν το ταίρι τους, αλλά, αν κοιτάξεις προσεκτικά, θα προσέξεις ότι κανένα αγόρι δεν μπορεί να τα πάει καλύτερα και όλα κατέληξαν με την 1η ή 2η (για τον Chandler) επιλογή τους. Έτσι, τα αγόρια δεν έχουν λόγο να αλλάξουν συντρόφους, ακόμα κι αν τα κορίτσια αποφάσιζαν τώρα να προσεγγίσουν τις πρώτες επιλογές τους. Τα κορίτσια, από την άλλη, έχουν καταλήξει με τη 2η ή 3η επιλογή τους – όχι το ιδανικό αποτέλεσμα.

Τι μας λέει επομένως ο αλγόριθμος Γκέιλ-Σάπλεϊ;

Ότι η ομάδα που ρισκάρει να απορριφθεί έχει πάντα καλύτερα αποτελέσματα από εκείνη που περιμένει, καθώς το καλύτερο που έχει να περιμένει είναι η λιγότερο κακή επιλογή. Θα δεις ότι, αν το πείραμα γινόταν με τα κορίτσια να κάνουν την πρώτη κίνηση, τα πράγματα θα εξελίσσονταν τελείως διαφορετικά.

Συμπέρασμα

Βάλε υψηλούς και συχνούς στόχους και προσπάθησε να τους κατακτήσεις.

Περισσότερα από Καλή ζωή

Meghan Markle & Πρίγκιπας Harry | Μόλις παντρεύτηκαν!
Meghan Markle και Πρίγκιπας Harry: Μόλις παντρεύτηκαν!

Όλες οι λεπτομέρειες του μυστηρίου!

παραλία σκιά κάμπινγκ καλοκαίρι θάλασσα άμμος
Πρώτη φορά κάμπινγκ; Η Ελένη Δασκαλάκη δίνει συμβουλές από εμπειρία!

Όσα χρειάζεται να ξέρεις και να έχεις σκεφτεί πριν αποφασίσεις να κάνεις για πρώτη φορά κάμπινγκ.

Body shaming: Ήξερες πως το κάνεις κι εσύ; (όλα όσα πρέπει να ξέρεις γι’αυτή την «επιδημία»)

Ακολουθώντας τα σημεία των καιρών, η Ευμορφία Σαββαΐδη διερευνά την έννοια του body shaming. Έχεις κάνει κάποιον να ντραπεί για το σώμα του; Μήπως τον εαυτό σου;

ευτυχισμένα ζευγάρια
Τι θα συμβεί στο σώμα μoυ αν σταματήσω να κάνω σεξ;

Δεν είναι λίγοι οι ενήλικες άντρες και γυναίκες που σε κάποια φάση της ζωής τους σταματάνε να κάνουν έρωτα. Και για ορισμένους αυτό αποτελεί ένα σύντομο «διάλειμμα” στη σεξουαλική τους ζωή ενώ για άλλους παγιώνεται ως μια νέα κανονικότητα.

Μόλις έχασα τη δουλειά μου! Η σύμβουλος ψυχικής υγείας σου μιλά για την επόμενη μέρα

Η εργασία είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή πολλών ανθρώπων και αντιπροσωπεύει κάτι πολύ περισσότερο από το να «βγάλουμε χρήματα».

#shapegreece