6 τρόποι να κάνεις reset μετά τη δουλειά

Είχες ένα απαιτητικό 8ωρο (μπορεί και παραπάνω); Ορισμένες συνήθειες που πρέπει να εντάξεις στην καθημερινότητά σου προκειμένου να αποσυνδεθείς από τη δουλειά σου.

γυναίκα γυρνάει από τη δουλειά iStock

Μοιάζει λες και τις ημέρες της εβδομάδας η δουλειά σου είναι το πράγμα που "ρουφάει" όλες τις ώρες, σαν να είναι το σημαντικότερο στοιχείο στη ζωή σου. Φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ωστόσο η καθημερινότητα και η απαιτητικοί ρυθμοί οποιασδήποτε εργασίας σε κάνουν να νιώθεις πως η δουλειά σου πρέπει να βρίσκεται συνέχεια στο μυαλό σου. Και αυτό είναι λάθος, καθώς με το που σχολάσεις, οφείλεις να αποσυνδεθείς πλήρως και να ασχοληθείς με πράγματα που σε ηρεμούν και σε ευχαριστούν. Είτε λοιπόν δουλεύεις διά ζώσης, είτε δουλεύεις από το σπίτι χρειάζεται να βάλεις ένα στοπ για την ημέρα, κάνοντας reset και αφήνοντας τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εργασία σου πίσω. 

Διαβάστε Επίσης

6 τρόποι να κάνεις reset μετά τη δουλειά

1. Κίνηση: Όσο κι αν δεν έχεις βάλει τη γυμναστική σου μετά τη δουλειά, μπορείς για 10-15 λεπτά να κάνεις μία βόλτα στη γειτονιά σου. Είτε φορώντας τα ακουστικά σου, είτε βγάζοντας τον σκύλο βόλτα, προσπάθησε να ξεμουδιάσεις, κάνοντας παράλληλα streching. Αν είσαι τυχερή και έχεις τη δυνατότητα να δεις και λίγο ήλιο, αυτό θα σου κάνει καλό, όσο και το να περπατήσεις στη φύση.

2. Οθόνες: Αν δουλεύεις σε γραφείο, αυτό σημαίνει πως το βλέμμα σου επί ώρες είναι κολλημένο σε μία οθόνη. Αναμφίβολα, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να αποφύγεις να κάτσεις μπροστά από μία οθόνη για να αποσυνδεθείς. Στη βόλτα που θα κάνεις, παρατήρησε τα κτίρια, τον ουρανό, τα δέντρα, προκειμένου να ξεφύγει τελείως το μυαλό σου. 

3. Νερό: Πέρα από το ότι το νερό είναι βασικό στην καθημερινότητά σου για την ενυδάτωσή σου, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μέσω ενός γρήγορου ντους, το οποίο στην ουσία θα σημάνει την αλλαγή της κατάστασης. Ένας ντους μπορεί να γίνει το μεταβατικό στάδιο, το οποίο θα σε οδηγήσει σε κάτι διαφορετικό μέσα στην ημέρα σου, που μπορεί να λειτουργήσει και ως μέθοδος αποκατάστασης. Λίγο κρύο νερό στο πρόσωπό σου θα σε ξυπνήσει και θα σε ενεργοποιήσει προς τη νέα κατάσταση. 

4. Αποσύνδεση: Αν δουλεύεις στο γραφείο, και μόνο που αλλάζεις περιβάλλον σε βοηθά πράγματι να αφήσεις τη δουλειά σου πίσω. Ωστόσο, αν ανήκεις στην κατηγορία με τους εργαζομένους που εξακολουθούν να δουλεύουν από το σπίτι, τότε οφείλεις να βάλεις ένα όριο. Αυτό σημαίνει πως θα αφήσεις το λάπτοπ σου στο γραφείο του σπιτιού σου ή σε έναν χώρο που δεν θα το βλέπεις ύστερα. Αν πάλι ο υπολογιστής σου δεν είναι φορητός και δεν λέει να "κρυφτεί", μπορείς να τον διακοσμήσεις με ένα φανταχτερό κασκόλ. 

5. Διαλογισμός: Εκτός της μικρής άσκησης που μπορείς να κάνεις μετά τη δουλειά, προκειμένου να αδειάσεις το μυαλό σου από την πίεση και όλα εκείνα που συνδέονται με την εργασία σου, μπορείς να κάνεις έναν μικρο-διαλογισμό, που θα σε βοηθήσει να κάνεις reset. Σύμφωνα με τον δάσκαλο διαλογισμού στο Headspace, Kessonga Giscombe, "κάνε παύση και σκόπιμα τσέκαρε τον εαυτό σου". Δες αν πράγματι είσαι καλά σωματικά, ψυχικά, συναισθηματικά, προκειμένου να δεις τι είναι αυτό που έχεις ανάγκη να κάνεις μετά τη δουλειά. Πάρε βαθιές αναπνοές, με εισπνοές και βαθύτερες εκπνοές ή χρησιμοποίησε ένα μάντρα, το οποίο θα σε βοηθήσει να κάνεις την αλλαγή από τη δουλειά στον προσωπικό σου χρόνο. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i