Μπύρες και κοκτέιλ στην παραλία: Οι άγνωστοι κίνδυνοι που κρύβουν

Οι υψηλές θερμοκρασίες και το αλκοόλ μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο… κοκτέιλ. Πώς θα απολαύσουμε τις διακοπές μας, χωρίς τις "παρενέργειές" του;

Παρέα φίλων που πίνουν μπύρα στην παραλία istock

Μια ζεστή μέρα στην παραλία, το Σαββατοκύριακο ή στις διακοπές, σημαίνει μπάνιο, παιχνίδια στο νερό, ηλιοθεραπεία και παγωμένες μπύρες ή κοκτέιλ στην παραλία. Εάν ο παραπάνω συλλογισμός μας ακούγεται οικείος, τα σχόλια των ειδικών από την Κλινική Κλίβελαντ στις ΗΠΑ ίσως μας κάνουν να ξανασκεφτούμε το αν η κατανάλωση αλκοόλ στην παραλία είναι καλή ιδέα.

Αλκοόλ και κοκτέιλ στην παραλία: Γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους της ζέστης και του καλοκαιριού είναι η αφυδάτωση, η οποία μπορεί να μη γίνει άμεσα αντιληπτή αφού όταν φτάσουμε να διψάμε έχουμε ήδη αφυδατωθεί. Για να μπούμε όμως στην καρδιά του θέματος, η διαιτολόγος Julia Zumpano, RD, LD., εξηγεί το πώς η κατανάλωση αλκοόλ το καλοκαίρι, ειδικά στη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σοβαρή αφυδάτωση. Γιατί όμως;

Διαβάστε Επίσης

Η μπύρα και κάθε είδος αλκοολούχου ποτού έχουν διουρητική δράση, καθώς το αλκοόλ αναστέλλει την αγγειοπιεσίνη, μια αντιδιουρητική ορμόνη που σε συνεργασία με τους νεφρούς διατηρεί την ισορροπία των υγρών στο σώμα μας. Ταυτόχρονα, το αλκοόλ είναι από μόνο του διουρητικό, πράγμα που σημαίνει αυξημένη διούρηση και απώλεια υγρών. Βάλε στην εξίσωση των την αυξημένη εφίδρωση από τον καυτό ήλιο, και μπορείς να καταλάβεις πόσο εύκολη είναι η αφυδάτωση μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα στην παραλία.

Και κάτι ακόμη: Η αφυδάτωση μπορεί να κάνει πιο εύκολη τη μέθη, ακόμη και με λιγότερη ποσότητα αλκοόλ, επιδεινώνοντας συμπτώματα όπως η σύγχυση και ο συντονισμός.

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης

Ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση, της τάξης του 1-2%, μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε νωθρότητα και κόπωση. Άλλα συμπτώματα, σύμφωνα με τη Dr Deborah Lee, περιλαμβάνουν:

  • Πονοκεφάλους
  • Μυικές κράμπες
  • Ξηρό στόμα/ξηρά χείλη
  • Δέρμα που ξεφλουδίζει
  • Δυσκοιλιότητα
  • Αίσθηση ζαλάδας ή απώλεια αισθήσεων.
  • Τέλος, η αφυδάτωση είναι επίσης βασική αιτία των συμπτωμάτων του hangover.

Διαβάστε Επίσης

Μπύρα ή κοκτέιλ στην παραλία: Είναι το ένα καλύτερο από το άλλο;

Δεδομένου ότι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι συνήθως υψηλότερη στα οινοπνευματώδη ποτά από μια μέση μπύρα, η απάντηση ακούγεται προφανής. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι λίγο πιο περίπλοκη, λέει η Zumpano. "Εάν πιούμε την ίδια ποσότητα αλκοολούχου ποτού ή μπύρας, π.χ. 330 ml κοκτέιλ μαργαρίτα σε σύγκριση με την αντίστοιχη ποσότητα μπύρας, το πιθανότερο είναι ότι θα μεθύσουμε πολύ πιο γρήγορα. Εάν όμως πιούμε το ισοδύναμό τους, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά, επειδή η πρόσληψη αλκοόλ είναι η ίδια".

Πρακτικά, σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα υγείας National Institute of Health, ένα ισοδύναμο αλκοολούχου ποτού περιέχει περίπου 14 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης. Με αυτό το μέτρο, ένα μέσο κουτάκι μπύρας 330 ml περιέχει την ίδια ποσότητα αλκοόλ με ένα ποτήρι κρασί 140 ml ή ένα σφηνάκι ποτού όπως ρούμι, βότκα, τζιν ή ουίσκι.

Κάτι άλλο που πρέπει να προσέχουμε είναι η περιεκτικότητα της μπύρας σε αλκοόλ καθώς έχουν όλες το ίδιο. Οι περισσότερες μπύρες έχουν γενικά μεταξύ 4% και 5% αλκοόλ ανά κουτάκι αλλά υπάρχουν είδη που μπορεί να έχουν πολύ περισσότερο.

Θέλεις όμως να πιεις ένα ποτό στην παραλία;

Εάν είναι μια αγαπημένη σου συνήθεια, δεν χρειάζεται να την απαρνηθείς εντελώς. Μπορείς όμως να ακολουθήσεις μερικές απλές συμβουλές που θα σε προστατέψουν από την αφυδάτωση.

  • Πίνε τακτικά νερό παράλληλα με τη μπύρα ή το κοκτέιλ σου.
  • Αραίωσε περισσότερο από το συνηθισμένο το ποτό σου: Ζήτησε να σου βάλουν παραπάνω πάγο στο κοκτέιλ ή αν πίνεις κρασί αραίωσέ το με αεριούχο νερό.
  • Μην πίνεις αλκοόλ με άδειο στομάχι αλλά μην το παρακάνεις κιόλας με το φαγητό στην παραλία. Ένα φρούτο με ένα κομμάτι τυρί και 1-2 κριτσίνια ή μια δυο χούφτες σπιτικά ποπ κορν ανήκουν στις υγιεινές επιλογές για σνακ στην παραλία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i