Μεσημεριανός ύπνος: Πώς επηρεάζει την υγεία μας!

Ο μεσημεριανός ύπνος είναι απαραίτητος για τη μακροζωία και την υγεία, καθώς ευεργετεί τον εγκέφαλο.

μια γυναικα κοιμάται - Παγκόσμια Ημέρα Υπνου iStock

Για κάποιους, ένας υπνάκος μπορεί να μοιάζει με πολυτέλεια, αλλά ένας καθημερινός απογευματινός ύπνος μπορεί να είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να γεράσουμε καλά. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να αποτρέψει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου μας καθώς γερνάμε.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Health, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 35.080 συμμετέχοντες ηλικίας 40 έως 69 ετών και εξέτασαν τις γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται μ΄έναν τακτικό υπνάκο.

Με βάση τα δεδομένα, διαπίστωσαν τη σχέση μεταξύ του συνήθους ημερήσιου ύπνου και του μεγαλύτερου όγκου του εγκεφάλου. Η διαφορά στον όγκο του εγκεφάλου μεταξύ των ατόμων που κοιμούνται τακτικά και εκείνων που δεν κοιμούνται ήταν ισοδύναμη με 2,6 έως 6,5 χρόνια γήρανσης.

Μεσημεριανός ύπνος: η ιδανική διάρκεια 

Οι υπάρχουσες έρευνες δείχνουν ότι ένας σύντομος υπνάκος μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο μεσημεριανός ύπνος βελτίωσε τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες μνήμης σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Όταν ο ύπνος κυμαίνεται από 10 έως 60 λεπτά προσφέρουν άμεση βελτίωση της διάθεσης και της εγρήγορσης, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που αποτελούνταν από 32 νεαρούς ενήλικες. Επίσης οι σύντομοι μεσημεριανοί ύπνοι μπορούν να μειώσουν την κόπωση, να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και να βελτιώσουν τη σωματική απόδοση.

Μπορεί ο μεσημεριανός ύπνος να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα;

Ο πολύς ύπνος δεν είναι καλός για την υγεία. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική ημερήσια υπνηλία και ο υπνάκος για πάνω από 60 λεπτά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών προβλημάτων.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι ένας υπνάκος διάρκειας 10 λεπτών ήταν ο πιο αποτελεσματικός για τη βελτίωση της κόπωσης, του ενέργειας και της γνωστικής απόδοσης, σύμφωνα με τον Yishan Xu, PhD, DBSM, πιστοποιημένο από το διοικητικό συμβούλιο ειδικό στη συμπεριφορική ιατρική του ύπνου και οικοδεσπότη ενός podcast με τίτλο Deep Into Sleep.

"Συχνά προτείνω στους ασθενείς να μην κοιμούνται πάνω από 40 λεπτά", δήλωσε ο Xu στο Verywell. 

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι μεσημεριανοί ύπνοι κάτω των 30 λεπτών έχουν τα καλύτερα οφέλη, καθώς είναι λιγότερο πιθανό οι άνθρωποι να εισέλθουν στο στάδιο του βαθύ ύπνου ή να βιώσουν την αδράνεια του ύπνου, μια περίοδο μειωμένης εγρήγορσης αμέσως μετά το ξύπνημα. 

Το να κοιμηθεί κανείς περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι σαν να "τρώτε κέικ πριν από το δείπνο", δήλωσε ο Xu, επειδή μπορεί να μειώσει την ανάγκη για ύπνο το βράδυ κα οδηγήσει σε αϋπνία.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i