Όταν το πρόγραμμα γυμναστικής ακούει το ψυχικό τραύμα

Μια νέα μέθοδος personal training ακούει και συνυπολογίζει τα τραύματα του ανθρώπου.

πρόγραμμα γυμναστικής iStock

Όταν η Emily Young απέκτησε το δίπλωμα της το 2018 διαπίστωσε σχεδόν αμέσως ότι ο παραδοσιακός τρόπος που ακολουθούσαν οι προπονητές -συγκεκριμένες ασκήσεις, συγκεκριμένο πρόγραμμα- δεν ήταν αποτελεσματικό για πολλούς ανθρώπους. Γιατί κάποιοι πελάτες αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας και έχουν υποστεί τραυματικές καταστάσεις, γεγονός που δεν μπορεί να δει κανείς ανεξάρτητα από το σώμα και τη φροντίδα του. Πολλοί ερχόντουσαν στο στούντιο της νιώθοντας αποκομμένοι από το σώμα τους και ντρεπόντουσαν επιπλέον που δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα ως είχε.

Η Young άρχισε λοιπόν να διαμορφώνει τη δική της προσέγγιση. Στην πορεία ανακάλυψε επίσης την Laura Khoudari, που ηγείται αυτής της νέας προσέγγισης, μιας μεθόδου γυμναστικής που σέβεται το τραύμα του κάθε ανθρώπου και το συνυπολογίζει στο personal training.

Κι ενώ είναι δύσκολο να ορίσει κανείς το τι σημαίνει τραύμα, τραυματικές καταστάσεις έχει ζήσει ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων (που φτάνει στο 70% των ενηλίκων στις ΗΠΑ). Καταστάσεις όπως οι φυσικές καταστροφές, πράξεις βίας, απώλειες κ.ά αφήνουν τα σημάδια τους στον ψυχισμό, άρα και τον οργανισμό των ανθρώπων. Πώς λοιπόν να κάνουμε γυμναστική που αφορά μόνο το σώμα;

Τι είναι αυτή η νέα μέθοδος λοιπόν;

Στον πυρήνα της βρίσκεται η σκέψη πως οι άνθρωποι που έχουν ιστορικό τραύματος πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς μες στο σώμα τους μέσω της κίνησης και πως το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται σε αυτό. Τώρα οι γυμναστές θα πρέπει να συμπεριφέρονται στους πελάτες τους σαν να είναι συνεργάτες σε αυτή τη διαδικασία και να τους προσεγγίζουν με σεβασμό και όχι επικριτικά, αναπροσαρμόζοντας το μάθημα ακόμα και κατά τη διάρκειά του. Έτσι, η Young έχει συνιδρύσει το Trauma-Informed Personal Training Certificate at Hope Ignited Training, ένα δίπλωμα που ακολουθεί αυτό το σκεπτικό.

Διαβάστε Επίσης

Οι πελάτες έχουν λόγο 

Όλοι το ξέρουμε καλά πως μέχρι πρότινος έπρεπε να ακολουθούμε πιστά όσα είχε σχεδιάσει ο προπονητής μας, είτε μας άρεσε, είτε όχι. Ακόμα και όταν νιώθουμε άνετα να πούμε ότι δεν απολαμβάνουμε μια άσκηση, το πρόγραμμα δεν αλλάζει εύκολα. Ωστόσο, αυτό σημαίνει πως ενδεχομένως κάποιος φεύγει με περισσότερο στρες, ενώ χαλάει και η σχέση του με τη γυμναστική συνολικά.

Οι personal trainers που ασχολούνται όμως με το τραύμα, είναι ανοιχτοί και έχουν εκπαιδευτεί στο να αφουγράζονται τις ανάγκες του άλλου. "Εσύ γνωρίζεις καλύτερα το σώμα σου, έτσι ας βρούμε μαζί ένα πρόγραμμα που να σε εξυπηρετεί" είναι η κεντρική ιδέα. Θα πρέπει μαζί να βρουν ποιο είδος κίνησης και άσκησης είναι ευχάριστο για τον πελάτη και τι δεν του/της αρέσει καθόλου, ώστε να καταστρώσουν ένα σχέδιο. Έτσι, και οι πελάτες αισθάνονται αυτονομία και συνεργάζονται καλύτερα από το να νιώθουν πως κάποιος τους "διατάζει".

Όταν ένας πελάτης θέλει να ακυρώσει την προπόνησή του λόγω κούρασης ή πονοκεφάλου είναι σημαντικό οι personal trainers να μπορούν (και να ξέρουν) τι προσπαθεί να πει το σώμα του πελάτη και η συμπεριφορά του. Όταν ένας γυμναστής γίνεται καλός ακροατής, όλα αλλάζουν.

Πρέπει λοιπόν οι trainers να αγκαλιάζουν με σεβασμό και συμπόνια τους ανθρώπους τους. Εξάλλου, όλοι δεν αισθανόμαστε το ίδιο κάθε μέρα. Ακούγοντας τους πελάτες και τη διάθεση τους μπορούν να προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους, έτσι ώστε να γίνει μια ξεκάθαρα ευχάριστη εμπειρία όποιον αθλείται. "Μπορούμε να πούμε κάτι σαν: είχα σχεδιάσει αυτό το πρόγραμμα για εσένα σήμερα, αλλά ίσως δεν είναι αυτό που χρειάζεσαι. Για να βρω τι πρέπει να κάνουμε θα πρέπει να επικοινωνώ καλά με τους πελάτες, να με ενδιαφέρει και να κάνω ερωτήσεις από την αρχή" λέει η Candace Liger, personal trainer. 

Είναι για παράδειγμα πολύ διαφορετικό αν κάποιος πάει στην προπόνηση στενοχωρημένος ή αντιθέτως πολύ στρεσαρισμένος και γεμάτος ένταση. Κάθε φορά θα πρέπει να βρεθούν οι ασκήσεις και οι κινήσεις που θα βοηθήσουν στη συγκεκριμένη κατάσταση.

Η επιθετική -boot-camp προσέγγιση, οι φωνές, το να πιάνει κανείς το σώμα του άλλου χωρίς την άδεια του, το να υπαινίσσεται διαρκώς πως πρέπει να χάσει κιλά ή να δίνει συμβουλές διατροφής όταν δεν είναι ειδικός, είναι πρακτικές που δεν έχουν πια θέση στα γυμναστήρια. Επίσης, εκείνο που κανείς μπορεί να αγνοεί όταν δουλεύει με ανθρώπους που έχουν υποστεί τραύμα, είναι πως η έντονη γυμναστική που προκαλεί αύξηση των παλμών, έντονη εφίδρωση, σφίξιμο των μυών, γρήγορη αναπνοή- είναι όλα συμπτώματα ενός ανθρώπου σε κατάσταση στρες.

Που σημαίνει πως το σώμα μπορεί να "ξαναθυμηθεί" το τραύμα και κατ' επέκταση να επηρεαστεί ο ψυχισμός του. Προφανώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, και κάθε περίπτωση μοναδική, επομένως τόσο οι ειδικοί ψυχικοί υγείας όσο και οι personal trainers μπορούν να βρουν μαζί του την καλύτερη οδό για την προσωπική του ευεξία.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i