Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική στη θεραπεία καρκίνων του πεπτικού συστήματος

Ο Δρ. Δημήτριος Ντουράκης, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Π. Φαλήρου, εξηγεί πώς οι καρκίνοι του πεπτικού μπορούν να αντιμετωπιστούν με Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική θεραπεία.

dourakis Ιατρικό

Συνέντευξη με τον Δρ. Δημήτριο Ντουράκη, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Π. Φαλήρου.

ntourakis
Ιατρικό

Η αντιμετώπιση του καρκίνου έχει σχεδόν πάντα στον πυρήνα της τη χειρουργική εξαίρεση του όγκου, η οποία μπορεί πλέον να γίνει με ελάχιστα τραυματικές διαδικασίες που διασφαλίζουν βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα και ελάχιστη ταλαιπωρία για τον ασθενή. Ο Δρ. Δημήτριος Ντουράκης, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Π. Φαλήρου, εξηγεί πώς οι καρκίνοι του πεπτικού μπορούν να αντιμετωπιστούν με Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική θεραπεία και Βελτιστοποιημένη Ανάνηψη μετά από Χειρουργείο (ERAS), με πολυάριθμα οφέλη για τον ασθενή.

Τί είναι η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική;

Η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική είναι το σύνολο των χειρουργικών τεχνικών που έχουν ως σκοπό να πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη χειρουργική επέμβαση με το ελάχιστα δυνατό τραύμα για τον ασθενή.

Περιλαμβάνει τεχνικές όπως η λαπαροσκοπική χειρουργική, η ρομποτική χειρουργική και η υβριδική χειρουργική. Συνδυάζεται με πρωτόκολλα βελτιστοποιημένης ανάρρωσης μετά το χειρουργείο (Enhanced Recovery After Surgery – ERAS).

Έχει ως κύριους στόχους, τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, τη γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς μετά το χειρουργείο, τη γρήγορη επανασίτιση και τη μείωση της απώλειας αίματος. Κύριο μέλημα είναι, ο ασθενής να έχει την ομαλότερα δυνατή μετεγχειρητική πορεία και να επανέρθει στην προ του χειρουργείου κατάσταση γρήγορα και αποτελεσματικά.

Μπορεί να εφαρμοστεί Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο;

Ναι. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται έχουν ως σκοπό να επιτευχθεί το ίδιο ογκολογικό αποτέλεσμα με τις κλασικές ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς να υπάρχει καμία υποχώρηση στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Έχει αποδειχτεί ότι οι τεχνικές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εξειδικευμένους χειρουργούς με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε ασθενείς με κακοήθεις όγκους του πεπτικού συστήματος.

Ποιοι καρκίνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική επέμβαση;

Οι τεχνικές της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής χρησιμοποιούνται από πολλές χειρουργικές ειδικότητες. Στο πεπτικό σύστημα εφαρμόζονται σε καρκίνους παχέος εντέρου και ορθού, ήπατος, παγκρέατος, στομάχου και επινεφριδίων. Η αξιολόγηση του ασθενούς από τον ειδικό χειρουργό θα δώσει την απάντηση για το αν υπάρχει ένδειξη για χειρουργείο και ποια τεχνική πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Είναι το ίδιο αποτελεσματική με την ανοικτή χειρουργική;

Η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί για τον κάθε ασθενή καθορίζεται από πολλούς παράγοντες και επιλέγεται από το χειρουργό με βάση τα χαρακτηριστικά του ασθενούς και του καρκίνου. Η σωστή εφαρμογή της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής σε καρκίνους του πεπτικού προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα με σημαντικά οφέλη για τον ασθενή. Συγκεκριμένα ο ασθενής έχει μικρότερη απώλεια αίματος και ανάγκη για μετάγγιση αίματος, μικρότερο κίνδυνο για δημιουργία κήλης μετά το χειρουργείο, λιγότερο πόνο, γρηγορότερη κινητοποίηση, μικρότερη νοσηλεία, και γρηγορότερη ανάρρωση.

Τι είναι τα πρωτόκολλα Βελτιστοποιημένης Ανάνηψης Μετά το Χειρουργείο (ERAS);

Είναι μια συστηματική και δομημένη στρατηγική για την βελτίωση της πορείας του ασθενούς μετά από ένα βαρύ χειρουργείο. Περιλαμβάνει ειδική αξιολόγηση και προετοιμασία του ασθενούς για το χειρουργείο, χρήση Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής τεχνικής και βελτιστοποιημένη μετεγχειρητική φροντίδα. Όταν ξυπνήσει ο ασθενής μετά το χειρουργείο δεν έχει κανένα σωλήνα παροχέτευσης, τρώει και περπατάει από την πρώτη μέρα μετά το χειρουργείο και επιστρέφει στο σπίτι του νωρίτερα και σε καλύτερη κατάσταση.

Συνδυάζεται η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική με χημειοθεραπεία;

Ναι, μπορεί να συνδυαστεί. Η σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου απαιτεί την ύπαρξη διεπιστημονικής ομάδας ειδικών που περιλαμβάνει χειρουργό, ογκολόγο, γαστρεντερολόγο, ακτινολόγο, παθολογοανατόμο. Ο φάκελος του ασθενούς παρουσιάζεται σε ογκολογικό συμβούλιο για να καθοριστεί ο ιδανικός συνδυασμός θεραπείας. Ασθενείς με προχωρημένο στάδιο καρκίνου θα χρειαστούν χημειοθεραπεία πριν ή μετά το χειρουργείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς επιτρέπει τη χορήγηση της χημειοθεραπείας που αυξάνει τις πιθανότητες να θεραπευτεί ο ασθενής οριστικά από τον καρκίνο.

Επομένως, είναι σημαντική η επιλογή ενός κέντρου με ολιστική αντίληψη για την αντιμετώπιση των περιστατικών καρκίνου. Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών είναι στελεχωμένο με εξειδικευμένους επιστήμονες και διαθέτει τις υποδομές και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για τη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία κάθε τύπου καρκίνου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i