Εσώρουχα: Κάθε πότε πρέπει να τα αλλάζεις και πότε πρέπει να αγοράζεις καινούρια;

Φαγούρα, ερεθισμός και εκκρίσεις; Μήπως δεν αλλάζεις αρκετά συχνά τα εσώρουχά σoυ; Τι λέει ο γυναικολόγος;

pans istock

Ίσως ξέχασες να βάλεις ένα επιπλέον ζευγάρι εσώρουχα στην τσάντα του γυμναστηρίου σου ή ακόμα και στη βαλίτσα σου για το Σαββατοκύριακο. Ή ίσως πέρασες ένα ολόκληρο Σάββατο ή Κυριακή κάνοντας ελάχιστα και χαλαρώνοντας, και το να αλλάξεις εσώρουχο εκείνη την ημέρα δεν σου φάνηκε απαραίτητο. Σε κάθε περίπτωση, πιθανότατα αναρωτήθηκες κάποια στιγμή πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις τα εσώρουχά σου, για λόγους υγιεινής και υγείας.

Αν κάποιος πρέπει να γνωρίζει την απάντηση σε αυτό, είναι ένας μαιευτήρας-γυναικολόγος όπως ο Σπύρος Γράψας. Και λέει ότι το να αλλάζεις τα εσώρουχά σου έως και δύο φορές την ημέρα είναι ιδανικό εάν έχεις έναν ενεργό τρόπο ζωής και μια φορά είναι απαραίτητο για να μειώσεις τον κίνδυνο λοιμώξεων και μυκητιάσεων.

Δες και αυτό: Έχεις διαλέξει σωστά τα εσώρουχά σου; Μήπως σε αρρωσταίνουν;

Τι συμβαίνει αν δεν αλλάζεις συχνά εσώρουχο;

Προκαλούν μύκητες: "Οι λιγότερο συχνές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση υγρασίας που προδιαθέτει την εμφάνιση μυκήτων και τον ερεθισμό του δέρματος", λέει ο Σπύρος Γράψας.

Αλλάζει την ισορροπία του μικροβιώματος του κόλπου: Αυτή η επιπλέον υγρασία μπορεί επίσης να προκαλέσει συσσώρευση βακτηρίων που απομακρύνει την ισορροπία του μικροβιώματος του κόλπου, οδηγώντας δυνητικά σε βακτηριακή κολπίτιδα, μια λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει κολπικό πόνο, κνησμό και εκκρίσεις.

Προκαλείται ερεθισμός: "Οι αλλαγές εσωρούχων είναι επίσης προτιμητέες από το να φοράς απλώς ένα σερβιετάκι με βρώμικα εσώρουχα, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον ερεθισμό και τριβή", προσθέτει.

Πότε να αλλάζεις τα εσώρουχά σου κατά τη διάρκεια της ημέρας

Ορισμένες περιστάσεις μπορεί να απαιτήσουν τη συχνή αλλαγή των εσωρούχων σου. Ακριβώς όπως πιθανότατα δεν θα φορούσες φόρεμα για να κάνεις γιόγκα ή κολάν στο γάμο σου, έτσι πρέπει να αποφεύγεις ορισμένα είδη εσωρούχων όταν κάνεις διαφορετικές δραστηριότητες.

Μετά το ντους: "Συνιστάται να φοράς ένα φρέσκο σετ εσωρούχων πριν πας για ύπνο ή μετά το ντους και όχι το ίδιο ζευγάρι που φόραγες όλη την ημέρα", λέει ο ειδικός.

Μετά την προπόνηση: "Για τις προπονήσεις, φόρεσε εσώρουχα που εφαρμόζουν καλά και είναι σχεδιασμένα για να απορροφούν την υγρασία. Και όπως θα άλλαζες τα ιδρωμένα ρούχα γυμναστικής μετά την προπόνηση, έτσι και τα εσώρουχά σου θα πρέπει να τα αλλάξεις."

Κάθε πότε πρέπει να αγοράζεις καινούργια εσώρουχα;

Τα βακτήρια μπορούν να συσσωρευτούν στα εσώρουχα με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και αφού πλυθούν σωστά, επομένως, ανάλογα με το πόσο καιρό έχεις τα εσώρουχά σου, αξίζει τον κόπο να αποκτήσεις καινούρια.
"Γενικά, ανεξάρτητα από το επαρκές και συχνό πλύσιμο των ρούχων, θα πρέπει να ανανεώνεις τα εσώρουχα σου περίπου κάθε έξι μήνες για να αποφύγεις τη συσσώρευση υπερβολικών βακτηρίων", λέει ο ειδικός. 

Και τι γίνεται αν απλά δεν φοράς εσώρουχα;

Η τριβή είναι ένα πρόβλημα που δημιουργείται όταν δεν φοράμε καθόλου εσώρουχα (ιδιαίτερα αν επιλέγεις να μην φοράς εσώρουχα ενώ γυμνάζεσαι), δεν είναι λάθος αυτή η επιλογή. Το βασικό όμως είναι να είσαι συνεπής όσον αφορά το μπάνιο. "Το ντους μπορεί να αφαιρέσει βακτήρια και υπολείμματα, οπότε αν δεν κάνεις ντους κάθε μέρα, μπορεί να αναπτυχθούν υπερβολικά βακτήρια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κολπικό ερεθισμό και λοιμώξεις όπως βακτηριακή κολπίτιδα ή μυκητίαση", λέει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος.

Διάβασε ακόμη: Γυμναστική χωρίς εσώρουχο: Να το δοκιμάσεις ή όχι; (μήπως το κάνεις ήδη;)

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i