7 ενδείξεις ανεπάρκειας σε βιταμίνη B12 στις γυναίκες

Το ήξερες πως η ικανότητα μιας γυναίκας να απορροφά τη βιταμίνη Β12 μειώνεται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου;

12.01.2018

εχεις διαβασει

Για την ακρίβεια, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition ισχυρίζεται πως το 4% των γυναικών μεταξύ 40 και 60 ετών υποφέρουν από ανεπάρκεια Β12.

Συνδυαστικά με την ηλικία, ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα (π.χ. για τις καούρες) και η έλλειψη κρέατος στη διατροφή σου, ειδικά για χορτοφάγους και vegans, συντελούν σε αυξημένες πιθανότητες να σου λείπει η συγκεκριμένη βιταμίνη.

Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν έλλειψη Β12 και θα πρέπει να το συζητήσεις άμεσα με το γιατρό σου.

 

Ζαλάδα
Αν νιώθεις συχνά ζαλάδα ή ίλιγγο θα μπορούσε να σημαίνει πως τα αποθέματά σου σε Β12 είναι χαμηλά. Μπορεί επίσης να νιώθεις μια σκοτοδίνη αν σηκωθείς απότομα από καθιστή θέση. Αν έχεις όντως ανεπάρκεια σε Β12 μπορεί να ζαλίζεσαι όταν ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις σκάλες, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο. Αν πάσχεις από χρόνιο ίλιγγο συζήτησέ το με το γιατρό σου ώστε να ελέγξεις τη Β12.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τροφές πλούσιες σε σίδηρο (για χορτοφάγους και κρεατοφάγους)

 

Μουδιάσματα και «βελόνες»
Είναι πολύ συνηθισμένο να μουδιάζεις και να νιώθεις «βελόνες» αν κάθεσαι σταυροπόδι για πολλή ώρα. Ωστόσο, το σύμπτωμα αυτό σε όλο σου το σώμα όταν δεν έχεις συμπιέσει κάποιο μέλος, μπορεί να υποδεικνύει θέμα με τη Β12. Το μούδιασμα ή η αίσθηση σα να σε διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα νευρικής βλάβης σε ανθρώπους με ανεπάρκεια της Β12.

Τα νευρικά προβλήματα στο σώμα μπορεί να οφείλονται σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, εξαιτίας χαμηλής παραγωγής αιμοσφαιρίων, κάτι που η βιταμίνη Β12 επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

τσάι ρόφημα μάτσα λεμόνι πράσινο
Αυτά είναι τα βότανα για κάθε ανάγκη, ώρα και πρόβλημα! Απόλαυσέ τα ως ζεστά αφεψήματα ή κρύα ροφήματα

Ποια είναι τα βότανα για κάθε ενόχληση και κάθε στιγμή της ημέρας; Διάλεξε ένα από τα πολλά αφεψήματα που σου προτείνουμε και ανακάλυψε τις μοναδικές τους ιδιότητες.

σπίτι καθαρό σπίτι υγιεινό σπίτι οικολογικό σπίτι
Άφησες το ψυγείο ανοιχτό, δεν καθάρισες το air condition; Τι πρόβλημα υγείας σου δημιουργούν τα «λάθη» που κάνουμε όλοι στο σπίτι;

Ιδού τα επτά λάθη που μπορεί να κάνεις στο νοικοκυριό και να σου δημιουργούν πρόβλημα υγείας!

Πώς θα βρεις καθαρή τουαλέτα (και πώς δεν θα ντραπείς να τη χρησιμοποιήσεις) στη δουλειά, το σπίτι του φίλου σου ή το αεροπλάνο!

Πώς θα βρεις καθαρή τουαλέτα στο γραφείο ή στο σπίτι του καινούργιου σου φίλου και πώς θα τη χρησιμοποιήσεις… διακριτικά; Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν πίνεις αρκετό νερό;

Τι εξασφαλίζει το νερό στον οργανισμό, τι συμβαίνει όταν έχεις αφυδάτωση και τελικά πόσο πρέπει να πίνεις κάθε μέρα;

5 μικρές αλλαγές τώρα για καλή υγεία και καλύτερη ζωή στα 20, στα 30 και αργότερα!

Υπάρχουν 5 αλλαγές που μπορείς να εφαμόσεις στη ζωή σου και να έχεις καλή υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής στα 20, τα 30 και μετά.

Τι να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις τα μπάνια (και) σε πισίνες
Τι να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις τα μπάνια (και) σε πισίνες

Τι έδειξε η τελευταία έρευνα για την ασφάλεια και οι αναλύσεις του νερού σε χιλιάδες πισίνες δημόσιας χρήσης.

#shapegreece