Για ποια πάθηση αναζητάμε βοήθεια κάθε 13 δευτερόλεπτα τα Χριστούγεννα;

Επιπλέον, όλες τις φορές η καούρα μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό, εκτός από το πολύ φαγητό.

ill istock

Αν και οι περισσότεροι τρώνε, πίνουν και διασκεδάζουν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, χιλιάδες αναζητούν βοήθεια για μια δυσάρεστη κατάσταση. Κάθε 13 δευτερόλεπτα, κάποιος ελέγχει τη σελίδα καούρα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στον ιστότοπο του NHS, αποκαλύπτουν δεδομένα. Υπολογίζονται ότι υπάρχουν 13.200 επισκέψεις στη σελίδα του ιστότοπου κατά τη διάρκεια της ημέρας των Χριστουγέννων, που ισοδυναμεί με μία προβολή κάθε 13 δευτερόλεπτα.

Η καούρα συμβαίνει όταν ο μυς που επιτρέπει στην τροφή να παλινδρομεί από τον οισοφάγο προς το στομάχι δεν λειτουργεί σωστά. Το οξύ του στομάχου ανεβαίνει στον οισοφάγο, όπου ερεθίζει το λαιμό. Είναι συνήθως ακίνδυνη και εξφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες.

Σύμφωνα με το NHS, συνήθως προκαλείται από ορισμένα τρόφιμα τα οποία τείνουμε να τρώμε περισσότερο κατά τη διάρκεια των γιορτών. Αυτές οι λιχουδιές περιλαμβάνουν αλκοόλ, σοκολάτα και λιπαρά ή πικάντικα τρόφιμα. Η κατάσταση αυτή μπορεί επίσης να προκληθεί από άγχος, υπερβολικό βάρος, κάπνισμα, εγκυμοσύνη ή έλκος στομάχου.

Τα 6 συμπτώματα της καούρας που πρέπει να γνωρίζεις

"Η καούρα είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Είναι μια ενόχληση που σίγουρα όλοι μας έχουμε βιώσει, συνήθως μετά από μεγάλα γεύματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, η καούρα είναι μια σχεδόν καθημερινή ενόχληση δύσκολα διαχείρισιμη που υποδηλώνει μια εγκατεστημένη πάθηση. Η καούρα λοιπόν, μπορεί να είναι ένα τυχαίο, σπάνιο και παροδικό ενόχλημα ή ένα επαναλαμβανόμενο σύμπτωμα που υποδηλώνει γασροισοφαγική παλινδρόμηση, οισοφαγίτιδα και σπανιότερα αχαλασία οισοφάγου." αναφέρει ο Ιωάννης Σαρητζόγλου, MD, Ph.D, FRCS Χειρουργός – Ενδοσκόπος, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Ειδικός Επεμβάσεων Χειρουργικής Ογκολογίας, Χειρουργικής ήπατος χοληφόρων παγκρέατος και Χειρουργικής Παχυσαρκίας.

  1. Αίσθημα καύσου πίσω στο στέρνο 
  2. Ξινή γεύση στο στόμα 
  3. Βήχας ή λόξυγγας που επανέρχονται συνεχώς
  4. Βραχνή φωνή
  5. Κακή αναπνοή
  6. Φούσκωμα και αδιαθεσία

Μίλα με έναν γιατρό ή φαρμακοποιό εάν συνεχίζεις να έχεις καούρα. Μπορεί να συστήσει αντιόξινα ή αλγινικά, που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αν και αυτά τα φάρμακα μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα βραχυπρόθεσμα, δεν θα θεραπεύσουν το πρόβλημα. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η μείωση ορισμένων τροφών και η μείωση του στρες, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καούρα μπορεί να υποδηλώνει κάτι πιο σοβαρό που απαιτεί ιατρική φροντίδα.

 

Ποιες παθήσεις σχετίζονται το σύμπτωμα της καούρας;

Η καούρα ως σύμπτωμα εμφανίζεται σε όλες εκείνες τις παθήσεις του οισοφάγου που σχετίζονται με την παλινδρόμηση του όξινου καυστικού υγρού του στομάχου στον οισοφάγο. Οι παθήσεις αυτές είναι:

  • Διαφραγματοκήλη. Η διαφραγματοκήλη αποτελεί την συνηθέστερη αιτία παλινδρόμησης του γαστρικού υγρού και άρα του συμπτώματος της καούρας.
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.  Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δηλαδή η παλινδρόμηση του γαστρικού υγρού στον οισοφάγο είναι μια σύνθετη πάθηση που μπορεί να οφείλετε είτε σε διαφραγματοκήλη, είτε σε ανεπάρκεια του κατώτερου οισοφαγικού σφικτήρα ή ακόμα σε συνδυασμό τους.
  • Οισοφαγίτιδα. Η οισοφαγίτιδα είναι το αποτέλεσμα της οξείας ή χρόνιας διάβρωσης του βλεννογόνου του οισοφάγου από το γαστρικό οξύ και συνοδεύτε χαρακτηριστικά από το σύμπτωμα της καούρας ή/ και του οπισθοστερνικού πόνου.
  • Αχαλασία οισοφάγου.  Η αχαλασία οισοφάγου είναι η λειτουργική διαταραχή της κινητικότητας του οισοφάγου που εμποδίζει την ομαλή προώθηση των τροφών προς το στομάχι. Στην πάθηση αυτή οι τροφές εγκλωβίζονται στο τελικό τμήμα του οισοφάγου προκαλώντας χρόνιο ερεθισμό του οισοφάγου που συνοδεύεται από πόνο και καούρα.

Τι μπορεί να προκαλέσει η συνεχής καούρα;

Όταν τα οξέα του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στους ιστούς, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του λάρυγγα και του οισοφάγου. 

Τα οξέα του στομάχου μπορεί να εισέλθουν στους πνεύμονές σου, προκαλώντας διάφορα πιθανά αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με το ιατρικό κέντρο Gastroenterology Consultants του San Antonio.

Η συσσώρευση οξέος μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή φλεγμονή των φωνητικών χορδών ή πονόλαιμο, που θα μπορούσε να προκαλέσει βήχα, συμφόρηση και βραχνάδα.

Αλλά εάν το οξύ εισέλθει στους πνεύμονες, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές καταστάσεις όπως άσθμα, λαρυγγίτιδα, πνευμονία ή συριγμό.

Η καούρα μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια του έλκους στομάχου. Αυτό συμβαίνει όταν το οξύ στην πεπτική οδό "τρώει" την εσωτερική επιφάνεια του στομάχου ή του λεπτού εντέρου. Το οξύ μπορεί να δημιουργήσει μια επώδυνη ανοιχτή πληγή που μπορεί να αιμορραγήσει. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, καύσος και αποχρωματισμένα κόπρανα λόγω αιμορραγίας.

Το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καούρας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i