Ποιοι παχαίνουν μετά τον γάμο; Τι δείχνει νέα έρευνα

Μετά τον γάμο πιστεύεις ότι η δική σου μέση - δακτυλίδι πλαταίνει ή του άλλου;

fat istock

Το να δένεις τη ζωή σου με τον σύντροφό σου είναι βέβαιο ότι θα την αλλάξει με μερικούς σημαντικούς τρόπους. Αλλά τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι ένας ευτυχισμένος γάμος μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνος για... μεγαλύτερη κοιλιά στους άνδρες.

Η έρευνα δείχνει ότι ο γάμος επιδρά σημαντικά στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ειδικά τα πρώτα πέντε χρόνια του γάμου, σε ένα από τα δύο φύλα. Αυτό συμβαίνει κυρίως στους άνδρες και όχι στις γυναίκες. Οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να πάρουν βάρος μετά τον γάμο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Economics & Human Biology.

Γάμος & κιλά πάνε μαζί; Δες πως θα το αποφύγεις!

Τα ευρήματα της μελέτης

Ερευνητές στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών ανέλυσαν δεδομένα της Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή στην Κίνα, που εκτείνεται από το 1989 έως το 2015.

Διαπίστωσαν ότι ο γάμος σχετίζεται με αύξηση 5,2% του υπέρβαρου στους άνδρες και 2,5% αύξηση της παχυσαρκίας.

Οι ειδικοί σημείωσαν ότι αυτή η αύξηση του ΔΜΣ συμβαίνει καθώς οι άνδρες έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο και να ασκούνται λιγότερο όταν παντρεύονται.

Τα ευρήματα της μελέτης απλώς ενισχύουν περαιτέρω την ιδέα ότι τα άτομα σε μια ευτυχισμένη σχέση είναι πιο πιθανό όχι μόνο να αισθάνονται ικανοποιημένα αλλά και να γίνουν παχύσαρκα ως αποτέλεσμα ενός πιο "χαλαρού" τρόπου ζωής.
 

Ο γάμος δεν βλάπτει μόνο

Ωστόσο οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι οι σχέσεις δεν βλάπτουν μόνο τη σωματική υγεία, μπορούν να ανανεώσουν τον εγκέφαλό σου.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Behavioral Sciences κατανοεί τη σχέση μεταξύ του συστήματος συμπεριφορικής ενεργοποίησης του μυαλού και των συναισθημάτων.
 Ενώ έχει γίνει κατανοητό ότι η αγάπη ωθεί την απελευθέρωση της "ορμόνης της αγάπης" της οκυτωκίνης, που είναι υπεύθυνη για την ευφορία που νιώθει κάποιος όταν ερωτεύεται, η μελέτη διαπίστωσε ότι το να είσαι ερωτευμένος μπορεί να αναγκάσει μέρος του εγκεφάλου να κάνει το σύντροφό του το κέντρο του κόσμου του.

Δες και αυτό: 9 φράσεις που θα σώσουν τον γάμο σου | Τις προτείνει ψυχολόγος του Χάρβαρντ


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i