Γιατί οι ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι χειρότερες φέτος, από κάθε άλλη χρονιά;

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η γύρη είναι σημαντικά υψηλότερη από ότι ήταν πριν από τρεις δεκαετίες.

spring woman allergies Unsplash

Aν ήδη φτερνίζεσaι, παρόλο που είναι μόλις Μάρτιος, μην απελπίζεσaι. Οι υψηλοί αριθμοί γύρης που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι η εποχή της γύρης και οι εποχικές αλλεργίες δεν εμφανίζονται μόνο νωρίτερα φέτος, αλλά και με αυξημένη σοβαρότητα.

Σύμφωνα με την Healthline, τα επίπεδα ρεκόρ γύρης και οι εποχικές αλλεργίες ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος. Μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η εποχή της γύρης ξεκινά 20 ημέρες νωρίτερα και έχει 21% περισσότερη γύρη από ότι το 1990.

Η περίοδος αιχμής της αλλεργικής ρινίτιδας αφορά έναν στους τέσσερις Ευρωπαίους

Ενώ τα συμπτώματα είναι συνήθως ερεθιστικά και ενοχλητικά, θα μπορούσαν να είναι απειλητικά για τη ζωή σε ορισμένες περιπτώσεις. Μια αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσει αντισώματα IgE έναντι ενός συγκεκριμένου αλλεργιογόνου όπως η γύρη.

Όταν έρχεσαι σε επαφή με αυτά τα αλλεργιογόνα, το ανοσοποιητικό σου σύστημα αναπτύσσει μια υπερευαίσθητη απόκριση, απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που ονομάζονται ισταμίνες στην κυκλοφορία του αίματός σου που προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας. Με υψηλότερους αριθμούς γύρης, συμπτώματα όπως ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), φαγούρα, υγρά μάτια και φτέρνισμα μπορεί να εμφανιστούν χειρότερα φέτος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές κρίσεις άσθματος, συριγμό και δύσπνοια, μαζί με εξανθήματα και πρήξιμο του δέρματος.

Είναι ίωση ή αλλεργία; Τα συμπτώματα δίνουν "απάντηση"

Οι τύποι της γύρης

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι γύρης.

  • Η γύρη των δέντρων: δρυς, φτελιά, καρυδιά, πεκάν, φίκο, αγριοκαρυδιά. Τα δέντρα που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργίες είναι: αχλαδιά, έλατο, δαμασκηνιά, συκιά.
  • Η γύρη αμβροσίας η οποία είναι η γύρη από διάφορα ζιζάνια. Η περίοδος γύρης αμβροσίας ξεκινά τον Αύγουστο και διαρκεί μέχρι τον Νοέμβριο. Τα επίπεδα γύρης συνήθως κορυφώνονται στα μέσα Σεπτεμβρίου.
  • Η γύρη χόρτου όπου παρότι υπάρχουν περισσότερα από 1.000 είδη χόρτου, μόνο λίγα προκαλούν εποχιακές αλλεργίες. Αυτά περιλαμβάνουν διάφορα είδη γρασιδιού. Η γύρη του χόρτου είναι εποχιακή και περιφερειακή. 

Πώς να αποφύγεις την έκθεση στη γύρη

Ο Μωυσίδης Ιωάννης MD, Αλλεργιολόγος - Ανοσολόγος παίδων & ενηλίκων, λέει ότι υπάρχουν τρόποι για να αποφύγεις την έκθεση στη γύρη:

  • Κράτα τα παράθυρα κλειστά στο σπίτι όσο και αυτοκίνητο.
  •  Προσπάθησε να βγαίνεις έξω κυρίως αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ όταν τα επίπεδα γύρης τείνουν να είναι χαμηλότερα.
  • Φόρα μάσκα και παίρνε φάρμακα για την αλλεργία, όπως συνιστά ο γιατρός σου.
  • Κατανάλωνε αντιφλεγμονώδεις τροφές με αντιισταμινικές ιδιότητες όπως το τζίντζερ, το σκόρδο, ο κουρκουμάς, το δεντρολίβανο και ο μαϊντανός.
  •  
  • Πάρε συμπληρώματα για την καταπολέμηση των αλλεργιών. Η κερσετίνη, η βρομελίνη και τα φύλλα τσουκνίδας μπορεί να είναι χρήσιμα.
  • Βγάζε τα παπούτσια σου όταν μπαίνεις στο σπίτι. Προσπάθησε επίσης να πλένεις πιο συχνά τα ρούχα που φοράς έξω για να απομακρύνεις τα αλλεργιογόνα.
  • Επένδυσε σε έναν καθαριστή αέρα για να φιλτράρεις τον αέρα στο σπίτι σου.
  • Κάνε ένα ντους πριν πας για ύπνο για να βεβαιωθείς ότι η γύρη δεν μπαίνει στα μαξιλάρια και τα κλινοσκεπάσματα σου το βράδυ.

Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα αναπνοής ή έχεις πόνο στο στήθος, πίεση ή σφίξιμο στο στήθος, αναζήτησε ιατρική βοήθεια, καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αναπτύσσεις άσθμα.

Συμπτώματα αλλεργίας: Οι 10 συχνότερες αλλεργίες και πώς τις αποφεύγουμε

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i