5 λάθη που κάνεις με την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα

Μάθε τι πρέπει και δεν πρέπει να κάνεις με την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για να έχεις δόντια καθαρά και υγιή.

woman teeth smile Unsplash

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελβετία το 1954. Θεωρείται πιο αποτελεσματική από την απλή οδοντόβουρτσα στην αφαίρεση της πλάκας και στην προστασία από την ουλίτιδα. Λειτουργεί με μπαταρία ή ρεύμα και εκτελεί αυτόματες κινήσεις, είτε ταλαντωτικές μπρος-πίσω είτε περιστροφικές.

Οι κινήσεις αυτές βοηθούν στην απομάκρυνση της πλάκας και των βακτηριδίων από τα δόντια και τα ούλα, προσφέροντας καλύτερο καθαρισμό σε σχέση με την απλή οδοντόβουρτσα.

Δες πώς να τη χρησιμοποιείς σωστά και εντόπισε τα πιο συχνά λάθη.

Δες και αυτό: Τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα: Συχνά προβλήματα δοντιών και η αντιμετώπιση

Πώς να χρησιμοποιήσεις σωστά την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα

  • Βεβαιώσου ότι η ηλεκτρική οδοντόβουρτσά σου είναι φορτισμένη. 
  • Κράτησε την σε γωνία 45 μοιρών και ξεκίνα να βουρτσίζεις τις μπροστινές εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών σου. Κράτησε τις περιστρεφόμενες κεφαλές της βούρτσας πάνω σε κάθε δόντι για 2 έως 5 δευτερόλεπτα πριν προχωρήσεις στο επόμενο.
  • Μετακινήσου στις πίσω επιφάνειες, κρατώντας τις περιστρεφόμενες κεφαλές της βούρτσας πάνω σε αυτές για δύο έως πέντε δευτερόλεπτα πριν προχωρήσεις στην επόμενη.
  • Στη συνέχεια, κράτησε την οδοντόβουρτσα στις μασητικές επιφάνειες των δοντιών για μερικά δευτερόλεπτα.
  • Δεν έχεις τελειώσει ακόμα. Πέρασε τις περιστρεφόμενες κεφαλές της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας κατά μήκος της γραμμής των ούλων και στα ούλα. Αυτό θα αφαιρέσει τυχόν υπολειπόμενη πλάκα από το στόμα σου.
  • Ως τελευταίο βήμα, καθάρισε τον ουρανίσκο και τη γλώσσα σου με την οδοντόβουρτσα. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να αφαιρέσεις τα επίμονα σωματίδια τροφής. Το βούρτσισμα αυτών των περιοχών του στόματός σου φρεσκάρει και την αναπνοή σου.

Τα 5 πιο συχνά λάθη 

Αν και είναι εύκολο να χρησιμοποιήσεις μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, εξακολουθούν να γίνονται λάθη που πρέπει να αποφεύγεις. Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα:

  1. Δεν βουρτσίζεις αρκετά τα δόντια σου
  2. Δεν αντικαθιστάς τη φθαρμένη κεφαλή
  3. Βουρτσίζεις πολύ έντονα τα δόντια σου
  4. Χρησιμοποιείς λάθος οδοντόβουρτσα
  5. Βρέχεις την οδοντόβουρτσα

1. Δεν βουρτσίζεις αρκετά τα δόντια σου

Μη βιάζεσαι. Η American Dental Association (ADA) συνιστά να βουρτσίζεις τα δόντια σου για 2 λεπτά δύο φορές την ημέρα με μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες. Εάν βιάζεσαι δεν θα καθαρίσεις αρκετά την πλάκα που δημιουργείται στα δόντια σου.

2. Δεν αντικαθιστάς τη φθαρμένη κεφαλή 

Μην χρησιμοποιείς υπερβολικά τις κεφαλές της ηλεκτρικής σου οδοντόβουρτσας. Η ADA συνιστά να αλλάζεις αυτές τις κεφαλές κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες. Εάν οι τρίχες σε αυτές τις κεφαλές είναι φθαρμένες θα πρέπει να τις αντικαταστήσεις αμέσως, ακόμα κι αν τις έχεις χρησιμοποιήσει για λιγότερο από τρεις μήνες.

3. Βουρτσίζεις πολύ έντονα τα δόντια σου 

Το να πιέζεις υπερβολικά και να κάνεις απότομες κινήσεις, αυτά μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στα δόντια και τα ούλα σου. Το πολύ έντονο βούρτσισμα μπορεί να φθείρει τα ούλα και τα δόντια καθώς και το σμάλτο, καθιστώντας τα υπερβολικά ευαίσθητα στο ζεστό ή το κρύο. Επίσης, θα μπορούσε να προκαλέσει υφίζηση των ούλων.

Γι' αυτό επίλεξε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα που προσφέρει διάφορες λειτουργίες, όπως:

  • Ρυθμιζόμενη ταχύτητα
  • Διαφορετικά προγράμματα καθαρισμού
  • Αισθητήρα πίεσης

4. Χρησιμοποιείς λάθος οδοντόβουρτσα

Μπορείς να βουρτσίζεις τα δόντια σου αποτελεσματικά τόσο με ηλεκτρική όσο και με την κλασική οδοντόβουρτσα. Θα χρειαστεί όμως να χρησιμοποιήσεις τη σωστή σκληρότητα. Η ADA συνιστά τη χρήση μιας οδοντόβουρτσας με μαλακές τρίχες και μακριά λαβή που θα σου επιτρέπει να φτάνεις στο πίσω μέρος του στόματός σου.

5. Βρέχεις την οδοντόβουρτσα

Ναι, σχεδόν όλοι το κάνουμε αυτό. Βάζουμε λίγο νερό στην οδοντόβουρτσα για να κάνουμε μπόλικη "σαπουνάδα". Κι όμως, είναι λάθος! Οι ειδικοί λένε ότι το νερό μειώνει τη δράση της οδοντόκρεμας. 

Ηλεκτρική οδοντόβουρτσα Vs χειροκίνητη: Ποια συστήνει ο οδοντίατρος

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i