Πλαστική ή ξύλινη επιφάνεια κοπής τροφίμων;

Ιδού η απορία..

iStock iStock

Και εκεί που πιστεύαμε πως οι πλαστικές επιφάνειες κοπής είναι πιο υγιεινές απο τις ξύλινες, καθώς πλένονται ευκολότερα, εξουδετερώνοντας κάθε μικρόβιο που "φιλοξενεί" το ξύλο, τα δεδομένα αλλάζουν με τους ειδικούς στην ασφάλεια τροφίμων να   επισημαίνουν πως και τα δύο είδη μπορούν να είναι ασφαλή, αν φυσικά τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Και ποιες είναι αυτές;

1. Χρησιμοποίησε τουλάχιστον δύο επιφάνειες κοπής

Η Sana Mujahid, PhD, διευθύντρια έρευνας και δοκιμών για την ασφάλεια τροφίμων, προτείνει την χρήση διαφορετικών επιφανειών κοπής για συγκεκριμένα είδη. "Μια για το ωμό κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά και άλλη μια για τα έτοιμα φαγητά, όπως το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα". Οι δύο ξεχωριστές επιφάνειες θα σε βοηθήσουν να μην μεταφέρεις βακτήρια, όπως η σαλμονέλα απο το κοτόπουλο σε άλλα φαγητά, αποφεύγοντας οποιαδήποτε μόλυνση.

2. Καθάρισε διεξοδικά

Ακόμα και μια φέτα ψωμί να κόβεις, καλό είναι να πλένεις την επιφάνεια κοπής, είτε είναι ξύλινη είτε πλαστική με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Κατά διαστήματα, μπορείς να πλένεις σε βάθος τις επιφάνειες σου, βυθίζοντας τες μέσα σε νερό με λίγη χλωρίνη (4 λίτρα νερό προς 1 κουταλιά της σούπας χλωρίνη). Έπειτα ξέβγαλε τες με άφθονο νερό και άφησε τες να στεγνώσουν πολύ καλά πριν τις αποθηκεύσεις, για να μην μαζέψουν υγρασία.

3.Περιποιήσου τις ξύλινες επιφάνειες

Αγόρασε από το σούπερ μάρκετ ένα βερνίκι για ξύλο με βάση το κερί της μέλισσας και αφού απολυμάνεις την επιφάνεια, πέρασε το από πάνω με μια χαρτοπετσέτα. Αφού στεγνώσει, την πλένεις πάλι πολύ προσεκτικά. Αυτό θα δημιουργήσει ένα "προστατευτικό" φράγμα στην επιφάνεια, αποτρέποντας την απορρόφηση υγρών από το ξύλο. Ταυτόχρονα για να ξεφορτωθείς δυσάρεστες οσμές, που επιμένουν και μετά το πλύσιμο, τρίψε την σανίδα με λίγο λεμόνι και αλάτι.

4. Άλλαξε την με μια καινούργια

Με τον καιρό, οι επιφάνειες κοπής, είτε πλαστικές, είτε ξύλινες, λόγω της συχνής χρήσης, αναπτύσσουν βαθιές γρατζουνιές ή αυλακώσεις, στις οποίες παγιδεύονται βακτήρια που μπορούν άνετα να καταλήξουν στο φαγητό σου. Όταν δημιουργηθούν αυτά τα σημάδια φθοράς και είναι έντονα, έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή να αγοράσεις καινούργια.

Διάβασε επίσης: 

Υγιεινό και καθαρό σπίτι: Οι κανόνες για να διώξουμε (σίγουρα) τα μικρόβια από κάθε σημείο του σπιτιού

Μήπως αρρωσταίνεις συνέχεια; Δες μήπως φταίει το σπίτι σου!

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i