Με ποιους τρόπους αλλάζουν οι διατροφικές μας ανάγκες όσο μεγαλώνουμε;

Κατά το πέρασμα των χρόνων, οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά αλλάζουν πολύ και εσύ πρέπει να προσαρμοστείς σε αυτές.

διατροφικές ανάγκες iStock

Από μία ηλικία και έπειτα, τα εξωτερικά φυσικά σημάδια της γήρανσης είναι εμφανή. Το δέρμα μας χαλαρώνει, εμφανίζουμε ρυτίδες, οι αρθρώσεις μας είναι πιο δύσκαμπτες και αυτό το νιώθουμε και πιο έντονα. Μπορεί αυτές οι πτυχές του γήρατος να είναι οι πιο οφθαλμοφανείς, όμως - δυστυχώς - δεν είναι οι μόνες. Παράλληλα με αυτές, υπάρχουν εσωτερικές μεταμορφώσεις και αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα μέσα στο σώμα μας και είναι λιγότερο αισθητές, όπως η αλλαγή στις ανάγκες του σώματός μας σε θρεπτικά συστατικά.

Κατά το πέρασμα των χρόνων, οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά αλλάζουν πολύ και το να μπορείς να τις προσαρμόζεις πάντα στο Τώρα είναι απαραίτητο για μια υγιή διαδικασία γήρανσης. Παρακάτω, θα βρεις πέντε σημεία για κατανοήσεις καλύτερα πώς εξελίσσονται οι ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τις προσαρμόσουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε σε φόρμα όσο μεγαλώνουμε. 

1. Χρειάζεσαι λιγότερο σίδηρο

Μετά την εμμηνόπαυση, πιθανότατα θα χρειάζεσαι λιγότερο σίδηρο. Αυτό συμβαίνει επειδή δε χάνεται πλέον αίμα, κατά τη μηνιαία εμμηνόρροια, και τα επίπεδα σιδήρου στην κυκλοφορία παραμένουν πιο σταθερά. 

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να είναι επιρρεπείς στην έλλειψη σιδήρου, λόγω προβλημάτων απορρόφησης ή χαμηλής όρεξης, οπότε σίγουρα δε θα πρέπει να παραλείψεις τις μετρήσεις σου, όταν πρέπει. 

2. Είσαι πιο επιρρεπής στην αφυδάτωση

Η λήψη αρκετού νερού είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του σώματός μας, καθώς βοηθά στη διατήρηση της λίπανσης των αρθρώσεων και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος - μεταξύ άλλων. Έτσι, η αφυδάτωση μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνο κίνδυνο για την υγεία σου. Οι λόγοι εμφάνισής της, μπορεί να ποικίλουν. Η μικρότερη ευαισθησία στην αίσθηση της δίψας, η ανάγκη περιορισμού των υγρών λόγω διαφόρων παθήσεων υγείας και η τάση να πίνεις λιγότερα υγρά για να μειώσεις τις μετακινήσεις στην τουαλέτα είναι μερικοί από αυτούς. 

Εάν πρέπει να περιορίσεις την κατανάλωση υγρών, για κάποιον λόγο, συνεργάσου με τον γιατρό σου για να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να λαμβάνεις όλα τα υγρά που χρειάζεσαι σε μια μέρα χωρίς να υπερβείς το όριο, διαφορετικά, αν δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα, φρόντισε να καταναλώνεις μεγαλύτερες ποσότητες νερού. 

3. Χρειάζεσαι λιγότερες θερμίδες

Η επιβράδυνση του μεταβολισμού είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο το σώμα χρειάζεται λιγότερες θερμίδες καθώς μεγαλώνουμε. Αυτός ο μειωμένος μεταβολικός ρυθμός σχετίζεται άμεσα με την απώλεια μυών - που σχετίζεται με την ηλικία - σύμφωνα με την Επέκταση του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Μετά την ηλικία των 30 ετών, μπορεί να χάσεις έως και 5% των μυών σου ανά δεκαετία, σύμφωνα με το Harvard Health Publishing.

Αν συνδυάσουμε αυτήν τη μείωση της μυϊκής μάζας με περισσότερα προβλήματα κινητικότητας, και άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, που περιορίζουν τη σωματική δραστηριότητα, μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί οι θερμιδικές ανάγκες μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Όταν το σώμα μας κινείται λιγότερο, απαιτεί λιγότερη ενέργεια. Από την άλλη, όσο λιγότερες θερμίδες προσλαμβάνεις, τόσο λιγότερες ευκαιρίες έχει το σώμα σου να "γεμίσει" με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά – και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις.

Τι να κάνεις: Θα πρέπει να έχεις μια έξυπνη στρατηγική για το τι βάζεις στο πιάτο σου. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (εστιάζοντας σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά για μακροζωία) θα σε βοηθήσει να λαμβάνεις τις ζωτικές βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεσαι ακόμα και αν λαμβάνεις λιγότερες θερμίδες. 

Επιπλέον, η διατήρηση της άλιπης μυϊκής μάζας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσεις υψηλότερο μεταβολισμό αλλά και ένας τρόπος προστασίας από τη σαρκοπενία. Η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης και η προπόνηση δύναμης είναι δύο πολλοί καλοί τρόποι για τη διατήρηση των μυών (καθώς και την ενδυνάμωση των οστών).

Τι να κάνεις: Μίλησε με το γιατρό σου για να συζητήσετε τυχόν προβλήματα υγείας και σε συνεργασία με έναν προσωπικό γυμναστή σχεδιάστε ένα πρόγραμμα με βάση τις ατομικές σου ανάγκες και στόχους.

4. Η όρεξη μπορεί να μειωθεί

Αυτό συμβαδίζει με τη μείωση του μεταβολισμού, αλλά επιπλέον, ορισμένα φάρμακα, θέματα υγείας και αλλαγές στη γεύση μπορούν να συμβάλουν στο να αισθάνεσαι λιγότερο πεινασμένη - ή να χορταίνεις πιο γρήγορα - όταν μεγαλώνεις. Για άλλη μια φορά, το πρόβλημα είναι ότι εάν δεν τρως αρκετά, μπορεί να μην λαμβάνεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σου για να παραμείνεις υγιές.

Τι να κάνεις: Προσπάθησε να τρως μικρά γεύματα και σνακ όλη την ημέρα. 

5. Η ικανότητά σου να απορροφάς ορισμένα θρεπτικά συστατικά μειώνεται

Καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητά μας να απορροφάμε και να χρησιμοποιούμε  ορισμένα θρεπτικά συστατικά γίνεται λιγότερο αποτελεσματική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα μας παράγει λιγότερες πεπτικές ουσίες. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν πρόβλημα στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12, λόγω στομαχικών προβλημάτων. Ομοίως, ορισμένα φάρμακα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται ή μεταβολίζονται, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.

Μερικές φορές, η απλή κατανάλωση περισσότερων συγκεκριμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών σε θρεπτικά συστατικά. Ή ο συνδυασμός συγκεκριμένων τροφών μπορεί να είναι ένας έξυπνος τρόπος για να λάβεις τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός τροφών που περιέχουν σίδηρο με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης σιδήρου.

Σε άλλες περιπτώσεις, κάποιοι μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα. Ο γιατρός σου μπορεί να σε βοηθήσει και να αξιολογήσει ποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να λείπουν από το σώμα σου. 

Πώς θα μεγαλώνουμε χωρίς να "γερνάμε": Ένας 10λογος που αξίζει να κολλήσεις στο ψυγείο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i