Η συνταγή για υγιεινή και εύκολη γέμιση για γαλοπούλα

Με πολύ λίγα υλικά, πολύ νόστιμη γέμιση για γαλοπούλα και κυρίως, εύκολη και γρήγορη, από τη διευθύντρια του Shape, Ελένη Δασκαλάκη.

γαλοπούλα χριστούγεννα γεμιστή istock

Στην οικογένειά μας παραδοσιακά τρώμε γεμιστή γαλοπούλα ανήμερα τα Χριστούγεννα. Είναι μια συνταγή που πήρα από τη μαμά μου και με ελάχιστες αλλαγές τη φτιάχνω πολλά χρόνια. Ένα από τα πλεονεκτήματά της είναι η ευκολία και τα λίγα υλικά.

Εδώ θα δεις τη δική μου συνταγή αλλά θα σου πω ένα μυστικό: Μπορείς να προσθέσεις πολλά ακόμη συστατικά στη γέμιση για γαλοπούλα ανάλογα με τις γευστικές σου προτιμήσεις και τις παραδόσεις της δική σου οικογένειας. Και εννοείται feel free να μου γράψεις πώς σου φάνηκε!

Η δική μου συνταγή για εύκολη γέμιση για γαλοπούλα

Τα υλικά είναι για γαλοπούλα βάρους περίπου 4-4,5 κιλών

Θα χρειαστείς:

  • περίπου 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι ξερό μέτριο
  • 200 γρ. συσκευασία βρασμένα κάστανα 
  • 1 φακελάκι κουκουνάρι
  • 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • αλάτι και πιπέρι 

Εκτέλεση

Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το σοτάρω σε μέτρια θερμοκρασία σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι. Όταν μαλακώσει, προσθέτω στο τηγάνι τον πελτέ και τον σοτάρω για ένα δυο λεπτά σε χαμηλή φωτιά. 

Δυναμώνω τη φωτιά και βάζω στο τηγάνι και τον κιμά και τον σοτάρω μέχρι να γίνει σπυρωτός και να αλλάξει χρώμα. Τον σβήνω με το κρασί και αφήνω να πάρει μερικές βράσεις για να εξατμιστεί το αλκοόλ. 

Προσθέτω 1 φλυτζανάκι ζεστό νερό και τα κάστανα. Ανακατεύω σπάζοντάς τα με το κουτάλι. Αφήνω όμως κάποια μεγαλύτερα κομμάτια γιατί μου αρέσει να τα βρίσκω μέσα στον κιμά. Σβήνω το μάτι, προσθέτω το κουκουνάρι και αφήνω τη γέμιση να κρυώσει.

Εάν δεν την χρησιμοποιήσω αμέσως (κάτι που δεν κάνω ποτέ!), τη βάζω στο ψυγείο. 

Την επόμενη μέρα που θα γεμίσω τη γαλοπούλα τη ζεσταίνω ελαφρά στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι. 

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

Τα tips μου

Μπορείς να αυξομειώσεις τις ποσότητες από τα κάστανα και τα κουκουνάρια κατά βούληση. Επίσης στη γέμιση αυτή ταιριάζει λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός ή μπαχάρι. Μια άλλη ταιριαστή προσθήκη είναι οι σταφίδες ή/και ψιλοκομμένα φρούτα όπως μήλο ή χουρμάδες

Φτιάχνω τον κιμά (χωρίς τα κουκουνάρια και τα κάστανα) από την προηγούμενη μέρα ή, επειδή συχνά έχω κόσμο στο σπίτι και την Παραμονή των Χριστουγέννων, μερικές μέρες πριν και τον βάζω στην κατάψυξη. Την παραμονή το βράδυ προσθέτω τα κάστανα και τα κουκουνάρια. 

Στο σπίτι μου, αυτή η υγιεινή γέμιση για γαλοπούλα είναι από τα αγαπημένα μας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Όταν ξέρω ότι θα είμαστε αρκετοί φτιάχνω διπλή δόση και αφού (παρα)γεμίσω τη γαλοπούλα βάζω την υπόλοιπη δόση σε χαρτί φούρνου και το κλείνω με αλουμινόχαρτο. Το βάζω μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο ταψί και όποτε βγάζω τη γαλοπούλα για να την περιχύσω με τα ζουμάκια της, ανοίγω το πακέτο και ρίχνω μέσα λίγο ζουμί για να παίρνει γεύση και αρώματα. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i