Πώς θα φτιάξεις την τέλεια πίτσα

Φάε έξυπνα και υγιεινά με δημιουργικούς τρόπους.

πίτσα iStock

Από τη Laura Rege, aπόδοση: Σελήνη - Ελένη Κουτρουλού, διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Η πίτσα, το αγαπημένο φαγητό όλων, είναι ακόμα καλύτερη όταν φτιάχνεται με τα πιο νόστιμα λαχανικά της εποχής, όπως χορταστικές "πρασινάδες", παντζάρια και γλυκοπατάτες. Η ομορφιά τού να φτιάχνεις μια πίτσα λαχανικών είναι ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος – μπορείς να προσθέσεις σχεδόν οτιδήποτε αγαπάς. Τα φρέσκα λαχανικά στην πίτσα απογειώνουν τη γεύση και σε εφοδιάζουν με πολύτιμες φυτικές ίνες.

Τρία βασικά βήματα για να ψήσεις τέλεια τη ζύμη της πίτσας σου

1. Φτιάξε μια σπιτική ζύμη για πίτσα.

2. Χρησιμοποίησε ένα ειδικό ταψί πίτσας που μεταφέρει καλά τη θερμότητα και ψήσ’ τη στην πιο χαμηλή σχάρα του φούρνου.

3. Ένας ζεστός φούρνος δημιουργεί καλύτερη κρούστα. Ψήσε την πίτσα σου σε υψηλή θερμοκρασία, σε προθερμασμένο φούρνο.

Γίνε δημιουργική με τα λαχανικά

Δεν υπάρχει τίποτα που να μην ταιριάζει όταν μιλάμε για πίτσα λαχανικών. Ξεκίνα με τις παρακάτω συνταγές και, για την απόλυτη γευστική εμπειρία, συνδύασε και τις τρεις ιδέες σε μία πίτσα.

Ψήσε πρώτα τα λαχανικά

Το ψήσιμο χορταστικών λαχανικών, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το παντζάρι, πριν τα βάλεις στην πίτσα κάνει πιο έντονη τη γεύση και αναδεικνύει τα αρώματα.

Μετάτρεψέ τα σε σάλτσα 

Πολτοποίησε ψημένα λαχανικά και άπλωσέ τα σαν σάλτσα στην πίτσα σου. Δοκίμασε κολοκυθάκι με φασκόμηλο, μανιτάρια με τρούφα και ελαιόλαδο ή έναν πουρέ με κόκκινη πιπεριά.

Με τουρσί 

Ισορρόπησε τις πλούσιες κρεμώδεις νότες μιας πίτσας τυριού με την οξύτητα των λαχανικών τουρσί. Μερικές καλές επιλογές για τουρσί είναι οι πιπεριές και τα κρεμμύδια.

Ιδέες για γαρνιτούρες

Αυτά τα συστατικά θα δώσουν άλλη διάσταση σε κάθε πίτσα. Πειραματίσου
με κάποια από αυτά ή συνδύασέ τα για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση.

1.Φρέσκα βότανα 

Πασπάλισε πάνω από τη σάλτσα πράσινα φυλλώδη βότανα, όπως ο βασιλικός, το κόλιαντρο, ο μαϊντανός και το θυμάρι.

2.Τυρί 

Υπάρχει πίτσα χωρίς τυρί; Χρησιμοποίησε μοτσαρέλα, πεκορίνο, ρικότα, καπνιστό γκούντα – ό,τι σου αρέσει.

3.Πέστο 

Χτύπα στο μπλέντερ μυρωδικά με ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, όπως φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα ή φουντούκια, για να φτιάξεις ένα πέστο και άπλωσέ το πάνω από την πίτσα πριν την ψήσεις.

4.Τσίλι 

Ανακάτεψε τσίλι με λίγο ελαιόλαδο και περίχυσε με αυτό την πίτσα.

5.Γλυκιά κολοκύθα 

Φτιάξε ένανκρεμώδη πουρέ και άπλωσέ τον στη ζύμη αντί για σάλτσα ντομάτας.

 6.Τουρσί 

Τα τουρσιά ψιλοκομμένα δίνουν πικάντικες και όξινες νότες.

7.Λαχανικά 

Πρόσθεσε ελαφρά ψημένα τραγανά λαχανικά, όπως μπρόκολο και κουνουπίδι.

8.Ελιές 

Μια χούφτα πράσινες ελιές προσθέτει αλμυρή και μια ευχάριστα αρωματική γεύση.

9.Σάλτσα 

Πικάντικη ή μη, διάλεξε ό,τι προτιμάς.

10.Μέλι 

Ενισχύει τη γεύση της πίτσας με τη γλυκύτητα και το βάθος του.

11.Πιπεριές 

Κόψ’ τες σε λεπτέςφέτες και μοίρασέ τες πάνω από την πίτσα.

12.Παντζάρια 

Άπλωσέ τα σε λεπτές φέτες σαν chips πάνω από την πίτσα, περίχυσέ τα με αρωματισμένο λάδι και ψήσε.

13.Κόκκινα Κρεμμύδια 

Δοκίμασέ τα σε μορφή τουρσί για να προσθέσεις νότες οξύτητας.

14.Ξερά βότανα και μπαχαρικά

Η ρίγανη είναι κλασική επιλογή! Μπορείς να δοκιμάσεις, επίσης,
τριμμένο πιπέρι ή νιφάδες τσίλι.

15.Κρέμα τρούφας μανιταριών

Πρόσθεσέ τη –με μέτρο– στην πίτσα για έντονη γεύση.

Πίτσα με γλυκιά κολοκύθα

πιτσα

ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉΣ: 1 ΏΡΑ - ΜΕΡΊΔΕΣ: 4-6

1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 δόση ζύμη πίτσας σε θερμοκρασία δωματίου
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1⁄2 μέτριο άσπρο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
1 μέτρια γλυκιά κολοκύθα
1⁄4 κ.γ. κανέλα
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 φλ. μοτσαρέλα τριμμένη
8 ελιές χωρίς κουκούτσι και κομμένες στη μέση
2 φλ. κέιλ ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πεκορίνο τριμμένο

Εκτέλεση 

1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 250°C με τη σχάρα στη μέση του φούρνου. Λαδώνεις ελαφρά ένα ταψί πίτσας και απλώνεις καλά τη ζύμη μέχρι τις άκρες του. Σκεπάζεις και αφήνεις να ξεκουραστεί όσο φτιάχνεις τη σάλτσα.

2. Ζεσταίνεις το λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτεις τα κρεμμύδια. Σοτάρεις, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια, περίπου για 4 λεπτά. Προσθέτεις την κολοκύθα και την κανέλα και αλατοπιπερώνεις. Συνεχίζεις να ανακατεύοντας συχνά μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται η κολοκύθα, περίπου για 5 λεπτά.

3. Συμπληρώνεις με 1 φλιτζάνι νερό στην κατσαρόλα και αφήνεις να σιγοβράσει. Ανακατεύεις συχνά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και να πιει σχεδόν όλο το νερό, περίπου για 7 λεπτά.

4. Βάζεις την κολοκύθα και όλα τα υγρά σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιείς κάνοντας πουρέ.

5. Πασπαλίζεις τη μοτσαρέλα πάνω από την πίτσα.

6. Προσθέτεις 6 κουταλιές της σούπας από τον πουρέ πάνω από το κέντρο της πίτσας. Συνεχίζεις με τις ελιές πάνω από τον πουρέ. Στη συνέχεια βάζεις το κέιλ και πασπαλίζεις με το πεκορίνο.

7. Ψήνεις για 16-18 λεπτά, μέχρι οι άκρες της πίτσας να είναι τραγανές. Κόβεις σε φέτες και σερβίρεις τα κομμάτια περιχυμένα με λάδι τσίλι και έξτρα πεκορίνο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i