Μπρόκολο ή κουνουπίδι; Ποιο είναι καλύτερο για απώλεια βάρους;

Μπρόκολο και κουνουπίδι, δύο σταυρανθή λαχανικά, γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες.

Μπρόκολο iStock

Το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι και τα δύο σταυρανθή λαχανικά, γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες. Ο συνδυασμός αυτός τα καθιστά εξαιρετικές επιλογές για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Ενώ και τα δύο λαχανικά μπορούν να είναι ευεργετικά για την απώλεια βάρους, υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους. 

Μπρόκολο: Ένα απλό hack για να λάβεις 4 φορές περισσότερα οφέλη

Το μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο περιέχει μόνο 55 θερμίδες, αλλά παρέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση του αισθήματος πληρότητας και στην πρόληψη της υπερφαγίας. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στο μπρόκολο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη της λαχτάρας για ζαχαρούχα ή πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα.

Εκτός από την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, το μπρόκολο περιέχει επίσης μια μοναδική ένωση που ονομάζεται σουλφοραφάνη, η οποία έχει συνδεθεί με την απώλεια βάρους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes διαπίστωσε ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένο μεταβολισμό και απώλεια βάρους.

Το κουνουπίδι

Το κουνουπίδι, από την άλλη πλευρά, είναι ένα άλλο λαχανικό με λίγες θερμίδες που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο κουνουπίδι περιέχει μόνο 28 θερμίδες, αλλά παρέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση του αισθήματος πληρότητας και στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Το κουνουπίδι περιέχει επίσης μια ένωση που ονομάζεται ινδόλη-3-καρβινόλη, η οποία έχει συνδεθεί με την απώλεια βάρους. Η ινδόλη-3-καρβινόλη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων οιστρογόνων στο σώμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη καύση λίπους και απώλεια βάρους.

Κουνουπίδι: Τα οφέλη και πώς να το φτιάξεις (ναι τρώγεται και ωμό στις σαλάτες!)

Ποιο λαχανικό είναι καλύτερο για απώλεια βάρους;

Τόσο το μπρόκολο όσο και το κουνουπίδι μπορεί να είναι ευεργετικά για την απώλεια βάρους, καθώς είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες και πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τελικά, η καλύτερη επιλογή θα εξαρτηθεί από τις προσωπικές σου προτιμήσεις και τις διατροφικές σου ανάγκες.

Ποιο είναι πιο υγιεινό; 

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιο λαχανικό είναι πιο υγιεινό, καθώς τόσο το μπρόκολο όσο και το κουνουπίδι είναι πολύ πυκνά σε θρεπτικά συστατικά και παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Και τα δύο λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που τα καθιστά πολύτιμες προσθήκες σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των δύο λαχανικών όσον αφορά τα θρεπτικά τους προφίλ. Για παράδειγμα, το μπρόκολο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ, ενώ το κουνουπίδι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Κ και βιταμίνης Β6. Επιπλέον, το μπρόκολο περιέχει μια μοναδική ένωση που ονομάζεται σουλφοραφάνη, η οποία έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και βελτιωμένη υγεία της καρδιάς, ενώ το κουνουπίδι περιέχει ινδόλη-3-καρβινόλη, η οποία έχει συνδεθεί με βελτιωμένο μεταβολισμό των οιστρογόνων και μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.

Και τα δύο λαχανικά μπορούν να προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία και αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για όσους θέλουν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία και ευεξία τους. Γενικά, η καλύτερη προσέγγιση είναι να ενσωματώσεις μια ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σου για να διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών και ενώσεων που προάγουν την υγεία.

Πώς να τα εντάξεις στη διατροφή σου περισσότερο; 

Για να εντάξεις περισσότερο μπρόκολο ή κουνουπίδι στη διατροφή σου, δοκίμασε μερικές από τις παρακάτω συνταγές: 

Γλυκόξινο κουνουπίδι: Μια εύκολη και νόστιμη συνταγή από τη σεφ Λία Μακροστέργιου

Σουφλέ με κουνουπίδι 

Κουνουπίδι στο φούρνο με ψητές ντομάτες, μαϊντανό και ψίχουλα ψωμιού

Συνταγή για κουνουπίδι με χούμους κόκκινης φακής

Μοσχάρι με μπρόκολο, σε μια συνταγή με άρωμα Ασίας

Γρήγορη συνταγή για ψητές κροκέτες μπρόκολου

Ζυμαρικά με κοτόπουλο, μπρόκολο και σάλτσα αλφρέντο light

Πίτσα με βάση το μπρόκολο

Συνταγή για πέστο με μπρόκολο και kale

Σαλάτα με μπρόκολο, κουνουπίδι και φακές

Ρολάκια με μπρόκολο στο φούρνο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i