Το σκόρδο μπορεί να απωθήσει αποτελεσματικά τα κουνούπια | Μύθος ή αλήθεια;

Είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό απωθητικό για τα κουνούπια;

σκόρδο iStock

Τα κουνούπια είναι γνωστά για τα ενοχλητικά τσιμπήματα και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που θέτουν. Στην προσπάθεια να διώξεις αυτά τα ενοχλητικά έντομα, έχουν προκύψει πολυάριθμες σπιτικές θεραπείες και φυσικές λύσεις, μία από τις οποίες είναι η πρόταση χρήσης του σκόρδου ως απωθητικού για τα κουνούπια. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε την αλήθεια του ισχυρισμού ότι το σκόρδο μπορεί να απωθήσει αποτελεσματικά τα κουνούπια

Η επιστήμη πίσω από τις ιδιότητες απώθησης των κουνουπιών του σκόρδου:

Οι υποστηρικτές του σκόρδου ως απωθητικού των κουνουπιών υποστηρίζουν ότι όταν καταποθεί, εκπέμπει μια έντονη οσμή μέσω του ιδρώτα, η οποία λειτουργεί ως φυσικό αποτρεπτικό για τα κουνούπια. Αυτός ο ισχυρισμός βασίζεται στην υπόθεση ότι τα κουνούπια απωθούνται από τη μυρωδιά του σκόρδου, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τα άτομα που το έχουν καταναλώσει.

Επιστημονικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του σκόρδου ως απωθητικού των κουνουπιών έχουν αποδώσει ανάμεικτα αποτελέσματα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο μπορεί να έχει ελάχιστη επίδραση στην αποτροπή των κουνουπιών, ενώ άλλες δεν έχουν βρει σημαντική επίδραση. Οι ερευνητές έχουν εξερευνήσει τις πιθανές ενώσεις που απωθούν τα κουνούπια στο σκόρδο, όπως η αλισίνη, και τις επιπτώσεις τους στη συμπεριφορά των κουνουπιών. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις αυτών των ενώσεων που απαιτούνται για να προκληθεί απωθητικό αποτέλεσμα είναι συνήθως πολύ υψηλότερες από αυτές που θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο μέσω της απλής κατανάλωσης.

Περιορισμοί και πρακτικότητα:

Ακόμα κι αν το σκόρδο έχει κάποιες ιδιότητες απώθησης των κουνουπιών, η πρακτική του εφαρμογή ως αυτόνομο απωθητικό είναι περιορισμένη. Η οσμή που εκπέμπεται από τον ιδρώτα μετά την κατανάλωση σκόρδου είναι συνήθως λεπτή και αραιώνεται γρήγορα από άλλες σωματικές μυρωδιές, καθιστώντας απίθανο να παρέχει μακροχρόνια ή αξιόπιστη προστασία από τα κουνούπια. Επιπλέον, τα άτομα μπορεί να έχουν ποικίλους μεταβολικούς ρυθμούς, που μπορεί να επηρεάσουν τον βαθμό στον οποίο η μυρωδιά του σκόρδου απεκκρίνεται μέσω του δέρματος.

Αποτελεσματική πρόληψη τσιμπήματος κουνουπιών:

Ενώ το σκόρδο μπορεί να έχει μικρές ιδιότητες απώθησης των κουνουπιών, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε αυτό ως αποτρεπτικό μέσο είναι απίθανο να παρέχει ολοκληρωμένη προστασία. Για την αποτελεσματική πρόληψη των τσιμπημάτων κουνουπιών, συνιστάται η χρήση αποδεδειγμένων αντικουνουπικών που είναι εγγεγραμμένα στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA). Αυτά τα απωθητικά περιέχουν ενεργά συστατικά, όπως DEET, πικαριδίνη ή έλαιο ευκαλύπτου λεμονιού, τα οποία έχουν μελετηθεί εκτενώς και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην απώθηση των κουνουπιών.

Αν και το σκόρδο έχει προταθεί ως φυσικό απωθητικό των κουνουπιών, τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά του είναι περιορισμένα και αδιευκρίνιστα. Ενώ η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να οδηγήσει στην εκπομπή μιας λεπτής οσμής μέσω του ιδρώτα, είναι απίθανο να παρέχει αξιόπιστη ή μακροχρόνια προστασία από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. 

Κακοσμία στόματος από σκόρδο ή κρεμμύδι: 5 tips για να απαλλαγείς άμεσα

Φτιάξε με σκόρδο 2 τονωτικές συνταγές κατά των ιώσεων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i