Κακοσμία στόματος από σκόρδο ή κρεμμύδι: 5 tips για να απαλλαγείς άμεσα

Και να μην στερηθείς ποτέ ξανά τα σημαντικά για την υγεία οφέλη των εν λόγω τροφών.

τζατζίκι iStock

Τόσο το σκόρδο, όσο και το κρεμμύδι προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία του οργανισμού, με την μείωση της αρτηριακής πίεσης, τις αντικαρκινικές ιδιότητες, την ενίσχυση του ανοσοποιήσου και την βελτίωση της οστικής πυκνότητας να ξεχωρίζουν. Παρά την ιδιαίτερη πικάντικη γεύση τους, την οποία πολλοί βρίσκουν ελκυστική, δεν είναι λίγοι και όσοι την αποφεύγουν καθώς η κακοσμία του στόματος, που θα κληθούν έπειτα να αντιμετωπίσουν, αποτελεί τρωτό σημείο και των δυο.

Γιατί μυρίζει το σκόρδο και το κρεμμύδι;

Το σκόρδο και το κρεμμύδι προέρχονται από την οικογένεια φυτών "άλλιον", για αυτό και έχουν παρόμοια σύνθεση. Η σύσταση τους είναι επίσης πλούσια σε ενώσεις θείου, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την χαρακτηριστική γεύση αλλά και οσμή τους. Αντίστοιχα αέρια απελευθερώνονται κατά το καθάρισμα, το κόψιμο αλλά και την πολτοποίηση τους, ενώ η έντονη μυρωδιά τους εντείνεται όταν καταναλώνονται ωμά και συνήθως διαρκεί για ώρες μετά το γεύμα. Αυτό συμβαίνει ως μέρος της διαδικασίας της πέψης, με τα συστατικά του κρεμμυδιού και του σκόρδου να απορροφώνται από την κυκλοφορία του αίματος και να μεταφέρονται στους πνεύμονες, απελευθερώνοντας την κακή αναπνοή.

Θέλεις να απαλλαγείς άμεσα από την κακοσμία του στόματος που προκαλεί το σκόρδο και το κρεμμύδι; Ορίστε πέντε αποτελεσματικά tips για δροσερή αναπνοή:

Δοκίμασε ως επιδόρπιο μήλα, σπανάκι ή φύλλα μέντας

Ένα γεύμα πλούσιο σε σκόρδο ή κρεμμύδι σίγουρα θα σε ταλαιπωρήσει στις κοινωνικές συναναστροφές σου. Για να απαλλαγείς μια και καλή από την ανησυχία μπορείς να δοκιμάσεις να φας για επιδόρπιο αμέσως μετά ένα μήλο, πράσινο τσάι ή χυμό λεμονιού. Για σίγουρα αποτελέσματα μπορείς επίσης να μασήσεις λίγα φύλλα φρέσκου σπανακιού ή μέντας.

Βούρτσισε τα δόντια σου και χρησιμοποίησε νήμα καθαρισμού

Ο πιο εύκολος και πρακτικός τρόπος να διώξεις άμεσα την κακοσμία είναι να πλύνεις τα δόντια σου απευθείας μετά το γεύμα. Πολλά από τα βακτήρια που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή αναπτύσσονται κάτω από τα ούλα αλλά και στη συσσώρευση πλάκας στα δόντια. Το βούρτσισμα και το νήμα μετά την κατανάλωση κρεμμυδιών ή σκόρδου εξαλείφει επιτυχώς τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την κακοσμία, ενώ αφαιρούν υπόλοιπα τροφής.

Τα αιθέρια έλαια βοηθούν

Για να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική η διαδικασία βουρτσίσματος, μπορείς να ολοκληρώσεις κάνοντας πλύσεις με στοματικό διάλυμα. Αν, μάλιστα, προσθέσεις στο τελευταίο μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων (βρώσιμων) τότε κανείς δεν πρόκειται να καταλάβει ότι υπέκυψες στον πειρασμό του σκόρδου ή του κρεμμυδιού. Τα αιθέρια έλαια με αποδεδειγμένη δράση ενάντια στην κακοσμία είναι η μέντα, ο ευκάλυπτος, το δενδρολίβανο και ο μύρος (σμύρνα).

Πες ναι και στον καθαρισμό της γλώσσας

Άλλο ένα σημείο όπου ευδοκιμούν τα βακτήρια στο στόμα είναι η γλώσσα και μάλιστα το πίσω μέρος αυτής, όπου δύσκολα μπορεί να φτάσει η συμβατική οδοντόβουρτσα. Ο λευκός χρωματισμός της γλώσσας υποδεικνύει νεκρά κύτταρα, μικροσκοπικά σωματίδια τροφής καθώς και βακτήρια. Μια μια ειδική βούρτσα καθαρισμού γλώσσας, την οποία μπορείς να βρεις άνετα στην αγορά, θα απαλλαγείς στη στιγμή από την δυσάρεστη όψη αλλά και οσμή.

Πιες πολλά υγρά

Διατηρώντας ενυδατωμένο τον οργανισμό σου αποφεύγεις αυτομάτως πολλά προβλήματα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η κακοσμία λόγω της ξηρότητας που προκαλείται στο στόμα. Το νερό, το τσάι και οι φυσικοί χυμοί φρούτων εκτός του ότι αφαιρούν κατευθείαν τα υπολείμματα τροφών από το στόμα, προσφέρουν και επαρκή ενυδάτωση όταν καταναλώνονται σε ικανοποιητικές ποσότητες.

Διάβασε επίσης: Πλαστική ή ξύλινη επιφάνεια κοπής τροφίμων;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i