Η καθημερινή κατανάλωση αυτού του ροφήματος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος κατά 85%

Spoiler: Δεν είναι το αλκοόλ.

ζαχαρουχα_ροφηματα Istock

Εάν επιθυμείς να περιορίσεις την κατανάλωση αλκοόλ ή να μη πίνεις καθόλου, είναι βέβαιο ότι θα έχεις κάνει ένα μεγάλο δώρο στο συκώτι σου. Ωστόσο πρέπει να μάθεις πώς επηρεάζουν άλλα ροφήματα την υγεία και την λειτουργία του ήπατος σου. 

Έτσι, λοιπόν, ερευνητές μελέτησαν πώς τα ζαχαρούχα ροφήματα επηρεάζουν το πολύ σημαντικό όργανο αποτοξίνωσης. Και τα αποτελέσματα θα σε εκπλήξουν - και όχι ευχάριστα-.

Διάβασε επίσης: Νερό με λεμόνι: Να το χρησιμοποιήσεις για να μειώσεις το φούσκωμα και για καλύτερη πέψη;

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη βλάπτουν την υγεία του ήπατος

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Jama Network διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν ένα ή περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη ημερησίως είχαν 85% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και 68% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω χρόνιας ηπατικής νόσου σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τρία ή λιγότερα ζαχαρούχα ποτά το μήνα.

Η μελέτη διεξήχθη σε 98.786 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες ανέφεραν τον αριθμό ζαχαρούχων ποτών με ζάχαρη που κατανάλωναν καθημερινά. Αυτό δεν περιελάμβανε φυσικά τον φυσικό χυμό φρούτων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες τον Μάρτιο του 2020 για να αξιολογήσουν τις αλλαγές στην υγεία τους.

ζαχαρουχα_ροφηματα
Istock

Κατά τη διάρκεια αυτής της παρακολούθησης, 207 γυναίκες είχαν αναπτύξει καρκίνο του ήπατος και 148 είχαν πεθάνει από χρόνια ηπατική νόσο. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν αυτά τα αποτελέσματα σε σχέση με ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές τους, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες αναψυκτικών με ζάχαρη την ημέρα είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος από όσες δεν κατανάλωναν.

Η συγκεκριμένη μελέτη εφαρμόστηκε μόνο σε γυναίκες και είχε σκοπό την παρατήρηση, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η αιτιότητα και να διερευνηθούν πιθανές εξηγήσεις για το παραπάνω εύρημα. 

Τι σημαίνει για εσένα και τη διατροφή σου

Είναι πολύ εύκολο να πανικοβληθείς με τα ευρήματα του Jama Network, ωστόσο δεν είναι αυτός ο σκοπός. Όπως αναφέραμε παραπάνω, η έρευνα δεν είναι ολοκληρωμένη, επομένως αυτό που αξίζει να κρατήσεις είναι ο περιορισμός των ζαχαρούχων ροφημάτων. Η ζάχαρη μπορεί συχνά να προστεθεί σε φαινομενικά υγιεινά ροφήματα, επομένως είναι σημαντικό να ελέγχεις τις ετικέτες τους και να γνωρίζεις τι πίνεις. Επιπλέον, αυτή η μελέτη προτείνει ότι η υποστήριξη της υγείας του ήπατος είναι κάτι περισσότερο από το να προσέχεις απλώς την πρόσληψη από το αλκοόλ.

Εάν απολαμβάνεις μερικά ζαχαρούχα ροφήματα, δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξεις προβλήματα υγείας. Άλλωστε, οι γυναίκες της έρευνας που κατανάλωναν τρία ή λιγότερα ροφήματα με ζάχαρη κάθε μήνα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο από εκείνες που το έκαναν καθημερινά. Οπότε, παν μέτρον άριστον!

Διάβασε επίσης: Είναι επικίνδυνο να πίνω αλκοόλ μαζί με καφεΐνη;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i