Wasabi | Τι μπορεί να προκαλέσει στον εγκέφαλό σου το συνοδευτικό του σούσι;

Αν σου αρέσει το σούσι και πιστεύεις ότι το wasabi σου καθαρίζει το μυαλό, η έρευνα δείχνει ότι ισχύει!

washabi istock

Το wasabi στο σούσι έχει την ικανότητα να καθαρίζει τα ιγμόρεια, καθώς έχει καυτερή γεύση αλλά δεν κάνει μόνον αυτό.

Αυτό το ιαπωνικό καρύκευμα έχει γίνει τον τελευταίο καιρό το επίκεντρο των μελετών για τη θετική του επίδραση στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Τώρα, για πρώτη φορά, αποδεικνύεται ότι βελτιώνει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη και ενισχύει τη συνειρμική μνήμη, σε εγκεφάλους ατόμων ηλικίας 60-80 ετών.

Σούσι στο σπίτι: Ποια υλικά χρειάζεσαι για το sushi bar σου;

Το πανίσχυρο ενισχυτικό

Στη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου σε μια ομάδα 72 ηλικιωμένων για 12 εβδομάδες. Οι μισοί έπαιρναν ένα καθημερινό συμπλήρωμα αποτελούμενο από 100 mg εκχυλίσματος wasabi, ενώ η ομάδα ελέγχου έλαβε ένα ανενεργό δισκίο κυκλοδεξτρίνης 100 mg.

Το συμπλήρωμα wasabi περιείχε 0,8 mg ισοθειοκυανικού 6-μεθυλσουλφινυλεξυλεστέρα (6-MSITC), το δραστικό συστατικό που φαίνεται να είναι το κλειδί για καλύτερη λειτουργία της μνήμης. Η ουσία αυτή, το 6-MSITC, υπάρχει στα σταυρανθή λαχανικά, αλλά είναι περισσότερο συγκεντρωμένο ρίζα wasabi (Eutrema japonicum). Αυτό το μέρος χρησιμοποιείται για την παρασκευή της καυτερής πάστας, η οποία είναι απαραίτητο καρύκευμα στην ιαπωνική κουζίνα.

Πριν και μετά τη δοκιμή, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν γνωστικά τεστ που περιλάμβαναν εστίαση στην ταχύτητα επεξεργασίας, την προσοχή, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη μνήμη εργασίας, τις εκτελεστικές λειτουργίες και τις οπτικο-χωρικές ικανότητες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έπαιρναν τα δισκία wasabi είχαν βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη μνήμη και τα πήγαν καλύτερα σε τεστ συσχέτισης, όπως η σύνδεση ονομάτων με πρόσωπα. Η ομάδα εικονικού φαρμάκου δεν έδειξε διαφορές στη γνωστική λειτουργία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το 6-MSITC επηρεάζει την περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό της λειτουργίας της μνήμης. Τώρα ελπίζουν να εξετάσουν πώς αυτή η βιοδραστική ένωση επηρεάζει αυτήν την περιοχή σε μοριακό επίπεδο.

Τα καλά νέα για όσους δεν απολαμβάνουν το wasabi; Όταν συσκευάζεται σε ένα συμπλήρωμα, όλη η καυτερή του γεύση παρακάμπτεται ευτυχώς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.
Πηγή: Πανεπιστήμιο Tohoku

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i