Weight Cycling | Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να ακολουθείς αυτήν την τακτική;

Μια νέα μελέτη δείχνει τις επιδράσεις που έχει η Weight Cycling, η γνωστή σε όλους "δίαιτα γιο-γιο".

diet istock

Μια νέα μελέτη υπογραμμίζει τις αρνητικές διαπροσωπικές και ψυχολογικές συνέπειες που σχετίζονται με τη "δίαιτα γιο-γιο" ή αλλιώς Weight Cycling. Η μελέτη υπογραμμίζει πόσο τοξική είναι και πόσο δύσκολο είναι για τους ανθρώπους να σπάσουν τον φαύλο κύκλο.

Τι είναι η δίαιτα 90-30-50 και γιατί έγινε viral;

Τι είναι το Weight Cycling;

Η αύξηση βάρους και η δίαιτα για να χαθεί το βάρος και να επαναπροσληφθεί ξεκινώντας ξανά από την αρχή. Αυτό γίνεται με στερητικές δίαιτες και διατροφικά πλάνα για γρήγορη απώλεια βάρους ή φάρμακα, όπως το Ozempic, καθώς οι άνθρωποι επιδιώκουν τα ιδανικά ομορφιάς.

"Με βάση όσα μάθαμε μέσω αυτής της μελέτης, καθώς και της υπάρχουσας έρευνας, συνιστούμε στους περισσότερους ανθρώπους να αποφεύγουν γενικά τέτοιου είδους δίαιτες, εκτός εάν είναι ιατρικά απαραίτητο. Η μελέτη προσφέρει επίσης πληροφορίες για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να καταπολεμήσουν τις ύπουλες πτυχές της Weight Cycling, αναφέρει η Lynsey Romo, αναπληρώτρια καθηγήτρια επικοινωνίας στο North Carolina State University και συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Qualitative Health Research.

Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν σε βάθος συνεντεύξεις με ενήλικες— άνδρες και γυναίκες—που είχαν κάνει δίαιτα και ανέκτησαν περισσότερα από 11 κιλά. 

Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν ότι ήθελαν να χάσουν βάρος λόγω κοινωνικού στίγματος που σχετίζεται με το βάρος τους ή/και επειδή συνέκριναν το βάρος τους με αυτό των διασημοτήτων ή των συνομηλίκων τους.

"Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι συμμετέχοντες δεν άρχισαν να κάνουν δίαιτα για λόγους υγείας, αλλά επειδή ένιωσαν την κοινωνική πίεση να χάσουν βάρος", εξηγεί η Romo.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν επίσης ότι ακολούθησαν διάφορες στρατηγικές απώλειας βάρους, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αρχική απώλεια βάρους, αλλά τελικά το ανέκτησαν ξανά.

Η ανάκτηση του βάρους τους έκανε να αισθάνονται ντροπή και να εσωτερικεύουν το στίγμα που σχετίζεται με το βάρος. Αυτό, με τη σειρά του, τους έκανε να επιδίδονται σε ολοένα και πιο ακραίες συμπεριφορές για να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος ξανά. Για παράδειγμα, πολλοί συμμετέχοντες είχαν διαταραγμένες συμπεριφορές διαχείρισης βάρους, όπως: 

  • έτρωγαν υπερβολικά (υπερφαγία)
  • έτρωγαν συναισθηματικά,
  • περιόριζαν δραστικά το φαγητό και τις θερμίδες,
  • απομνημόνευαν τις μετρήσεις των θερμίδων,
  • είχαν άγχος για ό,τι έτρωγαν και για τον δείκτη στη ζυγαριά,
  • ακολουθούσαν γρήγορες λύσεις (π. όπως δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ή φάρμακα),
  • υπερ-ασκούνταν,
  • απόφευγαν κοινωνικές εκδηλώσεις με φαγητό για να χάσουν γρήγορα κιλά.

Αναπόφευκτα, αυτές οι διατροφικές συμπεριφορές έγιναν μη βιώσιμες και οι συμμετέχοντες ανέκτησαν βάρος, συχνά περισσότερο από ό,τι είχαν αρχικά χάσει.

Τα ευρήματα της μελέτης

Η εμμονή με το βάρος: "Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν εμμονή με το βάρος τους", λέει η Katelin Mueller, συν-συγγραφέας της μελέτης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο NC State. "Η απώλεια βάρους έγινε κομβικό σημείο για τη ζωή τους, σε σημείο που τους αποσπούσε την προσοχή από το να περνούν χρόνο με τους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους τους, αντί να μειώσουν τους πειρασμούς αύξησης βάρους, όπως το ποτό και το υπερβολικό φαγητό".

Ο εθισμός στο Weight Cycling: "Ο συνδυασμός των ριζωμένων μοτίβων σκέψης, των κοινωνικών προσδοκιών, της τοξικής διατροφικής κουλτούρας και του στιγματισμού του βάρους δυσκολεύουν τους ανθρώπους να βγουν εντελώς από τo weight cycking, ακόμη και όταν το θέλουν πραγματικά", λέει η Romo.

Τα προβλήματα υγείας και ψυχικής υγείας: "Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι επιζήμιο να ξεκινήσεις δίαιτα εκτός και αν είναι ιατρικά απαραίτητο. Η δίαιτα για να ανταποκριθεί στα κοινωνικά πρότυπα προκάλεσε στους συμμετέχοντες για χρόνια ντροπή, σωματική δυσαρέσκεια, δυστυχία, στρες, κοινωνικές συγκρίσεις και υπερβολική ενασχόληση με το βάρος τους. Μόλις ξεκινήσει μια δίαιτα, είναι πολύ δύσκολο να αποφύγεις μια δια βίου μάχη με το βάρος σου". καταλήγει η ερευνήτρια.

Πώς μπορείς να σπάσεις τον φαύλο κύκλο

Σύμφωνα με τους ερευνητές "Τα άτομα που μπορούσαν να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τις τοξικές διατροφικές τους συμπεριφορές είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στο σπάσιμο του φαύλου κύκλου. Οι στρατηγικές που χρησιμοποίησαν για να καταπολεμήσουν αυτές τις τοξικές συμπεριφορές ήταν: 

  • έδωσαν προτεραιότητα στην υγεία τους και όχι στον αριθμό της ζυγαριάς, 
  • η άσκηση ήταν διασκέδαση και όχι ένας τρόπος να κάψουν τις θερμίδες που κατανάλωσαν.
  •  υιοθέτησαν υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές όπως να καταναλώνουν διάφορες τροφές, όταν πεινούσαν, αντί να αντιμετωπίζουν το φαγητό ως κάτι που πρέπει να παρακολουθείται στενά, να ελέγχεται ή να να είναι τιμωρητικό.

"Τελικά, αυτή η μελέτη δείχνει ότι η weight cycling είναι μια αρνητική πρακτική που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην υγεία και την ψυχική υγεία σε όσους ακολουθούν αυτό το μοτίβο", λέει η Romo.

Δες σχετικά: Εννιά λόγοι που μπλοκάρουν την απώλεια βάρους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i