Ποιες τροφές μπορείς να φας μετά την ημερομηνία λήξης και να είσαι ασφαλής

Έληξε το γιαούρτι και δεν ξέρεις αν πρέπει να το φας ή να το πετάξεις; Η ημερομηνία λήξης είναι ένας δείκτης.

egg istock

Ενώ ορισμένα τρόφιμα είναι καλύτερα να μην τα καταναλώνεις μετά την ημερομηνία λήξης τους, άλλα πάλι μπορούν να καταναλωθούν άνετα, χωρίς πρόβλημα.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος που τα συσκευασμένα τρόφιμα έχουν ετικέτες ημερομηνίας λήξης πάνω τους και είναι συνετό να ακολουθείς τις οδηγίες. Μάθε τι πρέπει να γνωρίζεις για την ημερομηνία λήξης.

Ημερομηνία λήξης στα προϊόντα

Υπάρχουν δυο είδη ετικετών για τις ημερομηνίες λήξης στα τρόφιμα: best-before or use-by και σημαίνουν δύο πολύ διαφορετικά πράγματα, οπότε δώσε προσοχή.

Best-before ή (ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι): Το best before σχετίζεται με την ποιότητα των τροφίμων. Εντοπίζεται γενικά σε μη αλλοιώσιμα, σταθερά στο ράφι τρόφιμα, όπως κονσερβοποιημένα προϊόντα, συσκευασμένα σνακ και ξηρά προϊόντα. Η ημερομηνία best before υποδηλώνει την περίοδο κατά την οποία η ποιότητα, η γεύση και η θρεπτική αξία του τροφίμου είναι εγγυημένη από τον παραγωγό.

H best before παρέχει καθοδήγηση, μετά το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας ότι το προϊόν θα αλλάξει σε υφή, γεύση ή εμφάνιση, με αποτέλεσμα την μειωμένη ποιότητα του.

Use-by (ανάλωση μέχρι): Το Use By αφορά την ασφάλεια των τροφίμων. Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία μπορεί να σημαίνει ότι διαρκούν περισσότερο από ό,τι υποδεικνύει η use - by. Προφανώς, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς την κοινή λογική, αλλά εάν ένα φαγητό δεν παρουσιάζει σημάδια αλλοίωσης και έχει περάσει η ημερομηνία λήξης, πιθανότατα δεν θα σε βλάψει αν το φας αν δεν έχει αλλοιωθεί στη γεύση, στην υφή ή στη διατροφική του ποιότητα.

Οι ημερομηνίες λήξης υπάρχουν για την ασφάλειά σου και θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά. Όταν η τροφή έχει λήξει, σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος η κατανάλωσή του να σε αρρωστήσει. Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό με το εν λόγω φαγητό, τα βακτήρια τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να εξακολουθούν να κρύβονται.

10 τροφές που πρέπει να πετάξεις μετά την ημερομηνία λήξης

  1. Ψάρι
  2. Γαρίδες
  3. κόκκινο κρέας
  4. Πουλερικά
  5. Γάλα
  6. Έτοιμες για κατανάλωση σαλάτες
  7. Έτοιμα φαγητά ψυγείου
  8. Ντελικατέσεν όπως ζαμπόν ή σαλάμι
  9. Ντιπ 
  10. Φύλλα σαλάτας σε σακούλα


10 τροφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά τη λήξη του Use By

  1. Δημητριακά πρωινού
  2. Σάλτσα ντομάτας
  3. Αυγά
  4. Κατεψυγμένος αρακάς και καλαμπόκι
  5. Φυστικοβούτυρο
  6. Κονσερβοποιημένα όσπρια
  7. Ξηροί καρποί
  8. Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  9. Τυρί ρικότα
  10. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Θα πάθεις κάτι αν τρως ληγμένα; Ημερομηνία λήξης vs ελάχιστη διατηρησιμότητα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i