Έχει η σκορδαλιά αποτοξινωτικές ιδιότητες;

Η σκορδαλιά είναι το αγαπημένο ντιπ των Ελλήνων, και σήμερα έχει τη τιμητική της. Ποια είναι τα οφέλη της.

garlic istock

Μπορείς να φανταστείς μπακαλιάρο χωρίς σκορδαλιά; Είναι σαν κρεβάτι χωρίς μαξιλάρι!

Το κύριο συστατικό της είναι το σκόρδο, ένα λαχανικό με πλούσια ιστορία και γεύση, φημίζεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Περιέχει μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων, με την αλισίνη να αποτελεί το πιο δραστικό συστατικό του.

Ποιες είναι οι βασικές ιδιότητες του σκόρδου

  • Αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδης δράση: Το σκόρδο έχει ισχυρή αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή και αντιιική δράση, χάρη στην αλισίνη. Βοηθά στην καταπολέμηση μολύνσεων, φλεγμονών και λοιμώξεων.
  • Βελτίωση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος: Η αντιμικροβιακή δράση του σκόρδου ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, θωρακίζοντας τον οργανισμό από ασθένειες.
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης: Το σκόρδο έχει αγγειοδιασταλτική δράση, συμβάλλοντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Βελτίωση της χοληστερίνης: Το σκόρδο φαίνεται να συμβάλλει στην αύξηση της "καλής" HDL χοληστερίνης και στη μείωση της "κακής" LDL χοληστερίνης.
  • Προστασία από τον καρκίνο: Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.
  • Βοηθά στην πέψη: Το σκόρδο έχει χωνετικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων πέψης, όπως φούσκωμα και δυσπεψία.
  • Αποτοξίνωση: Το σκόρδο δρα ως φυσικό αποτοξινωτικό, συμβάλλοντας στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό.

Είναι η σκορδαλιά αποτοξινωτική;

Το σκόρδο σίγουρα μπορεί να βοηθήσει να δώσει ώθηση στο σύστημα αποτοξίνωσης. Περιέχει οργανικές ενώσεις θείου που κάνουν αποτοξίνωση—αυτές οι ενώσεις ενισχύουν τον αριθμό των ενζύμων αποτοξίνωσης ενώ επίσης αυξάνουν τα επίπεδα γλουταθειόνης και θείου, έτσι ώστε τα ένζυμα να μποορύν να κάνουν τη δουλειά τους. Μάλιστα, πειραματικά δεδομένα δείχνουν ότι τα συμπληρώματα σκόρδου μπορούν να αυξήσουν την έκκριση τοξικών ενώσεων έως και 50%. 

Σε υψηλές δόσεις, οι ενώσεις θείου στο σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από βλάβες οργάνων από τοξικότητα βαρέων μετάλλων.

Η αλισίνη μειώνει τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα και στα ζωτικά όργανα. Μελέτη του 2012 στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι σε εργοστάσιο μπαταριών αυτοκινήτων (που είχαν υπερβολική έκθεση σε μόλυβδο) διαπίστωσε ότι το σκόρδο μείωσε τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα κατά 19%. Μείωσε επίσης πολλά κλινικά σημάδια τοξικότητας, συμπεριλαμβανομένων των πονοκεφάλων και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τρεις δόσεις σκόρδου κάθε μέρα ξεπέρασαν ακόμη και το φάρμακο D-πενικιλλαμίνη στη μείωση των συμπτωμάτων.

Δες εδώ: Συνταγή για ελαφριά σκορδαλιά με ψωμί

Προσοχή!

  • Η υπερβολική κατανάλωση σκόρδου μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, όπως καούρα και φούσκωμα.
  • Σε περίπτωση που λαμβάνεις αντιπηκτικά φάρμακα, συμβουλεύσου τον γιατρό σου, πριν την κατανάλωση σκόρδου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i