Χορτοφαγική μαγειρίτσα: Εύκολη, νόστιμη και υγιεινή!

Δεν σου αρέσουν τα συκωτάκια; Τότε αυτή η συνταγή για χορτοφαγική μαγειρίτσα είναι για σένα!

μαγειρίτσα με μανιτάρια

Άπειρες οι εκδοχές της πατροπαράδοτης μαγειρίτσας. Σου δίνουμε μία συνταγή για χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια, με μπόλικο άνηθο και μαρούλι, που την κάνει ευχολοχώνευτη και light.

Γιατί να φτιάξεις μαγειρίτσα με μανιτάρια;

Τα μανιτάρια, εκτός από νόστιμα, προσφέρουν και πολλά οφέλη στην υγεία μας, από τα πιο σημαντικά:

  • Έχουν λίγες θερμίδες: Τα μανιτάρια είναι ιδανικά για όσους προσέχουν το βάρος τους, καθώς περιέχουν ελάχιστες θερμίδες.
  • Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Είναι πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη και το παντοθενικό οξύ, οι οποίες βοηθούν στην παροχή ενέργειας. Επιπλέον, είναι η μοναδική μη ζωική διατροφική πηγή βιταμίνης D, ενώ είναι πλούσια και σε πολλά ακόμη βιοδραστικά συστατικά όπως β-γλουκάνες και αντιοξειδωτικά.
  • Είναι πηγή φυτικών ινών: Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην αίσθηση κορεσμού.
  • Δεν έχουν χοληστερόλη: Τα μανιτάρια δεν περιέχουν χοληστερόλη, καθιστώντας τα ιδανικά για όσους έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Συνταγή: Χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια

Θα χρειαστείς:

  • 500 γρ. μανιτάρια 
  • 150 γρ. μαρούλια 
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 100 γρ. ρύζι γλασέ
  • 1 λίτρο νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Οδηγίες:

  • Βάλε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίξε το ελαιόλαδο και άφησέ το να ζεσταθεί αρκετά. 
  • Κόψε το κρεμμύδι, το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ρίξ'τα στην κατσαρόλα.
  • Κόψε τα μανιτάρια και σόταρέ τα σε δόσεις για 6-8 λεπτά.
  • Πρόσθεσε το ρύζι, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακάτεψε με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Κλείσε την κατσαρόλα με το καπάκι και βράσε για 10 λεπτά.
  • Ψιλόκοψε το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και κόψε τα μαρούλια με τα χέρια. Πρόσθεσέ τα στην κατσαρόλα.
  • Ανακάτεψε με την κουτάλα, κλείσε ξανά το καπάκι και συνέχισε το μαγείρεμα για ακόμα 4-5 λεπτά.

Για το αυγολέμονο:

  • Ρίξε σε ένα μπολ δύο κρόκους από αυγά, 1 κ.σ. μουστάρδα, τον χυμό ενός λεμονιού και ανακάτεψε με ένα σύρμα χειρός.
  • Ρίξε αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε ξανά. 
  • Πρόσθεσε σταδιακά 2-3 κουταλιές από τον καυτό ζωμό της κατσαρόλας και ανακάτευε με το σύρμα χειρός. 
  • Χαμήλωσε τη φωτιά και ρίξε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα.
  • Ανακάτεψε καλά με μια ξύλινη κουτάλα για 5 δευτερόλεπτα.
  • Απόσυρε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακάτεψε ανακινώντας την κατσαρόλα.

Τρεις κλασικές πασχαλινές συνταγές σε πιο ελαφριά εκδοχή

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i