Vegan διατροφή: Γιατί δεν κάνει για όλους; Νέα μελέτη

Θέλεις να ακολουθήσεις μια vegan διατροφή; Για να διαπιστώσεις εάν είναι κατάλληλη για εσένα, η γενετική είναι σημαντική, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

vegan διατροφή istock

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η χορτοφαγία έχει διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της χοληστερόλης και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Αλλά για ορισμένους, η vegan διατροφή μπορεί να έχει κόστος, ανάφεραν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Genetics.

Τα ευρήματα της μελέτης

Η μελέτη εξέτασε πώς οι διαφορές στα γονίδια επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο ανταποκρίνεται στα θρεπτικά συστατικά και σε πιθανές ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή. Παρέχει μια ισχυρή βάση γνώσεων για τη βελτίωση των συνολικών αποτελεσμάτων υγείας μέσω της διατροφής, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Michael Francis, Ph.D., απόφοιτος του Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής του UGA. Ο Michael Francis ήταν χορτοφάγος για επτά χρόνια στην εφηβεία και στα 20, και παρόλο που τρώει κρέας τώρα, είπε ότι ήταν ένας από τους κύριους λόγους που επέλεξε να σπουδάσει διατροφογενετική.

"Χτίζουμε μια επιστημονική βάση για εξατομικευμένη διατροφή, η οποία βελτιστοποιεί την ανθρώπινη υγεία στο επίπεδο του ατόμου, αντί για διατροφικές συστάσεις που ταιριάζουν σε όλους", είπε ο Francis.

Διατροφή vegan: Οι βασικές συμβουλές για τα πρώτα βήματα

Οι 3 επιδράσεις της vegan διατροφής

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 150.000 συμμετέχοντες και εντόπισαν 2.300 που ακολούθησαν αυστηρές παραμέτρους για μια vegan διατροφή για να καθορίσουν πώς η γενετική επηρεάζει τα οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με τη μελέτη η vegan διατροφή:

  1. Αυξάνει τα επίπεδα ασβεστίου
  2. Αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης
  3. Επηρεάζει τη νεφρική λειτουργία

1. Αυξάνει τα επίπεδα ασβεστίου: Διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι χορτοφάγοι είχαν μειωμένη χοληστερόλη σε όλες τις μετρήσεις, που μπορεί να είναι ευεργετικές για την υγεία της καρδιάς. Είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D και υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων από τους μη χορτοφάγους. Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, και η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, τα οποία είναι ένας τύπος λίπους στο αίμα, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Συμπεριλαμβάνοντας ένα γενετικό στοιχείο στην ανάλυσή τους, η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν υπήρχαν συγκεκριμένες παραλλαγές γονιδίων, γνωστές και ως δευτερεύοντα αλληλόμορφα, οι συμμετέχοντες είδαν διαφορετικά αποτελέσματα για την υγεία. Αυτό περιελάμβανε μια παραλλαγή στο γονίδιο που εμπλέκεται στο μεταβολισμό της βιταμίνης Β12 (MMAA) επηρεάζοντας τα επίπεδα ασβεστίου.

Ενώ οι περισσότεροι χορτοφάγοι βλέπουν μειωμένα επίπεδα ασβεστίου, τα οποία μπορεί να έχουν αξιοσημείωτη αρνητική επίδραση, τα άτομα με αυτό το δευτερεύον αλληλόμορφο είχαν αυξημένα επίπεδα ασβεστίου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην υγεία των οστών και της οδοντικής υγείας, αλλά τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου μπορεί έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως πέτρα στα νεφρά ή καρδιαγγειακά προβλήματα. Άλλοι μπορεί να δουν επίδραση στα επίπεδα ορμονών τους.

2. Αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης: Ενώ η πλειοψηφία των χορτοφάγων έχουν μειωμένη τεστοστερόνη, μια μικρότερη ομάδα με άλλη παραλλαγή γονιδίου είχε αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης.

3. Επηρεάζει τη νεφρική λειτουργία: Η τρίτη σημαντική αλληλεπίδραση, σύμφωνα με τη μελέτη, ήταν μια παραλλαγή γονιδίου που σχετίζεται με τη λειτουργία των νεφρών και τους ρυθμούς νεφρικής διήθησης. Οι ρυθμοί νεφρικής διήθησης αναφέρονται στην ποσότητα αίματος που διηθείται από τα νεφρά ανά μονάδα χρόνου. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για την αποβολή άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού, τοξινών και περίσσειας υγρών από το σώμα.

Η παρουσία αυτού του δευτερεύοντος αλληλόμορφου τροποποίησε την επίδραση της χορτοφαγίας, από την αύξηση του eGFR, ή του εκτιμώμενου ρυθμού σπειραματικής διήθησης (Σ.Σ.: Το αίμα ρέει μέσα από μικροσκοπικά αγγεία στα νεφρά, γνωστά ως σπειραματικά αγγεία. Τα τοιχώματα αυτών των αγγείων είναι εξαιρετικά διαπερατά, επιτρέποντας στο νερό, στα άλατα, στα μικρά μόρια και σε ορισμένα κύτταρα αίματος να περάσουν στο εσωτερικό τους, ενώ τα μεγαλύτερα μόρια, όπως τα κύτταρα αίματος και οι πρωτεΐνες, παραμένουν στο αίμα), στη μείωση αυτού του ρυθμού διήθησης.

Κάθε διατροφή πρέπει να είναι εξατομικευμένη

Η επισήμανση αυτών των διαφορών μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να βρουν την καλύτερη δίαιτα για τις ατομικές τους ανάγκες, είπε ο Francis.

"Άτομα με συγκεκριμένες και άμεσες διατροφικές απαιτήσεις που σχετίζονται με αυτά τα τρία χαρακτηριστικά θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δοκιμαστούν για τις παραλλαγές και να κάνουν τις ανάλογες αλλαγές", είπε.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, αυτή η μελέτη μπορεί να υποστηρίξει μελλοντικές μελέτες θρεπτικής γενετικής και κλινικές δοκιμές, βοηθώντας τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο της διατροφής σε διαφορετικές ομάδες.

Η μελέτη συντάχθηκε από τον Δρ. Kaixiong Ye, του Τμήματος Γενετικής του UGA. Πρόσθετοι συν-συγγραφείς περιλαμβάνουν τους Dr. Kenneth Westerman και Alisa Manning, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Vegan διατροφή: Με τι να αντικαταστήσεις το κρέας, το αβγό, τα γαλακτοκομικά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i