Οι γιατροί προτείνουν: Με τι να καταναλώσεις το γιαούρτι για καλύτερη πέψη;

Το μυστικό για πιο ανθεκτικά προβιοτικά και καλύτερη πέψη μπορεί να κρύβεται σε μια κουταλιά μέλι.

Γιαούρτι με μέλι iStock

Έχεις συνηθίσει να βάζεις μέλι στο γιαούρτι σου για να το κάνεις πιο γευστικό; Χωρίς να το ξέρεις, μπορεί να βοηθάς και τα προβιοτικά του να επιβιώσουν καλύτερα στο πεπτικό σου σύστημα. Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις αποκαλύπτει ότι η προσθήκη μελιού, και συγκεκριμένα του μελιού από τριφύλλι, μπορεί να κάνει τα προβιοτικά πιο ανθεκτικά στις δύσκολες συνθήκες του στομάχου και του εντέρου.

11 τροφές που καταπολεμούν το φούσκωμα και ενισχύουν τον μεταβολισμό

Το boost για τα προβιοτικά σου

Ξέρεις ήδη ότι το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ωφέλιμα βακτήρια, γνωστά και ως προβιοτικά. Αυτά βοηθούν στην πέψη, στη λειτουργία του εντέρου και στη συνολική υγεία του μικροβιώματός σου. Όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα: Πολλά από αυτά δεν καταφέρνουν να φτάσουν ζωντανά στο έντερο, καθώς διαλύονται από τα οξέα του στομάχου.

Εδώ έρχεται το μέλι να κάνει τη διαφορά. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, έδειξε ότι το μέλι, ειδικά το μέλι τριφυλλιού, βοηθά στη διατήρηση των προβιοτικών κατά τη διάρκεια της πέψης. Σύμφωνα με τη Δρ. Hannah D. Holscher, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και επικεφαλής της μελέτης, αυτό μπορεί να οφείλεται σε τρεις βασικούς λόγους:

  • Παρέχει γλυκόζη, που λειτουργεί ως πηγή ενέργειας για τα προβιοτικά, βοηθώντας τα να επιβιώσουν.
  • Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ένζυμα που διασπούν τα ολιγοσακχαρίδια, διατηρώντας τις αλυσίδες σακχάρων που τα βακτήρια χρησιμοποιούν ως καύσιμο.
  • Περιέχει αντιοξειδωτικά, που μπορεί να λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας για τα προβιοτικά κατά τη μεταφορά τους στο έντερο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια:

Πείραμα στο εργαστήριο: Οι ερευνητές προσέθεσαν τέσσερα διαφορετικά είδη μελιού (τριφυλλιού, αλφάλφα, φαγόπυρου και άνθη πορτοκαλιάς) σε γιαούρτι που περιείχε το προβιοτικό Bifidobacterium animalis. Μετά από προσομοίωση ανθρώπινης πέψης, το γιαούρτι με μέλι τριφυλλιού είχε το υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης προβιοτικών.

Πείραμα σε ανθρώπους: Σε δεύτερο στάδιο, 66 άτομα κατανάλωσαν είτε γιαούρτι με μέλι είτε θερμικά επεξεργασμένο γιαούρτι με προσθήκη ζάχαρης για δύο εβδομάδες. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι στην ομάδα που κατανάλωνε μέλι, υπήρχε μεγαλύτερη παρουσία του προβιοτικού B. animalis στα δείγματα κοπράνων, αποδεικνύοντας ότι περισσότερα βακτήρια είχαν επιβιώσει κατά τη διάρκεια της πέψης.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν άμεσες αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου, στη διάθεση ή στη γνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με τη Holscher, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι εθελοντές είχαν ήδη φυσιολογική πέψη, οπότε δεν υπήρχε περιθώριο μεγάλης βελτίωσης.

Να βάλεις μέλι στο γιαούρτι σου; 

Το μέλι έχει θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο και φαινόλες, που μπορούν να συμβάλλουν στη συνολική υγεία του οργανισμού σου. Επίσης, είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη, που σημαίνει ότι χρειάζεσαι μικρότερη ποσότητα για να πετύχεις την επιθυμητή γεύση.

Ωστόσο, η Δρ. Holscher προειδοποιεί ότι το μέλι παραμένει μια μορφή προστιθέμενης ζάχαρης. Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς, η ημερήσια πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των συνολικών θερμίδων. Σε μια διατροφή 2.000 θερμίδων, αυτό μεταφράζεται σε λιγότερο από 200 θερμίδες από ζάχαρη την ημέρα. Μία κουταλιά της σούπας μέλι έχει περίπου 64 θερμίδες, οπότε καλό είναι να το καταναλώνεις με μέτρο.

Πώς να βελτιώσεις την πέψη σου φυσικά - Επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i