Συνταγή για την πιο "μαμαδίστικη" κοτόσουπα - Ιδανική και για ιώσεις

Κάνει κρύο; Καιρός για σούπα!

chicken soup istock

Η κοτόσουπα είναι αναμφίβολα το πιο κατάλληλο φαγητό για τις κρύες μέρες του χειμώνα, όταν το σώμα σου χρειάζεται κάτι ζεστό και θρεπτικό για να αντιμετωπίσει τις χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι το απόλυτο comfort food, γεμάτο γεύση και αγνές πρώτες ύλες που θρέφουν το σώμα και την ψυχή.

Όμως, η κοτόσουπα δεν είναι μόνο ιδανική επιλογή για να σε ζεστάνει όταν έξω κάνει κρύο. Είναι επίσης το φαγητό που πολλοί από εμάς αναζητούμε όταν αισθανόμαστε αδιάθετοι, ιδιαίτερα όταν έχουμε κρυολόγημα ή γρίπη. Οι ζεστοί ατμοί της βοηθούν στην αποσυμφόρηση της μύτης, ενώ ο ζωμός κρατά το σώμα ενυδατωμένο και προσφέρει απαλά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ανακουφίσουν τον πονεμένο λαιμό και να καταπραΰνουν την αίσθηση της κούρασης. Το κοτόπουλο, πλούσιο σε πρωτεΐνες, βοηθά το σώμα να ανακτήσει δυνάμεις, ενώ τα λαχανικά όπως τα καρότα, το σέλινο και τα κρεμμύδια προσθέτουν βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Αν θυμηθείς, σίγουρα πολλές γιαγιάδες και μαμάδες έχουν στραφεί στην κοτόσουπα ως "φυσικό γιατρικό" για τον πυρετό ή το κρύωμα. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Έρευνες δείχνουν ότι η ζεστή σούπα μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, να ηρεμήσει το στομάχι και να προσφέρει την αναγκαία ενυδάτωση σε περιπτώσεις ασθένειας. Επιπλέον, η κοτόσουπα είναι εύπεπτη και κατάλληλη αν έχει μειωμένη όρεξη λόγω της ασθένειας.

Η διατροφολόγος Αναστασία Μαργέλη (@dietitian.gr), σου έχει την ιδανική συνταγή για την πιο γευστική βελουτέ κοτόσουπα, που θα μοιάζει σαν αυτή που σου έφτιαχνε η μαμά σου.

Συνταγή κοτόσουπας

Υλικά:

  • 2 φιλέτα κοτόπουλο
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 μικρή πατάτα
  • 1,5 φλ. του καφέ κριθαράκι
  • 1 κ.σ κόρν φλάουερ
  • χυμό από 1 ή 1/2 λεμόνι
  • 2 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι
  • τζίντζερ, κουρκουμάς, κάρδαμό, 1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

1) Βάζεις σε χύτρα το κοτόπουλο, τα καρότα, το κρεμμύδι και την πατάτα και προσθέτεις νερό μέχρι να τα καλύψει. Μαγειρεύεις για περίπου 25 λεπτά. (Ρύθμισε τον χρόνο ανάλογα με την χύτρα σου.)

2) Ανοίγεις την χύτρα, απομακρύνεις το κοτόπουλο και με ένα ραβδομπλέντερ ομογενοποιείς τα λαχανικά με την σούπα.

3) Προσθέτεις το κριθαράκι και βράζεις για 10-12 λεπτά. Αν θέλεις περισσότερη γεύση προσθέτεις τζίντζερ, κουρκουμά, κάρδαμο και ένα φύλλο δάφνης.

4) Βγάζεις λίγο ζωμό σούπας σε ένα μπολ και το βάζεις στην άκρη για το αυγολέμονο.

5) Στο μπολ με τον ζωμό διαλύεις το κορν φλάουρ. Ρίχνεις το χυμό λεμονιού και 2 αυγά και χτυπάς γρήγορα με αυγοδάρτη.

6) Προσθέτεις το κοτόπουλο ξεψαχνισμένο και μετά το αυγολέμονο στην κατσαρόλα αφού την έχεις κατεβάσει από την φωτιά.

7) Μόλις προσθέσεις το αυγολέμονο, ανακατεύεις απαλά με ξύλινη κουτάλα και θερμαίνεις σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσει ελαφρά και να πυκνώσει. Σερβίρεις με πιπέρι!

Διάβασε επίσης:

Κρύωμα: 5 τροφές που θα σε σώσουν και 3 που πρέπει να αποφύγεις

Ιώσεις: Φακόρυζο, τζατζίκι και σαλέπι κάνουν θαύματα! Δες γιατί

Το ιδανικό ρόφημα για το κρύο: Σαλέπι με μπαχαρικά και μέλι για απόλυτη χαλάρωση!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i