
Τα ζυμωμένα τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, το κομπούχα και το κίμτσι, έχουν γίνει πραγματική μανία τα τελευταία χρόνια, με τους διατροφολόγους να τα προτείνουν για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τη βελτίωση της πέψης και την ενέργεια. Όμως, όπως κάθε τάση, έτσι και αυτή έχει την αρνητική της πλευρά. Αν και πολλά από αυτά τα τρόφιμα περιέχουν προβιοτικά, τα οποία θεωρούνται ευεργετικά για την υγεία μας, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που τα ζυμωμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Όπως εξηγεί στο The Conversation η Dr. Manal Mohammed, Λέκτορας Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Westminster, τα παρακάτω μπορεί να συμβαίνουν και να μην είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται.
1. Φούσκωμα και αέρια
Ποιος δεν έχει ακούσει για τα οφέλη του γιαουρτιού ή του κομπούχα; Αυτά τα προϊόντα είναι πλούσια σε προβιοτικά, τα οποία λέγεται ότι ενισχύουν την υγεία του εντέρου και εξολοθρεύουν τα "κακά" βακτήρια. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι τα προβιοτικά συχνά προκαλούν υπερβολικό φούσκωμα και αέρια. Όταν τα καλά βακτήρια αρχίζουν να σκοτώνουν τα κακά, παράγονται περισσότερα αέρια, κάτι που μπορεί να σε κάνει να νιώσεις άβολα. Αυτή η αντίδραση, ενώ είναι φυσιολογική σε μικρές ποσότητες, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει ενοχλητική και επίπονη, ειδικά αν καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες από αυτά τα τρόφιμα.
Ξεφούσκωσε και χάσε βάρος με αυτή τη σούπα προβιοτικών - Ξέχνα τις εξαντλητικές δίαιτες
2. Πονοκέφαλοι και ημικρανίες
Δεν είναι μυστικό ότι τα ζυμωμένα τρόφιμα περιέχουν ισταμίνη και άλλες βιογενείς αμίνες. Αυτές οι ουσίες παράγονται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους και ημικρανίες σε ευαίσθητους ανθρώπους. Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγονται τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη αν παρατηρείς τέτοια συμπτώματα. Για παράδειγμα, το κίμτσι και το γιαούρτι, που είναι πλούσια σε αμίνες, μπορεί να προκαλέσουν αυξημένα επίπεδα ισταμίνης στον οργανισμό και να ενεργοποιήσουν πονοκεφάλους ή ακόμα και ημικρανίες. Όπως ανέφερε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλή σε ισταμίνη παρουσίασαν μείωση πονοκεφάλων κατά 75%.
3. Ισταμίνη και σοβαρότερες αντιδράσεις
Η ισταμίνη δεν περιορίζεται σε πονοκεφάλους και φούσκωμα. Για ορισμένα άτομα, η αδυναμία του οργανισμού να την αφομοιώσει μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αντιδράσεις. Αν δεν έχεις αρκετά ένζυμα για να την επεξεργαστείς, η ισταμίνη συσσωρεύεται στο αίμα και προκαλεί συμπτώματα όπως κνίδωση, φαγούρα, ή ακόμα και προβλήματα με την αναπνοή και την καρδιά. Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως άγχος, ζαλάδα και διαταραχές ύπνου, που σίγουρα δεν περιμέναμε από αυτά τα τρόφιμα.
4. Μολύνσεις
Αν και τα ζυμωμένα τρόφιμα συνήθως περιέχουν "καλά" βακτήρια, σε σπάνιες περιπτώσεις αυτά τα τρόφιμα μπορεί να μολυνθούν με επιβλαβή βακτήρια. Το 2012, για παράδειγμα, υπήρξε μια μεγάλη επιδημία σαλμονέλας στις ΗΠΑ από μη παστεριωμένο τέμπε, και η επιδημία του E. coli στο κίμτσι στη Νότια Κορέα το 2013 και 2014 είχε ως αποτέλεσμα πολλά κρούσματα ασθενειών. Αν και τα προβιοτικά γενικά εμποδίζουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποτύχουν και να προκαλέσουν μολύνσεις.
5. Λοιμώξεις από προβιοτικά
Αν και τα προβιοτικά είναι ασφαλή για τους περισσότερους, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα προβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις. Όπως αναφέρει μια μελέτη, σε έναν 65χρονο διαβητικό ασθενή, η κατανάλωση προβιοτικών συνέβαλε στην ανάπτυξη αποστήματος στο ήπαρ. Αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο, αλλά αν έχεις εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν αρχίσεις να καταναλώνεις υπερβολικές ποσότητες από αυτά τα τρόφιμα.
6. Αντίσταση στα αντιβιοτικά
Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που σχετίζεται με τα προβιοτικά είναι η αντοχή στα αντιβιοτικά. Ορισμένα προβιοτικά, που περιέχονται σε τρόφιμα όπως το κίμτσι και το κεφίρ, φέρουν γονίδια αντίστασης σε αντιβιοτικά, κάτι που μπορεί να μεταφερθεί σε άλλα βακτήρια του εντέρου. Με αυτόν τον τρόπο, τα προβιοτικά μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της αντοχής στα αντιβιοτικά και να κάνουν τις μολύνσεις πιο δύσκολες να αντιμετωπιστούν. Σύμφωνα με μια μελέτη από το 2020, οι βακτήρια σε τρόφιμα όπως το κίμτσι ήταν ανθεκτικά σε αρκετά κοινά αντιβιοτικά, κάτι που κάνει ακόμα πιο μεγάλη την προσοχή που πρέπει να δώσουμε στην κατανάλωση τέτοιων τροφίμων.
Ξινολάχανο τουρσί: Ένα φυσικό προβιοτικό έτοιμο σε λίγα λεπτά
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr