
Το λαμπρόψωμο – ή αλλιώς λαμπροκουλούρα – είναι από τις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις του Πάσχα και έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική παράδοση. Πρόκειται για ένα γλυκό ψωμί, σε σχήμα κουλούρας, που διακοσμείται με ένα ή περισσότερα κόκκινα αυγά στο κέντρο. Η ζύμη του είναι αφράτη, ελαφρώς γλυκιά και αρωματισμένη, θυμίζοντας σε γεύση το τσουρέκι αλλά με πιο συμβολικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με το έθιμο, το ζυμώνεις τη Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο, ώστε να στολίσει το τραπέζι της Ανάστασης ή το κυριακάτικο πασχαλινό γεύμα.
Αν θέλεις να το φτιάξεις φέτος, ο Άκης Πετρετζίκης έχει ετοιμάσει την πιο λαχταριστή και παραδοσιακή συνταγή για λαμπροκουλούρα που θα σε ξετρελάνει! Συνδυάζει αυθεντική γεύση, τέλεια υφή και όμορφη εμφάνιση, ώστε να γίνει το απόλυτο centerpiece του τραπεζιού σου. Αν αγαπάς τις συνταγές με άρωμα σπιτιού και Πάσχα, αυτή είναι η ευκαιρία σου να δοκιμάσεις κάτι ξεχωριστό και συμβολικό!
Συνταγή για λαμπροκουλούρα
Υλικά:
- 1 κιλό σκληρό αλεύρι, + έξτρα για το ζύμωμα
- 60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 18 γρ. ξηρή μαγιά
- 550 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 ml ελαιόλαδο
- 20 γρ. αλάτι
- 100 γρ. καρυδόψιχα
- 20 γρ. γλυκάνισο
Εκτέλεση:
1) Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
2) Ρίξε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το νερό. Ανακάτεψε καλά με ένα σύρμα και ζύμωσε για 1-2 λεπτά με τον γάντζο.
3) Πρόσθεσε το λάδι και το αλάτι και συνέχισε το ζύμωμα μέχρι να έχεις μια ελαστική και λεία ζύμη (περίπου 8-10 λεπτά).
4) Βγάλε τον κάδο από το μίξερ και ρίξε μέσα την καρυδόψυχα και τον γλυκάνισο.
5) Ανακάτεψε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να πάνε παντού οι ξηροί καρποί και τα αρωματικά.
6) Μετέφερε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκέπασέ τη με πετσέτα και άφησέ τη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
7) Ξεφούσκωσε τη ζύμη και ζύμωσέ τη ξανά για λίγα λεπτά. Λάδωσέ τη ελαφρά για να μην κολλάει και βάλε τη ξανά στο μπολ.
8) Κάλυψέ τη με πετσέτα και άφησέ τη να φουσκώσει για δεύτερη φορά.
9) Μοίρασε τη ζύμη στα δύο για να φτιάξεις 2 μικρές κουλούρες.
10) Χώρισε κάθε μισό σε 3 κομμάτια. Πάρε τα 2 και φτιάξε μακριά κορδόνια. Στρίψε τα μεταξύ τους και σχημάτισε μια κουλούρα.
11) Το τρίτο κομμάτι ζύμης κόψε το σε 2 λωρίδες και φτιάξε έναν σταυρό. Βάλε τον σταυρό πάνω στην κουλούρα, με τις άκρες του να ακουμπούν στην περιφέρειά της.
12) Τοποθέτησε ένα αυγό στο κέντρο του σταυρού για να του δώσεις σχήμα. Αφαίρεσέ το και άφησέ το στην άκρη για αργότερα.
13) Επανάλαβε την ίδια διαδικασία και για τη δεύτερη κουλούρα.
14) Βάλε τις κουλούρες σε ταψί με λαδόκολλα, πασπάλισε με σουσάμι και άφησέ τες να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
15) Ψήσε στον φούρνο για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να μοσχομυρίσουν.
16) Μόλις τις βγάλεις από τον φούρνο, βάλε στο κέντρο της κάθε κουλούρας το βρασμένο κόκκινο αυγό και… σερβίρεις με καμάρι!
Διάβασε επίσης:
Τι να μαγειρέψω σήμερα; Νηστίσιμο μενού της εβδομάδας από τη διατροφολόγο
H πιο υγιεινή συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά χωρίς ζάχαρη
Ελιόψωμα: Τα νηστίσιμο σνακ στην πιο αφράτη εκδοχή του
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr