Παραδοσιακό εκμέκ κανταΐφι για το κυριακάτικο πασχαλινό τραπέζι

Και θα το φτιάξεις εύκολα και γρήγορα με τη συγκεκριμένη συνταγή!

Ekmek kadayıfı istock

Αν ψάχνεις ένα γλυκό που να συνδυάζει δροσερή κρέμα, τραγανό κανταΐφι, αρωματικό σιρόπι και αφράτη σαντιγί, τότε πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξεις εκμέκ κανταΐφι! Είναι το γλυκό που αγαπάς από την πρώτη μπουκιά και δεν θες να τελειώσει. Κι αν το ετοιμάσεις για το πασχαλινό κυριακάτικο τραπέζι, στο λέω με σιγουριά: όλοι θα σου ζητήσουν τη συνταγή.

Το εκμέκ είναι η τέλεια επιλογή για να κλείσεις με τον πιο απολαυστικό τρόπο το γιορτινό σου τραπέζι. Δροσερό αλλά και χορταστικό, με πλούσια γεύση και υφή που εναλλάσσεται τέλεια σε κάθε μπουκιά.

Κι επειδή ξέρω ότι δεν θες να μπλέξεις με δύσκολες τεχνικές ή άπειρα σκεύη, ο Παναγιώτης Παπαδάκης (live.kitchen_channel), σου έχει την πιο εύκολη, γρήγορη και πετυχημένη συνταγή. Ό,τι πρέπει για να ετοιμάσεις το πιο νόστιμο εκμέκ ταψιού που θα μείνει αξέχαστο.

Παραδοσιακό εκμέκ κανταΐφι

Υλικά:

Για το σιρόπι

  • 500 γρ νερό
  • 500 γρ ζάχαρη
  • Φλούδες από 1 λεμονι
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι

Για την βάση

  • 450 γρ κανταίφι
  • 200 γρ λιωμένο βούτυρο

Για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 2 κρόκοι από μέτρια αυγά
  • 2 βανιλίνες
  • 100 γρ κορν φλάουρ
  • 50 γρ βούτυρο

Για την σαντιγί

  • 400 γρ κρέμα γάλακτος φυτική(κρύα)
  • 50 γρ ζάχαρη

Για το πασπάλισμα

  • Φιστίκι Αιγίνης

Εκτέλεση:

1) Σε ένα κατσαρολάκι ρίξε τη ζάχαρη, το νερό, τις φλούδες λεμονιού και τον χυμό λεμονιού.

2) Βράσε για 1 λεπτό και άφησέ το να κρυώσει.

3) Άνοιξε και αφράτεψε το κανταΐφι με τα χέρια σου, χωρίζοντας καλά τις ίνες.

4) Σε ένα ταψί 25x30 εκ., βούτυρωσε καλά και άπλωσε μέσα το κανταΐφι.

5) Πασπάλισέ το με το λιωμένο βούτυρο παντού και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200°C, για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

6) Μόλις το βγάλεις από τον φούρνο, ρίξε από πάνω το κρύο σιρόπι και άφησέ το να το απορροφήσει.

7) Σε μια κατσαρόλα ρίξε το γάλα, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τους 2 κρόκους και τις βανιλίνες.

8) Ανακάτευε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.

9) Μόλις πήξει, απομάκρυνέ την από τη φωτιά και πρόσθεσε το βούτυρο. Ανακάτεψε καλά μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.

10) Ρίξε την κρέμα πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι και άπλωσέ την ομοιόμορφα.

11) Κάλυψέ το με μεμβράνη και άφησέ το να κρυώσει πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου και μετά στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

12) Σε ένα μπολ, ρίξε την κρύα κρέμα γάλακτος και τη χτυπάς με τη ζάχαρη μέχρι να σχηματίζονται σταθερές κορυφές (σαντιγί).

13) Άπλωσε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα και πασπάλισε με φιστίκι Αιγίνης ή λίγη κανέλα αν προτιμάς.

Διάβασε επίσης:

Πάσχα: Παραδοσιακά γλυκά από την Τήνο

Σιροπιαστό νηστίσιμο γαλακτομπούρεκο - Με γάλα σόγιας

Η παραδοσιακή συνταγή για λαμπροκουλούρα από τον Άκη Πετρετζίκη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i