istock
Το γάλα είναι ένα από τα πιο βασικά τρόφιμα στη διατροφή μας. Από μικρή ηλικία, το έχουμε συνδέσει με την ανάπτυξη, την ενδυνάμωση των οστών και την πρόσληψη ασβεστίου. Πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, θεωρείται θεμέλιο μιας ισορροπημένης καθημερινής διατροφής. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις πέρα από το κλασικό αγελαδινό γάλα, είτε για λόγους δυσανεξίας στη λακτόζη, είτε για διατροφικές πεποιθήσεις, είτε απλώς επειδή επιθυμούν πιο ελαφριές και φυτικές επιλογές.
Έτσι, τα φυτικά γάλατα έχουν κερδίσει επάξια τη θέση τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα ψυγεία μας. Από γάλα αμυγδάλου και καρύδας μέχρι βρώμης και κάσιους, οι επιλογές είναι αμέτρητες και καθεμία προσφέρει τα δικά της διατροφικά οφέλη. Εκτός από το γεγονός ότι είναι απαλλαγμένα από λακτόζη, πολλά φυτικά γάλατα είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες και περιέχουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά. Ανάμεσά τους, όμως, υπάρχει ένα που ξεχωρίζει για τη θρεπτική του αξία και την υψηλή του περιεκτικότητα σε ασβέστιο - το γάλα από σουσάμι.
Το γάλα από σουσάμι είναι ένα μικρό διατροφικό θαύμα! Το σουσάμι είναι από μόνο του πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, κάνοντάς το έναν πραγματικό σύμμαχο για τα οστά, τα δόντια και τη γενικότερη υγεία σου. Μάλιστα, έχει υπολογιστεί πως το γάλα από σουσάμι περιέχει περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα, ενώ παράλληλα είναι εντελώς φυτικό, χωρίς λακτόζη και χωρίς χοληστερόλη.
Επιπλέον, είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά (όπως τα Ω3 και Ω6), τα οποία βοηθούν στην υγεία της καρδιάς και στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Αν θέλεις λοιπόν να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με ένα φυσικό, θρεπτικό και γεμάτο ενέργεια ρόφημα, τότε αξίζει να το δοκιμάσεις, και το καλύτερο; Μπορείς να το φτιάξεις μόνη σου στο σπίτι, με μια συνταγή από το Rawblend.
Συνταγή για γάλα από σουσάμι
Υλικά:
- 4-5 φλ. νερό
- 1 φλ. σουσάμι
- 4 χουρμάδες (χωρίς κουκούτσι)
- ½ λοβός βανίλιας ή 4 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας (όχι άρωμα)
- Μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
1) Ρίξε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, με τη σειρά που αναγράφονται, και κλείσε καλά το καπάκι.
2) Ξεκίνα τη λειτουργία στη χαμηλή ταχύτητα και αύξησέ την σταδιακά μέχρι τη μέγιστη.
3) Αν χρειαστεί, χρησιμοποίησε τη ράβδο πίεσης του μπλέντερ για να βοηθήσεις τα υλικά να αναμειχθούν ομοιόμορφα.
4) Χτύπα το μείγμα για περίπου 60-90 δευτερόλεπτα, μέχρι να πετύχεις τη ρευστότητα και την υφή που θέλεις.
5) Στη συνέχεια, σούρωσε το μείγμα με ένα ειδικό τούλι ή σακουλάκι για φυτικά γάλατα, πιέζοντας καλά ώστε να βγάλεις όλο το υγρό.
6) Φύλαξε το γάλα από σουσάμι σε γυάλινο μπουκάλι στο ψυγείο και κατανάλωσέ το μέσα σε 3-4 ημέρες.
Το αποτέλεσμα είναι ένα φίνο, απαλά γλυκό ρόφημα με υπέροχο άρωμα βανίλιας, που μπορείς να απολαμβάνεις μόνο του, με δημητριακά ή ακόμα και στον καφέ σου. Πλούσιο σε ασβέστιο, φυσική ενέργεια και γεύση, το γάλα από σουσάμι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον οργανισμό σου, και φυσικά, φτιαγμένο από τα χεράκια σου!
Διάβασε επίσης:
Η κλασική κρέμα βανίλιας στην πιο υγιεινή εκδοχή της - χωρίς ζάχαρη!
Δεν είναι το αγελαδινό: Ποιο γάλα πρέπει να πίνεις μετά τα 50 για δυνατούς μυς και λιγότερο λίπος;
Φθινοπωρινή γαλατόπιτα: Με λιγότερες από 200 θερμίδες και φουλ πρωτεΐνη
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr