Eάν δε λατρεύεις το μεξικάνικο φαγητό, τότε μάλλον δε σου αρέσουν τα φασόλια. Μάλιστα, οι περισσότερες από εμάς τρώμε σε ποσότητα μόλις ένα φλιτζάνι την εβδομάδα – πολύ λιγότερη από αυτήν των τριών φλιτζανιών που συστήνουν οι διεθνείς διατροφικές οδηγίες.
Μπορεί να πιστεύεις πως έχεις σοβαρούς λόγους για να αποφεύγεις τα φασόλια –είναι γλυκερά και πολτώδη, σου δημιουργούν αέρια ή απλώς δεν ξέρεις πώς να τα μαγειρέψεις– μόλις, όμως, δεις πόσο υγιεινά είναι, ίσως το ξανασκεφτείς.
Με τις μόλις 100 θερμίδες που σου δίνει το μισό φλιτζάνι, παίρνεις ταυτόχρονα αρκετές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σίδηρο, φυλλικό οξύ, κάλιο και ασβέστιο. Όλα τους θρεπτικά στοιχεία που έχουν ζωτική σημασία για τη γυναικεία ευεξία. Με τις σωστές τεχνικές προετοιμασίας, τα φασόλια μπορεί να γίνουν πιο γευστικά και να μαγειρευτούν πιο εύκολα απ' ό,τι φανταζόσουν. Σου εξάψαμε την περιέργεια; Διάβασε παρακάτω.
1. "Ναι" στην κονσέρβα
Είναι τόσο θρεπτικά όσο και αυτά που μαγειρεύεις μόνη σου. Επιπλέον, η διαδικασία κονσερβοποίησης εξουδετερώνει το μεγαλύτερο μέρος του δύσπεπτου αμύλου των φασολιών, οπότε τα κονσερβοποιημένα δύσκολα θα σου προκαλέσουν αέρια ή φούσκωμα. Επειδή, ωστόσο, περιέχουν 350 με 500 ml νατρίου ανά μισό φλιτζάνι, καλύτερα να τα στραγγίζεις και τα ξεπλένεις πριν τα χρησιμοποιήσεις. Έτσι, θα μειώσεις την περιεκτικότητά τους σε νάτριο κατά 40%.
2. Θεώρησέ τα λαχανικά
Μπορεί να αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών και να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του κρέατος, συνυπολογίζονται όμως και στις πέντε μερίδες λαχανικών που πρέπει να τρως ημερησίως. Ανάμειξε ένα φλιτζάνι οποιασδήποτε ποικιλίας με μεγάλες ποσότητες ψιλοκομμένου σέλινου, πράσου, στρογγυλής πιπεριάς και λίγο ιταλικό ντρέσινγκ για ένα νοστιμότατο πιάτο. Θα σου παράσχει σχεδόν τέσσερις μερίδες λαχανικών. Εναλλακτικά, δοκίμασε άσπρα φασόλια ως συνοδευτικό στο μοσχάρι ή το κοτόπουλο.
Ιδέες για γρήγορες συνταγές...
3. Δε θέλουν προσοχή
Πράγματι, το μαγείρεμα των ξερών φασολιών μπορεί να διαρκέσει μία ώρα ή και παραπάνω, όμως μπορείς να τα αφήσεις να σιγοβράσουν χωρίς να τα κοιτάς συνέχεια. Για καλύτερα αποτελέσματα, άφησέ τα από το βράδυ σε μπολ με νερό για να φουσκώσουν. Φρόντισε να προσθέσεις το αλάτι σχεδόν όταν το φαγητό σου θα είναι έτοιμο.
Εάν τρως συχνά φασόλια, θα μειώσεις τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 22%.
Πειραματίσου με νέες γεύσεις
-
Δοκίμασε να αναμείξεις φασόλια μπαρμπούνια με κύβους καβουρντισμένης κολοκύθας, σοταρισμένα κρεμμύδια, κύμινο, σκόρδο και χυμό λεμονιού.
-
Ή πρόσθεσε άσπρα φασόλια στα μακαρόνια και ανακάτεψε με ελαιόλαδο, σκόρδο, ψιλοκομμένες ελιές και τριμμένο τυρί.
-
Μια άλλη γρήγορη επιλογή: ψιλόκοψε μερικά κόκκινα κρεμμύδια και κόκκινες στρογγυλές πιπεριές και ανακάτεψέ τα με μαύρα φασόλια, μάνγκο κομμένο σε κύβους και την αγαπημένη σου σάλτσα για σαλάτες.
-
Θυμήσου, είτε σε κονσέρβα είτε ξερά, τα φασόλια παίρνουν τη γεύση οποιασδήποτε τροφής με την οποία συνδυάζονται. Οι εναλλακτικές είναι άπειρες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr