Βούτυρο αμυγδάλου ή φιστικοβούτυρο: τι επιλέγεις;

Χρόνια τώρα το φιστικοβούτυρο έχει μια θέση στο τραπέζι μας. Έλα όμως που δεκάδες σταρ, όπως και η Γκουίνεθ Πάλτροου έχουν αρχίσει να προτιμούν το βούτυρο αμυγδάλου. Έχουν δίκιο και ποιό να προτιμήσεις τελικά;

Το φιστικοβούτυρο

Το φιστικοβούτυρο

Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, των καλών λιπαρών (κυρίως μονοακόρεστων) και αντιοξειδωτικών ουσιών που μάλιστα αυξάνεται η συγκέντρωση τους στα ψημένα φιστίκια. Το φυστικοβούτυρο χρησιμοποιείται ως άλειμμα σε ψωμί, αλλά και σε σμούθις σέικ, γλυκά αλλά και μόνο τους, ως ιδανικό γλυκό σνακ. Η συμβατική μορφή του φυστικοβούτυρου έχει συνήθως πρόσθετα έλαια και ζάχαρη ενώ υπάρχει και φυσικό φυστικοβούτυρο που περιέχει μόνο φιστίκια και αλάτι. Τα φυσικό φυστικοβούτυρο έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, λιγότερες θερμίδες, και παρουσία τρανς λίπους. Το φυστικοβούτυρο το λατρεύουμε και γιατί να μην το απολαύσεις φτιαγμένο από τα χεράκια σου. Βάλε αρκετά φυστίκια στο μπλέντερ και χτύπησέ τα τουλάχιστον 5 λεπτά μέχρι να γίνουν αλειφή!

To βούτυρο αμυγδάλου

To βούτυρο αμυγδάλου

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αμύγδαλα μπορούν σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος, παρά την υψηλή τους περιεκτικότητα σε λιπαρά. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη από το περιοδικό International Journal of Obesity κ and Related Metabolic Disorders σύγκρινε δύο δίαιτες με διάρκεια έξι μηνών. Στη μία δίαιτα, μία ομάδα ακολούθησε μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, δίαιτα περιορισμένων θερμίδων (18 τοις εκατό λίπος) και η άλλη ακολούθησε μια μέτρια σε λιπαρά διατροφή (39 τοις εκατό λίπος) στην οποία το επιπλέον λίπος προερχόταν από την κατανάλωση αμυγδάλων. Η τελευταία ομάδα έχασε περισσότερο βάρος από την πρώτη με τα χαμηλότερα λιπαρά, παρά το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα συνολικών θερμίδων. Επιπλέον,η ομάδα που κανατάλωσε αμύγδαλα, έχασε περισσότερους πόντους στη μέση. Πώς είναι αυτό δυνατόν; Τα αμύγδαλα περιέχουν ενώσεις που περιορίζουν την ποσότητα του λίπους που απορροφάται από το σώμα, έτσι κάποια ποσότητα απλά περνά από το στομάχι χωρίς να απορροφηθεί. Δοκίμασε το βούτυρο αμυγδάλου ανακατεύοντας μια κουταλιά σε στιγμιαία βρώμη ή απλώνοντάς το στο τοστ με φέτες μπανάνας. Για να φτιάξεις βούτυρο αμυγδάλου μόνη σου: ψήνεις 2 φλιτζάνια αμύγδαλα ανάλατα στο φούρνο, στους 165 βαθμούς για 10 λεπτά και κατόπιν τα περνάς από το μούλτι μέχρι να γίνουν πάστα!

Τι να επιλέξεις:

Τι να επιλέξεις:

Φιστικοβούτυρο: 32 γρ. περίπου 2 κουταλιές σούπας έχουν 188 θερμίδες, 8 γρ. υδατάνθρακες, 8 γρ.πρωτεΐνη και 16,1 γρ (3,4 κορεσμένα) λιπαρά. Βούτυρο Αμυγδάλου:32 γρ. περίπου 2 κουταλιές σούπας έχουν 202 θερμίδες, 6,3 γρ. υδατάνθρακες, 4,8 γρ.πρωτεΐνη και 19 γρ (1,8 κορεσμένα) λιπαρά. Το βούτυρο αμυγδάλου, είναι αγαπημένη τροφή της Γκουίνεθ Πάλτροου, αποτελεί αντίβαρο του φιστικοβουτυρου και ναι, πρόκειται για μια πάστα από αμύγδαλα. Σε αντίθεση μάλιστα με το φιστικοβούτυρο, περιέχει τα μισά κορεσμένα λιπαρά! Σημαντικό είναι να θυμάσαι πως το φυσικό φιστικοβούτυρο όπως και το φυσικό βούτυρο αμυγδάλου είναι η πιο διαιτητική και υγιεινή επιλογή, χωρίς να φορτώνεσαι με περιττά λιπαρά, αλάτι ή κρυμμένη ζάχαρη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i