FOOD TRENDS 2021: Οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν στη διατροφή μας φέτος

Δεν αποτελούν απλώς κορυφαίες επιλογές για την υγεία, θίγουν, επίσης, κομβικά και κρίσιμα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η επιτακτική ανάγκη για στροφή στην υγιεινή διατροφή με άξονα το περιβάλλον και την ηθική. 

FOOD TRENDS 2021

Aπό τη Δήμητρα Γλυνού, Κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, cibus.gr

Νέο έτος, νέες διατροφικές –και όχι μόνο– ανησυχίες για τους foodies. Οι λάτρεις της διατροφής αναζητούν πάντα τον «επόμενο μεγάλο συνδυασμό γεύσης» και κάπου εδώ αναρωτιέται κανείς:

Ποιες είναι οι προσθήκες, οι αφαιρέσεις, οι επιστροφές, αλλά και οι απροσδόκητοι συνδυασμοί το 2021;

Η (ανάγκη για) στροφή στη φυτοφαγική διατροφή

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η φυτοφαγική διατροφή κατέχει μεγάλο μέρος στις διατροφικές μας συνήθειες. Πολλοί είναι εκείνοι που είτε έχουν ελαττώσει σημαντικά το κρέας και τα παράγωγά του είτε το έχουν αφαιρέσει εντελώς από το μενού τους. Σαφέστατα, υπάρχουν και πάρα πολλοί πιστοί οπαδοί του. Η σχέση διατροφής και κλιματικής αλλαγής είναι έννοιες που συνδέονται άμεσα, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα είναι πολύ επιβαρυντικά για την ατμόσφαιρα. Αν και οι επιστήμονες δεν επιβάλλουν

στον κόσμο να σταματήσει να καταναλώνει κρέας, προτείνουν την αύξηση της παραγωγικότητας στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τον περιορισμό των ποσοτήτων τροφής που καταλήγουν σε χωματερές και τη μετάβαση σε μια κυρίως χορτοφαγική διατροφή χωρίς μεγάλη κατανάλωση κρέατος. Το αισιόδοξο και πιθανό σενάριο που θα φέρει και λύση στο πρόβλημα της τήρησης των παγκόσμιων απαιτήσεων για την κλιματική αλλαγή, τα βοοειδή και άλλους ζωικούς πληθυσμούς είναι η εκ των πραγμάτων μεγαλύτερη ευαισθησία και ανάγκη για στροφή σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή, με κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων φυτικών τροφών.

Ο ρόλος του κλιματικού ελέγχου στη διατροφή 

Ο πλανήτης φτάνει σε μια κρίσιμη περίοδο, οπότε είναι απαραίτητη μια πιο σοβαρή συνεργατική και μελετημένη προσέγγιση. Κάτι που αναμένεται να βελτιώσει την κατάσταση είναι η μείωση των τροφίμων και των συστατικών με ίχνη υψηλού άνθρακα, όπως το τυρί και το κρέας, καθώς και η ενθάρρυνση του κοινού, ώστε να τρώμε κυρίως τρόφιμα που είναι εποχικά και τοπικά διαθέσιμα. Θα υπάρξουν, επίσης, μεγαλύτερα μέτρα για την εξάλειψη της κατανάλωσης προϊόντων που η παραγωγή τους απαιτεί την εκμετάλλευση των ζώων που κινδυνεύουν άμεσα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ακόμα, θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε τρόφιμα όπως ψάρια, πολλών ειδών φυτά, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και φύκια.

Το δυναμικό comeback

Αν και τα οφέλη της φυτοφαγίας για τον πλανήτη είναι χωρίς καμία αμφιβολία πολλά, υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα υγείας στις δίαιτες που βασίζονται αποκλειστικά στη χορτοφαγική διατροφή. Ειδικότερα, πολλοί είναι εκείνοι που τείνουν να στερούνται υδροξυπρολίνης ή HYP, που αποτελεί σημαντικό αμινοξύ για την παραγωγή κολλαγόνου. Οπότε, ποια είναι η λύση σε αυτό το ζήτημα; Η απάντηση εδώ είναι ξεκάθαρη: το χαρούπι. Η αξία του δεν έγκειται μόνο σε διατήρηση υψηλού HYP, αλλά και σε πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, σίδηρο, ασβέστιο και ίνες. Επιπλέον, είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, έχει φυσικά γλυκιά γεύση και δεν περιέχει γλουτένη. Όλες αυτές οι παράμετροι μάς δείχνουν ότι θα αποτελέσει προσεχώς ένα από τα μεγαλύτερα superfoods.

Το next level στο συνδυασμό γεύσης

Οι λάτρεις της διατροφής αναζητούν πάντα τον «επόμενο μεγάλο συνδυασμό γεύσης». Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτός που έρχεται να ταρακουνήσει το μαγειρικό κόσμο είναι ο συνδυασμός αλμυρού και γλυκού. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις δεν αποτελεί κάτι καινούριο (ποπκόρν με καραμέλα ή τυριά με μέλι), ωστόσο, τα επόμενα χρόνια ο εν λόγω συνδυασμός θα πάει στο επόμενο διατροφικό επίπεδο. Άραγε, πώς θα είναι ο συνδυασμός ψαριού με σάλτσα καραμέλας; Τα νέα δεδομένα στη γεύση θα μας απαντήσουν σύντομα.

Το ελαιόλαδο ως το μεγαλύτερο oil trend

Μπορεί για εμάς που ζούμε στην Ελλάδα η χρήση του ελαιολάδου να είναι δεδομένη, όμως σε παγκόσμιο επίπεδο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Κατά τη διάρκεια του 2019 υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και συζήτηση σχετικά με προϊόντα πλούσια σε MCT (τριγλυκερίδια μέσης αλύσου) και φαίνεται ότι πλέον το ελαιόλαδο αποτελεί παγκοσμίως ένα σημαντικό σύμμαχο για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή. Το ελαιόλαδο, που είναι πλούσιο σε ΜCT, φαίνεται να καταλαμβάνει τη θέση που του αναλογεί στα παγκόσμια μενού και δικαίως να ανάγεται σε ένα από τα κορυφαία food trends του 2021. Παρόλο που κατά καιρούς κερδίζουν έδαφος και άλλα είδη λαδιού, όπως το έλαιο καρύδας, το ελαιόλαδο είναι αυτό που γίνεται το 2021 «της μόδας» σε όλο τον κόσμο.

7 λάθη που κάνεις με το ελαιόλαδο στη διατροφή σου

Η δυναμική των ρεβιθιών

Η δημοτικότητα των ρεβιθιών άρχισε να αυξάνεται κατακόρυφα τη δεκαετία των ’00, όταν το χούμους έκανε τη δυναμική του εμφάνιση στις τάσεις. Σήμερα τα προϊόντα από ρεβίθι έχουν μπει ενεργά στη βιομηχανία τροφίμων, αφού μπορούμε να τα βρούμε σε διάφορες εκδοχές, όπως μακαρόνια ρεβιθιού, αλεύρι ρεβιθιού κ.ά. Μάλιστα, το γεγονός ότι το αλεύρι από ρεβίθια δεν περιέχει γλουτένη το καθιστά ιδανικό για όσους δεν μπορούν να απολαύσουν το απλό ψωμί ή άλλα προϊόντα σίτου λόγω δυσανεξίας και άλλων διατροφικών διαταραχών.

Αλουλόζη: Το νέο φυσικό γλυκαντικό;

Η ζάχαρη συνεχίζει να αναφέρεται ως «κακό» συστατικό από ειδικούς στον τομέα της υγείας αλλά και από όσους «ορκίζονται» στην υγιεινή διατροφή. Σαφέστατα, υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια να ενθαρρύνονται οι καταναλωτές να επιλέξουν προϊόντα με λιγότερη ή και καθόλου ζάχαρη. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για την κατασκευή συσκευασμένων προϊόντων αναζητούν το επόμενο νέο γλυκαντικό που θα την αντικαταστήσει. Χάρη στις εξελίξεις στην τεχνολογία τροφίμων και τις νέες απαιτήσεις από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και άλλους ρυθμιστικούς φορείς της βιομηχανίας, ακολουθούνται δύο προσεγγίσεις όσον αφορά όλα τα γλυκά. Η μία, στην οποία θα αναφερθούμε, είναι η χρήση της γνωστής αλουλόζης (Allulose) ως φυσικό υποκατάστατο της επιτραπέζιας ζάχαρης. Ο FDA θεωρεί την αλουλόζη «αναγνωρισμένη και ασφαλή» και, αν και δεν κυκλοφορεί ακόμη στην Ευρώπη, σύντομα θα είναι παντού. Πρόκειται για ένα φυσικό γλυκαντικό που λαμβάνεται από συγκεκριμένα φρούτα και σιτάρι και περιέχει το 1/10 των θερμίδων της κανονικής ζάχαρης. Το μειονέκτημα: Δεδομένου ότι τα

ένζυμα του εντέρου δεν μπορούν να διασπάσουν την αλουλόζη, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ισχυρό φούσκωμα, πόνο και αέρια.

Copaiba: Η πλήρως νόμιμη προσέγγιση των ελαίων κάνναβης;

Η χρήση ελαίων κάνναβης αποτελεί γκρίζα ζώνη, ανάλογα με τη χώρα πώς καταναλώνονται και διάφορα άλλα ζητήματα που συνδέονται (και) με γραφειοκρατία. Εύλογα, λοιπόν, προκύπτουν ερωτήματα αναφορικά με τη νομιμότητά τους. Το σίγουρο είναι ότι η χρήση τους παραμένει δημοφιλής χάρη στα οφέλη στη θεραπεία του άγχους, του χρόνιου πόνου και των φλεγμονών, καθώς και σε πολλά ακόμα σύνθετα θέματα για τα οποία οι άνθρωποι επιμένουν να τα χρησιμοποιούν. Το επίσης σίγουρο είναι πως υπάρχει μια πλήρως νόμιμη επιλογή με τη μορφή Copaiba. Πρόκειται για αιθέριο έλαιο που λαμβάνεται από τη ρητίνη του δέντρου Copaifera και περιέχει ισχυρά τερπένια, που είναι τα ίδια συστατικά που βρίσκονται στα έλαια κάνναβης και παρέχουν στο σώμα παρόμοια οφέλη. Επιπλέον, έχει ωραίο άρωμα και γλυκιά ξυλώδη γεύση, ενώ διαθέτει και χαλαρωτικές ιδιότητες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i