Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πιω έναν χυμό φρούτων; Και άλλες απορίες για αυτούς βρίσκουν απάντηση

Ο διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου μάς λύνει κάθε απορία.

χυμοί

Oι χυμοί φρούτων είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο υγιεινά και δημοφιλή ποτά. Μας χαρίζουν ενέργεια και πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη το σώμα μας σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, πολλές φορές βρίσκονται στο στόχαστρο. Ποια θρεπτικά συστατικά παίρνουμε από τους χυμούς; Ποιες οι διαφορές στις κατηγορίες των χυμών που βρίσκουμε στα ράφια του supermarket; Ο διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου μάς λύνει κάθε δημοφιλή απορία που υπάρχει σχετικά με τους χυμούς. 

Εμπλουτίζονται με βιταμίνες οι χυμοί ή περιέχουν τις φυσικές βιταμίνες των φρούτων;

Οι περισσότεροι φυσικοί χυμοί περιέχουν μεγάλο ποσοστό των μικροθρεπτικών συστατικών του φρέσκου φρούτου και ορισμένες φορές, για να αυξηθεί η θρεπτική τους αξία, εμπλουτίζονται με βιταμίνες και μέταλλα, δηλαδή στοιχεία που έχουν προστεθεί μετά την παρασκευή του χυμού. 

amita

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των χυμών; 

Οι χυμοί των φρούτων αποτελούν μια πιο εύκολη λύση για όσους βρίσκονται πολλές ώρες εκτός σπιτιού, για όσους δεν αγαπούν τα φρούτα αλλά θέλουν να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά τους εύκολα και εύγευστα, ενώ παράλληλα συμβάλλουν ουσιαστικά και στην ενυδάτωση του οργανισμού. 

Μετά το άνοιγμα του χυμού θα πρέπει να τον πιω σε 3 μέρες; Μετά τι γίνεται; Χαλάει ή απλά αλλοιώνονται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά;

Μετά το άνοιγμα του χυμού, καλό θα ήταν να τον καταναλώσουμε μέσα σε 3 μέρες, καθώς μετά αρχίζουν να αλλοιώνονται βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του (γεύση, άρωμα, υφή). Ο χυμός χαλάει και γίνεται επικίνδυνος για κατανάλωση όταν παράλληλα συντρέχουν κι άλλες συνθήκες κακής διατήρησης, όπως έκθεση σε φως, σε υψηλές θερμοκρασίες εκτός ψυγείου κ.α.  

amita


Αν τον καταναλώσω μετά την ημερομηνία λήξης τι γίνεται;

Αποφεύγουμε γενικά να καταναλώνουμε τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης γιατί πιθανότατα έχει αναπτυχθεί ικανός αριθμός βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει τροφικές δηλητηριάσεις όπως το καμπυλοβακτηρίδιο, (το οποίο μολύνει περίπου 460.000 Βρετανούς ετησίως), η σαλμονέλα, το κολοβακτηρίδιο Ε.Coli και άλλα.

Ποια η διαφορά φρεσκοστυμμένου χυμού, 100% φυσικού χυμού, χυμού νέκταρ και φρουτοποτού;

Ένας φρεσκοστυμμένος χυμός, σε αυτό που διαφέρει κυρίως από έναν φυσικό χυμό, είναι ότι στην περίπτωση του εμπορικού χυμού, υποβαθμίζεται η ποιότητα του λόγω της παστερίωσης, κατά την οποία χάνεται μικρό μέρος των θρεπτικών συστατικών.

Ο 100% φυσικός χυμός είναι o χυμός που παρασκευάζεται από τον συνδυασμό αποκλειστικά φυσικού χυμού ή πουρέ φρούτων και από συμπικνωμένο χυμό, ενώ πολλές φορές είναι εμπλουτισμένος με βιταμίνες και μέταλλα. 

Οι χυμοί νέκταρ περιέχουν φυσικό χυμό φρούτων ή συμπυκνωμενο χυμό, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Πολλές φορές, περιέχουν ζάχαρη ή μέλι ή γλυκαντικά. Η περιεκτικότητά τους σε χυμό μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 25% - 50% ανάλογα με τον τύπο του χυμού φρούτων.

Το φρουτοποτό είναι οποιοδήποτε άλλο είδος χυμού που δεν ανήκει στις παραπάνω δύο κατηγορίες. Η περιεκτικότητά τους σε χυμό μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 1% - 99, ενώ περιέχονται και άλλα εγκεκριμένα συστατικά όπως νερό, ζάχαρη και άλλα πρόσθετα.

Οι συσκευασμένοι χυμοί χάνουν τις βιταμίνες τους όταν τους βάλω στο ποτήρι αλλά δεν τους πίνω αμέσως; 

Λόγω της έκθεσης στο φως και το οξυγόνο, η περιεκτικότητα του χυμού (είτε φρεσκοστυμμένος ή του εμπορίου) σε βιταμίνες και μέταλλα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Μερικά ευαίσθητα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C αρχίζουν να οξειδώνονται ή να αποδομούνται, ειδικά εάν πίνεις το χυμό σε ένα ποτήρι χωρίς καπάκι. Ακόμα και τα λαχανικά χάνουν σημαντική ποσότητα θρεπτικών ουσιών μετά τη συλλογή τους. Επίσης, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο μη παστεριωμένος χυμός (δηλαδή ο φρέσκος που φτιάχνεις στο σπίτι σου) μπορεί να αναπτύξει γρήγορα δυνητικά επιβλαβή βακτήρια. Οι περισσότεροι χυμοί του εμπορίου έχουν υποστεί επεξεργασία μέσω της διαδικασίας παστερίωσης για την καταστροφή βακτηρίων, οπότε είναι ασφαλές να τους καταναλώσεις και σε πιο αργό ρυθμό. 

Ποια είναι η καλύτερη ώρα να τον καταναλώσω;

Ένας φυσικός χυμός μπορεί να αποτελέσει ιδανικό συνοδευτικό για το πρωινό μας, όπως επίσης και ένα θρεπτικότατο σνακ για το δεκατιανό ή το απογευματινό μας. (Ωστόσο, μερικές μελέτες έχουν δείξει, ότι η καταλληλότερη ώρα είναι κατά τις πρωινές ώρες, ενώ θα ήταν προτιμότερο να μην καταναλώνουμε χυμούς εσπεριδοειδών τις βραδινές ώρες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ανήσυχο ύπνο και καούρες).

αμιτα

 

Ευχαριστούμε τον Δρ. Αναστάσιο Παπαλαζάρου, Διαιτολόγο -Διατροφολόγο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i