Γιατί πρέπει η διατροφή μας να έχει ποικιλία;

Πόσο σημαντική είναι για την ισορροπημένη διατροφή;

διατροφή unsplash

Σύμφωνα με έρευνες, το να ανακαλύπτεις διαφορετικά φαγητά και να πειραματίζεσαι δημιουργικά με γευστικούς συνδυασμούς σε κάνει πιο υγιή και δυνατή. Είσαι έτοιμη για διατροφικές περιπέτειες;

Όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι και το φαγητό θέλει φαντασία και τόλμη. Τα αποτελέσματα του θάρρους και της δημιουργικότητας (και) σε αυτό το κομμάτι όχι μόνο δεν απογοητεύουν, αλλά μας κάνουν πιο υγιείς και δυνατές. Παράλληλα, διευρύνουν τους γευστικούς μας ορίζοντες.

Αν ακόμη είσαι διστακτική για νέα διατροφικά ρίσκα, ακολουθούν τέσσερις πολύ βασικοί λόγοι για να αλλάξεις γνώμη.

▶ Γιατί καταναλώνεις περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Όσοι από εμάς δοκιμάζουν με ενθουσιασμό κάτι καινούριο, τείνουν να έχουν διατροφολόγιο πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης, οι τολμηρές γυναίκες τείνουν να τρώνε 50% περισσότερα λαχανικά, σύμφωνα με φινλανδική έρευνα. Για να δοκιμάζεις νέες γεύσεις, παράγγειλε τα μενού γευσιγνωσίας σε εστιατόρια ή προσπάθησε να αγοράζεις κάτι καινούριο, άγνωστο και ασυνήθιστο κάθε φορά που ψωνίζεις.

▶ Γιατί όλο το σώμα σου είναι υγιέστερο και πιο δυνατό. Τα άτομα που τρέφονται με ποικιλία τροφίμων είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν επιβλαβείς φλεγμονές, ενώ έχουν καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης και λιπαρών οξέων Ω-3, καθώς και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών παθήσεων σε σύγκριση μ’ εκείνους που είναι λιγότερο πρόθυμοι να δοκιμάσουν νέα πιάτα και συστατικά, σύμφωνα με μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι λάτρεις του φαγητού είναι πιο πιθανό να τρώνε ψάρια και να ενισχύονται από τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα τους.

▶ Γιατί η διάθεσή σου είναι καλύτερη. Το να είσαι ανοιχτή σε όλα τα είδη εμπειριών του φαγητού φέρνει την καινοτομία στην καθημερινότητά σου, αλλάζει τη διάθεσή σου και ανεβάζει τη λίμπιντό σου. Είναι εύκολο να επαναλαμβάνεις το ίδιο πρωινό ή μεσημεριανό γεύμα κάθε μέρα και πολλοί από εμάς παγιδεύονται σε αυτή τη ρουτίνα. Αλλά όταν ξεκινήσεις να αλλάζεις τα πράγματα, για παράδειγμα, συνοδεύοντας τα αβγά σου με μια σαλάτα το πρωί ή ετοιμάζοντας νουντλς με γαρίδες το μεσημέρι, μπορείς να απολαύσεις ενδιαφέρουσες γεύσεις, υφές και συνδυασμούς συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των μπαχαρικών, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

"Για να αξιοποιήσεις αυτή την εμπειρία στο έπακρο, δοκίμασε να εμπλέξεις τις αισθήσεις σου" υποδεικνύει η Sara Haas, ειδικευμένη διατροφολόγος και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής στο Σικάγο. Πριν ξεκινήσεις το γεύμα σου,
κάνε μια παύση για να θαυμάσεις τα χρώματα. Παρατήρησε προσεκτικά τις
γεύσεις και τις μυρωδιές του φαγητού. Μόλις αρχίσεις να το κάνεις αυτό, ίσως εμπνευστείς ώστε να μαγειρεύεις περισσότερο. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσεις ένα βιβλίο μαγειρικής που πάντα ήθελες και να μάθεις συνταγές, όπως τις παραδοσιακές της Μέσης Ανατολής ή του Βιετνάμ.

Γιατί θα ωφεληθεί η χλωρίδα του εντέρου σου. Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφών πλούσιων σε προβιοτικά και πρεβιοτικά είναι καλή για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, που μας βοηθούν να διατηρούμαστε υγιείς, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί. Μια συναρπαστική επιλογή είναι η πιτάγια ή, αλλιώς, φρούτο του δράκου, η οποία είναι πλούσια σε πρεβιοτικά που τροφοδοτούν την ευεργετική χλωρίδα του εντέρου και τη βοηθούν να ευδοκιμήσει. Δοκίμασε τα πάντα! Αξίζει να κάνεις μια βουτιά στον γοητευτικό κόσμο των εξωτικών γεύσεων.

Αδυνάτισμα με μεσογειακή διατροφή: Να πώς θα γεμίσεις το καρότσι σου σύμφωνα με τη Μεσογειακή Πυραμίδα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i