H κόκκινη υπερδύναμη! Τα 5 βασικά οφέλη του παντζαριού για την υγεία σου

Ή αλλιώς, 5 καλοί λόγοι να το εντάξεις στη διατροφή σου

οφέλη του παντζαριού istock

Από τη Νάντια Σκληβάγκου, MSc, διαιτολόγο-διατροφολόγο (feelnutrition.gr).
 

Το παντζάρι ή, αλλιώς, κοκκινογούλι ανήκει στους βολβούς. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις και προσφέρει εκπληκτικά οφέλη στην υγεία.

Τα 5 βασικά οφέλη του παντζαριού για την υγεία σου

1 Είναι χαμηλό σε θερμίδες, καθώς αποτελείται κυρίως από νερό και υδατάνθρακες, αλλά περιέχει σχεδόν όλα τα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα που χρειαζόμαστε.

2 Εκτός από τη μεταφορά οξυγόνου στους μυς, συμβάλλει στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να ενισχύει την πνευματική απόδοση. Τα νιτρικά άλατα στον χυμό του μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και στην επιβράδυνση της άνοιας.

3 Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, δρα ως φυσικό καθαρτικό και βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Ένα φλιτζάνι παντζάρι περιέχει 3,4 γρ. φυτικές ίνες. Συμβάλλει στην καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος αποτρέποντας καταστάσεις όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και εκκολπωματίτιδα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως καρκίνος του παχέος εντέρου, καρδιακές παθήσεις και διαβήτης τύπου 2.

4 Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και την αντοχή στην άσκηση. Τα νιτρικά του διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του οξυγόνου στους μυς. Ως αποτέλεσμα έχουμε μεγαλύτερες αντοχές και μπορούμε να γυμναζόμαστε για περισσότερο χρόνο. Σε μελέτη του 2012 στο International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση του χυμού του παρέχει ώθηση στη φυσική αντοχή, ενώ οι συμμετέχοντες σε μια δοκιμασία ποδηλασίας 10 χλμ., που διεξήχθη την ίδια χρονιά, είχαν καλύτερα αποτελέσματα όταν έπιναν 2 φλιτζάνια χυμό παντζαριού καθημερινά.

5 Σε μελέτη του 2013 στο The Journal of Nutrition βρέθηκε ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μάλιστα, περιέχει φυσικές χρωστικές που προσφέρουν προστασία κατά της υπέρτασης και της καρδιακής νόσου. Αρκούν 250 ml χυμός παντζαριού για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. 

*Shape tip: Το παντζάρι θέλει πολύ καλό πλύσιμο. Κόβεις τα πράσινα φύλλα ακριβώς εκεί που ενώνονται με τον βολβό, τα ξεπλένεις με μπόλικο κρύο νερό και πετάς όποιο φύλλο δεν είναι τρυφερό. Διαλέγουμε τα παντζάρια που τα φύλλα τους έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και ο σκουρόχρωμος βολβός τους είναι λείος, σφιχτός και χωρίς χτυπήματα.

Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβουμε πόσο φρέσκο είναι, είναι να τρίψουμε τη φλούδα του μοβ βολβού με αιχμηρό αντικείμενο. Αν αυτό βγάζει αμέσως υγρασία, σημαίνει ότι είναι ολόφρεσκο, χωρίς αντιαισθητικές ίνες στη σάρκα του. 

Χορτοφαγικά μπιφτέκια με παντζάρι και κινόα από τη διατροφολόγο Δέσποινα Μαρσέλου

Τηγανίτες ολικής άλεσης με παντζάρι

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i