Τέσσερις ιδέες για υγιεινά σνακ αν θέλεις να χάσεις βάρος

Και τα τρία βασικά λάθη που πρέπει να αποφύγεις στο snacking.

snak iStock

Πολλές φορές έχουμε τονίσει την σημασία των ενδιάμεσων σνακ στην απώλεια βάρος. Το να παραλείπεις το δεκατιανό ή το απογευματινό, δεν είναι σοφή επιλογή, αφού τα γεύματα αυτά καταλαγιάζουν την πείνα, σε κρατούν χορτάτη και έτσι δεν πέφτεις με τα μούτρα στο φαγητό, όταν έρθει η ώρα να γευματίσεις. Το ιδανικό σνακ δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 150 με 180 θερμίδες, αν έχεις στόχο να ξεφορτωθείς περιττά κιλά, ενώ είναι επίσης σημαντικό να περιέχει τις κατάλληλες ποσότητες των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεσαι καθημερινά και τις οποίες μπορείς να βρεις εδώ αναλυτικά.

Αν δυσκολεύεσαι να σκεφτείς ή να ψάξεις στη χαοτική αγορά για το υγιεινό – ιδανικό σνακ για απώλεια βάρους, οι παρακάτω ιδέες θα σε ενθουσιάσουν:

1. Τοστ με αβοκάντο

αβοκαντο
iStock

Πάρε μια μεσαία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, άλειψε μια κουταλιά αβοκάντο και από πάνω τοποθέτησε ένα βραστό αυγό, δύο φέτες ντομάτα και λίγους σπόρους chia.

Διατροφική αξία

Θερμίδες: 156

Συνολικό λίπος: 8,2 γρ

Κορεσμένα λιπαρά: 2,2 γρ

Υδατάνθρακες: 13,6 γρ

Φυτικές ίνες: 4,3 γρ

Σάκχαρα: 2,7 γρ

Πρωτεΐνη: 9,3 γρ

2. Γιαούρτι με μήλο και καρύδια

γιαουρτι
iStock

Χρησιμοποίησε μισό κεσεδάκι γιαούρτι, μισό μήλο και τέσσερα κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένα καρύδια, μισό κουταλάκι του γλυκού σταφίδες και λίγη κανέλα

Διατροφική αξία

Θερμίδες: 149

Συνολικό λίπος: 6,2 γρ

Κορεσμένα λιπαρά: 0,4 γρ

Υδατάνθρακες: 17,3 γρ

Φυτικές ίνες: 3,1 γρ

Σάκχαρα: 12,7 γρ

Πρωτεΐνη: 8,3 γρ

3. Μπανάνα με φυστικοβούτυρο

μπανανα
iStock

Ανακάτεψε μισή κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο με 14 γρ. σκόνης πρωτεΐνης και 14γρ νερό. Κόψε μια μπανάνα κατά μήκος και άλειψε την με το μείγμα που θα ετοιμάσεις.

Διατροφική αξία

Θερμίδες: 158

Συνολικό λίπος: 4 γρ

Κορεσμένα λιπαρά: 0,8 γρ

Υδατάνθρακες: 17,4 γρ

Φυτικές ίνες: 4,1 γρ

Σάκχαρα: 7,8 γρ

Πρωτεΐνη: 13.6

4. Ψημένα edamame

ενταμαμε
iStock

Σε ένα ταψάκι ρίξε δύο φλιτζάνια κατεψυγμένο edamame με δύο κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο, ένα κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι και μια κουταλιά μαύρο σουσάμι. Ψήσε για 12 με 15 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Διατροφική αξία

Θερμίδες: 153

Συνολικό λίπος: 8,3 γρ

Κορεσμένα λιπαρά: 1,1 γρ

Υδατάνθρακες: 10,5 γρ

Φυτικές ίνες: 4 γρ

Σάκχαρα: 8,3 γρ

Πρωτεΐνη: 4 γρ

Λάθη που πρέπει να αποφύγεις:

  • Έλλειψη ποικιλίας: Ενώ ένα μπαστουνάκι τυριού φαίνεται υγιεινό σνακ, στην πραγματικότητα προσφέρει μόνο πρωτεΐνη, οπότε σύντομα θα πεινάσεις. Για να αισθάνεσαι χορτάτη, βεβαιώσου ότι το σνακ έχει τουλάχιστον δύο από αυτά - υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη - ή, ακόμα καλύτερα, στόχευσε και στα τρία.
  • Παράλειψη: Όταν παραλείπεις το ενδιάμεσο γεύμα και πηγαίνεις κατευθείαν για μεσημεριανό ή βραδινό, εξαιτίας της πείνας που θα αισθάνεσαι θα καταναλώσεις περισσότερες απο ότι πρέπει θερμίδες. Το σνακ μεταξύ των γευμάτων ελέγχει την πείνα, μειώνει τις λιγούρες και σε βοηθάει να καταναλώνεις λιγότερες ημερήσιες θερμίδες.
  • Δεν ελέγχεις τις θερμίδες: Ασφαλώς και δεν πρέπει να μετράς τις θερμίδες κάθε μπουκιάς, όμως με τα σνακ πρέπει να είσαι αυστηρή. Μείνει στο πλαίσιο των 150 με 180 θερμίδες ανά σνακ και μην επαναπαύεσαι με τις έτοιμες επιλογές καθώς οι περισσότερες ξεπερνούν τις 200 θερμίδες.

Διάβασε επίσης: 

Αυτό το νέο vegan πρωτεϊνούχο ρόφημα θα γίνει το ιδανικό υποκατάστατο των γευμάτων σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i