Ποιο είναι το κατάλληλο σνακ πριν τον ύπνο;

10 ιδέες σνακ για τις βραδινές λιγούρες.

βραδινες λιγουρες iStock

Ο παλιός "κακός" αστικός μύθος το αναφέρει ξεκάθαρα: οτιδήποτε και να πας πριν κοιμηθείς, θα προσθέσει έξτρα θερμίδες στην σιλουέτα σου και τελικά θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Αν και ο εν λόγω ισχυρισμός έχει επικρατήσει, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το να φας ένα μικρό σνακ μετά το δείπνο και πριν κοιμηθείς, δεν πρόκειται να λειτουργήσει εις βάρος σου, αλλά αντιθέτως θα ωφελήσει τον ύπνο σου, αφού δεν θα σηκωθείς στην μέση της νύχτας για να χορτάσεις το πεινασμένο σου στομάχι.

Τέσσερις ιδέες για υγιεινά σνακ αν θέλεις να χάσεις βάρος

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάσαι με άδειο στομάχι;

Άδειο στομάχι σημαίνει βραδινές λιγούρες, που καταλήγουν σε επιδρομές στο ψυγείο. Επιστημονικά, η συνήθεια να πηγαίνεις για ύπνο με άδειο στομάχι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας το σώμα να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), προκειμένου να βοηθήσει τον οργανισμό να επανέλθει σε ισορροπία. Η περίσσεια κορτιζόλη διαταράσσει τον ύπνο ενώ μάλιστα μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο συμπεριφοράς, αναγκάζοντάς σε να ξυπνάς κάθε νύχτα. Για τον παραπάνω λόγο, ένα ελαφρύ σνακ μετά το τελευταίο γεύμα είναι απαραίτητο ώστε να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλά.

Ποιο είναι το κατάλληλο σνακ;

Το ιδανικό σνακ πριν κοιμηθείς φυσικά δε θα πρέπει να είναι επιβαρυντικό ούτε για το στομάχι σου, αλλά ούτε και για τη σιλουέτα σου. Απέφυγε τη ζάχαρη, τα πολλά λιπαρά, τα πικάντικα, τα όξινα και γενικότερα οποιαδήποτε τροφή πιστεύεις ότι θα σε φουσκώσει, προκαλώντας δυσφορία στη διάρκεια του ύπνου.

Ένα υγιεινό βραδινό σνακ δε θα πρέπει να ξεπερνάει τις 200 με 250 θερμίδες ενώ θα πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον μίση ώρα πριν κοιμηθείς. Θυμήσου να αποφύγεις οποιοδήποτε συνδυασμό που πρόκειται να "διεγείρει" τον οργανισμό σου, αφού σίγουρα θα σε δυσκολέψει με τον ύπνο.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν καταναλώνεις ζάχαρη πριν κοιμηθείς;

Ιδέες σνακ πριν τον ύπνο

Για να καταλαγιάσεις τις βραδινές λιγούρες αλλά και να μη διαταράξεις τον ύπνο σου, αρκεί να φας κάτι νόστιμο και θρεπτικό, όπως:

- Μισή μπανάνα με λίγο φυστικοβούτυρο

- 1-2 κράκερ ολικής άλεσης με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών

- Ένα γιαουρτάκι με χαμηλά λιπαρά με μισό φλιτζάνι βατόμουρα

- Μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς

- Γάλα με βρώμη

- Μερικά σταφύλια

- Λαχανικά κομμένα σε λεπτές φέτες και 2 κουταλιές της σούπας χούμους

- Δυο φλιτζάνια ποπ κορν

- Δύο φέτες άπαχη γαλοπούλα

- Ένα φλιτζάνι τσάι βοτάνων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i