Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας; Με αυτές τις τροφές

Συμπληρωματικά με την άσκηση, η διατροφή αποτελεί την κύρια πηγή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

τροφές για ανοσοποιητικό unsplash

Από τη Βέρα Ζαχαρού, διαιτολόγο - διατροφολόγο, health coach (@nutrithink.gr).

Eίναι αναγνωρισμένο και επιστημονικά ότι η άσκηση και η διατροφή αποτελούν τον ιδανικό τρόπο ενίσχυσης και προστασίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Πόσο μάλλον τώρα, που η περίοδος που διανύουμε είναι αρκετά δύσκολη όχι μόνο εξαιτίας της COVID-19, αλλά και των εποχικών ιώσεων.

Η καθημερινή άσκηση, έστω και ήπιας μορφής, οδηγεί στην αύξηση της παραγωγής των ενδορφινών στον οργανισμό μας, ορμονών που συμβάλλουν στη μείωση του άγχους, το οποίο σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας. Επιπλέον, αυτή η σύντομη αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την άσκηση αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων στον οργανισμό. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της άσκησης παράγεται στον οργανισμό μας νιτρικό οξείδιο (NO), μια χημική ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Φυσικά, συμπληρωματικά με την άσκηση, έρχεται η διατροφή η οποία και αποτελεί την κύρια πηγή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Θέλεις να είσαι πιο υγιής;

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας; Με αυτές τις τροφές

‣ Γιαούρτι: Προτίμησε το παραδοσιακό, το οποίο είναι πλούσιο σε φυσικά προβιοτικά. Πρόκειται για φιλικά βακτήρια τα οποία προστατεύουν την εντερική μικροχλωρίδα και ενισχύουν σημαντικά τις άμυνες του οργανισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι το υγιές έντερο συνδέεται άμεσα με υγιές ανοσοποιητικό.

‣ Μανιτάρια: Η κατανάλωσή τους αυξάνει την παραγωγή και τη δράση των λευκοκυττάρων στο αίμα. Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για την εξουδετέρωση των λοιμώξεων.

‣ Εσπεριδοειδή και πολύχρωμες πιπεριές: Και οι δύο κατηγορίες περιέχουν αυξημένες ποσότητες βιταμίνης C, γνωστής για τις ευεργετικές της ιδιότητες στο ανοσοποιητικό. Επιπλέον, το χαρακτηριστικό χρώμα από το καθένα οφείλεται στα καροτενοειδή που περιέχουν, φυσικές χρωστικές ουσίες οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση. Καταστρέφουν, δηλαδή, τις ελεύθερες ρίζες, που συνδέονται με πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας.

‣ Σκόρδο: Περιέχει μια ουσία, την αλυσίνη, στην οποία οφείλεται η χαρακτηριστική μυρωδιά του. Η αλυσίνη τού προσδίδει ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριδιακή και αντιική δράση.

‣ Τζίντζερ: Γνωστό και ως πιπερόριζα, είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Πιες το σε μορφή αφεψήματος ή πρόσθεσέ το σε άλλα ροφήματα και σούπες.

Bonus: Είναι ιδανικό αν έχεις ανακατεμένο στομάχι ή για την αντιμετώπιση της ναυτίας κατά τους πρώτους μήνες της κύησης.

Γλυκοπατάτα: Είναι πλούσια σε βήτα-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α. Η τακτική κατανάλωση της βιταμίνης Α βοηθά στην προστασία των κυττάρων και κατ’ επέκταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

‣ Ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα, ο γαύρος και ο ξιφίας, είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον, συμβάλλουν στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία καταπολεμούν τα αντιγόνα.

‣ Οστρακοειδή: Είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιικές ιδιότητες. Καλές επιλογές είναι τα μύδια, ο αστακός και τα καβούρια. Προσοχή στην ημερήσια κατανάλωση, όχι πάνω από 11 mg για τους άνδρες και 8 mg για τις γυναίκες.

Τι άλλο να θυμάσαι

Για να είσαι υγιής, θα πρέπει να υιοθετήσεις μια ποικιλία στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, αφού δεν αρκεί να καταναλώνεις μεμονωμένα κάποια τρόφιμα από τα παραπάνω. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεις τη μέγιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου.

Διατροφικές συμβουλές για καλή υγεία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i