6 τρόποι για να αυξήσεις την όρεξή σου

Για εκείνες τις μέρες που δεν έχεις διάθεση για φαγητό.

όρεξη για φαγητό iStock

Η απώλεια της όρεξης είναι ένα φαινόμενο που ο καθένας μπορεί να συνάντηση, ανεξάρτητα από την σχέση που έχουμε με το φαγητό. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την επιθυμία μας για φαγητό, όπως το έντονο άγχος και στρες, κάποια φάρμακα, το κρυολόγημα, οι διαταραχές στομάχου, σωματικά προβλήματα κ.α. Η μειωμένη όρεξη για αρκετές ημέρες, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία, ενώ μπορεί να αποφέρει απότομη απώλεια βάρους. Όποιος και αν είναι ο λόγος, θυμήσου να συμβουλευτείς έναν ειδικό, αν η αποστροφή κατανάλωσης φαγητού διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν παρόλα αυτά, επιθυμείς να επαναφέρεις άμεσα την όρεξη σου, μπορείς να το πετύχεις με τους παρακάτω τρόπους:

1. Φάε μικρότερα γεύματα πιο συχνά

Μπορεί να μοιάζει δύσκολο challenge η κατανάλωση φαγητού, όταν η όρεξη σου δεν είναι στα φυσιολογικά της, όμως ένας ενθαρρυντικός τρόπος για να πείσεις τον εαυτό σου να φάει λίγο περισσότερο, είναι να χωρίσεις τα τρία μεγάλα γεύματα σου, σε πέντε ή έξι μικρότερα. Όταν η όρεξη σου αρχίσει να επανέρχεται, δοκίμασε να αυξήσεις την ποσότητα των μερίδων σου.

2. Επίλεξε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά

Η σοκολάτα, τα κρουασάν, το παγωτό ή τα πατατάκια μπορεί να μοιάζουν λαχταριστά και να ανοίγουν την όρεξη εξαιτίας της ζάχαρης που περιέχουν, όμως στερούνται κάθε πολύτιμο συστατικό για τον οργανισμό σου. Ακόμα, η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων μπορεί να οδηγήσει στην μείωση της όρεξης. Για αυτό φρόντισε να επικεντρωθείς σε τροφές πλούσιες σε θρεπτικές θερμίδες και συστατικά, όπως η πρωτεΐνη και τα υγιή λιπαρά.

3. Πρόσθεσε υγιείς θερμίδες στα γεύματα σου

Ένας άλλος τρόπος για να διασφαλίσεις ότι τρως αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι να προσθέσεις περισσότερες "καλές" θερμίδες στα γεύματά σου. Για να το πετύχεις αυτό, μαγείρεψε τα φαγητά σου με υλικά πλούσια σε θερμίδες. Για παράδειγμα βράσε το πλιγούρι βρώμης σε πλήρες γάλα αντί για νερό, πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο και αβοκάντο στις σαλάτες σου ή άπλωσε λίγο φυστικοβούτυρο σε φέτες μήλου.

4. Κάνε την ώρα του φαγητού, μια διασκεδαστική διαδικασία

Για να γίνει η ώρα του φαγητού πιο ευχάριστη, μπορείς να προσκαλέσεις φίλους και αγαπημένα πρόσωπα να γευματίσεις μαζί. Σχετική μελέτη έδειξε ότι το φαγητό με φίλους μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη τροφής κατά 18%, ενώ η παρακολούθηση τηλεόρασης θα μπορούσε να την αυξήσει κατά 14%.  Δοκίμασε να μπεις στην διαδικασία να μαγειρέψεις μόνη σου τα γεύματα σου, προκειμένου να πειραματιστείς με διάφορα υλικά και γεύσεις.

5. Προγραμμάτισε τα γεύματα σου

Η πείνα συνήθως παρακινεί τους ανθρώπους να φάνε. Όμως όταν δεν έχεις όρεξη, ίσως παραλείψεις εντελώς την διαδικασία του φαγητού. Αν συμβαίνει αυτό, φρόντισε τα συμπεριλάβεις τα γεύματα σου στην ατζέντα σου, προγραμματίζοντας την ώρα που θα γευματίσεις. Φρόντισε να είσαι συνεπής με το πρόγραμμα σου.

6. Φάε συχνότερα αγαπημένα σου φαγητά

Όταν βρεθείς μπροστά σε ένα γεύμα που ξέρεις ότι θα απολαύσεις, πιθανότατα έχεις πολύ μεγαλύτερη επιθυμία για να το φας, συγκριτικά με ένα φαγητό που βρίσκεις δυσάρεστο. Έρευνα δείχνει ότι αν επιλέγεις τι θα φας ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, έχεις περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσεις περισσότερη τροφή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i