Κόλιανδρος: Γιατί αξίζει να τον προσθέσεις στη διατροφή σου

Η ιδιαίτερη γεύση αλλά και οι ευεργετικές ιδιότητες του θα απογειώσουν τα πιάτα σου.

κολιανδρος iStock

Ο κόλιανδρος είναι το φυτό – βότανο που είτε θα το λατρέψεις, είτε θα το μισήσεις. Και αυτό γιατί, υπάρχουν εκείνοι που προτιμούν την ιδιαίτερα πλούσια γεύση του, για τις δροσερές, εσπεριδοειδή νότες της, ενώ άλλοι την απεχθάνονται τόσο, παρομοιάζοντας την με σαπούνι ή εντομοκτόνο. Παρά τον παραπάνω διχασμό, ο κόλιανδρος, γνωστός και ως κινέζικος μαϊντανός, αποτελεί βασικό συστατικό για πολλές διεθνείς κουζίνες, ενώ η προσθήκη του βοτάνου αυτού στην διατροφή συνοδεύεται από πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας.

Ο κόλιανδρος, που χρησιμοποιείται ευρέως ως γαρνιτούρα ή μπαχαρικό στο μαγείρεμα, είναι πλούσιος σε μικροθρεπτικά συστατικά, ενώσεις και αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών, ενώ προσδίδει ιδιαίτερη γεύση στο πιάτο χωρίς καν την προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης. Ταυτόχρονα, τρώγοντας περίπου εννέα κλωνάρια, μαζί με τα φύλλα, καθώς είναι από τα πράσινα φυτά που καταναλώνονται όλα τα μέρη του, λαμβάνεις φυτικές ίνες  ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο σε λιγότερο από 20 θερμίδες.

Γιατί αξίζει να προσθέσεις τον κόλιανδρο στην διατροφή σου:

  • Η βιταμίνη Κ που περιέχει, έχει συνδεθεί με την διατήρηση της υγιούς οστικής δομής και τον περιορισμό των νευρωνικών βλαβών του εγκεφάλου.
  • Tο κύριο συστατικό του κόλιανδρου, που ονομάζεται λιναλοόλη, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άγχους καθώς και στην βελτίωση της μνήμης.
  • Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή λειτουργία, ενώ συμβάλλει στην μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL).
  • Έχει αποδειχθεί ότι η μακροχρόνια κατανάλωση του απομακρύνει τον υδράργυρο από τους ιστούς του σώματος μας.
  • Περιέχει την ένωση δωδεκανάλη, η οποία έχει αντιβακτηριακή δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την σαλμονέλα.
  • Τα ελαία του συμβάλλουν στην διατήρηση της καλής εντερικής υγείας, όπως επίσης και στην αποφυγή λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Μερικές συνταγές με κόλιανδρο:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i