Τέσσερις συνταγές για να αξιοποιήσεις το ασπράδι αυγού που περίσσεψε

Μπορείς να φτιάξεις εύκολα και απλά πολλά περισσότερα από μια κλασσική μαρέγκα.

ασπραδι αυγού iStock

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να περισσέψει το ασπράδι ενός αυγού: ίσως εκτέλεσες μόλις μια συνταγή που περιλάμβανε μόνο δύο κρόκους αυγού και κανένα ασπράδι ή μπορεί να αγόρασες μερικά υγρά ασπράδια για να τα χρησιμοποιείς στην παρασκευή ενός πιάτου και τώρα έχουν μείνει κάποια στο ψυγείο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα πετάξεις, αν επιθυμείς να θεωρείς την κουζίνα σου βιώσιμη. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τα χτυπήσεις καλά μεταξύ τους και προσθέτοντας απλά λίγο αλάτι και πιπέρι, να ρίξεις το μείγμα στο τηγάνι, ετοιμάζοντας μια γρήγορη ομελέτα. Βέβαια, αν η ιδέα αυτή φαντάζει κάπως μονότονη και βαρετή, υπάρχει τρόπος να αξιοποιήσεις εύκολα και δημιουργικά τα ασπράδια αυγών που περίσσεψαν, αρκεί να επιλέξεις μια από τις παρακάτω γρήγορες και νόστιμες συνταγές:

1. Ελβετική βουτυρόκρεμα μαρέγκας

βουτυροκρεμα
iStock

Υλικά:

1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

1/2 φλιτζάνι ασπράδια αυγών, περίπου από 4 μεγάλα αυγά

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κιλό βούτυρο, κρύο, ανάλατο, κομμένο σε μικρούς κύβους

1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση: Συνδύασε την κρυσταλλική ζάχαρη με τα ασπράδια και το αλάτι στο μπολ του μίξερ. Τοποθετήστε το μπολ του μίξερ σε μια μεσαία κατσαρόλα γεμάτη με νερό που σιγοβράζει απαλά (μην αφήσεις το μπολ να αγγίξει το νερό). Ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 5 λεπτά. Το μείγμα πρέπει να είναι  εντελώς λείο όταν τρίβεται ανάμεσα στα δάχτυλα. Σκούπισε το μπολ και τοποθέτησε το στην βάση του μίξερ, προσθέτοντας το σύρμα χτυπάμε πολύ σε μέτρια προς δυνατή ένταση μέχρι η μαρέγκα να γίνει αφράτη για περίπου 8 με 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια χαμηλή και προσθέτουμε το βούτυρο, μερικούς κύβους τη φορά. Το μείγμα μπορεί να αρχίσει να φαίνεται πηγμένο, αλλά πρέπει να κρατήσεις το μίξερ σε λειτουργία μέχρι η βουτυρόκρεμα να γίνει λεία, γυαλιστερή και λευκή (θα ανοίξει το χρώμα της κατά την ανάμειξη), για περίπου 10 έως 15 λεπτά.  Πρόσθεσε το εκχύλισμα βανίλια και ανακάτεψε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθεί. Η βουτυρόκρεμα είναι έτοιμη να απλωθεί σε cap cake και τούρτες.

2. Brownies με χαμηλά λιπαρά

brownies
iStock

Υλικά:

1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 φλιτζάνι κακάο (χωρίς ζάχαρη)

1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλιές της σούπας λάδι

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο

2 μεγάλα ασπράδια αυγών

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 °C. Ψέκασε ένα ταψί 8 επί 8 με μαγειρικό σπρέι. Χτυπάμε σε ένα μικρό μπολ το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε το λάδι, τη βανίλια, το αυγό και τα ασπράδια. Σταδιακά ανακατεύουμε τα στερεά υλικά στα υγρά μέχρι να ενωθούν καλά. Ρίξε το μείγμα στο ταψί και ψήσε για 20 λεπτά. Αφαίρεσε το από το ταψί και κόψε το σε κομμάτια.

3. Frittata με λαχανικά

fritata
iStock

Υλικά:

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

12 μεγάλα ασπράδια αυγών

1/2 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση

1/2 φλιτζάνι κατεψυγμένο σπανάκι, ξεπαγωμένο, ψιλοκομμένο και στραγγισμένο από την υγρασία

1 φλιτζάνι μικρές μπουκίτσες μπρόκολου

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​βασιλικό ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα με χαμηλά λιπαρά

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν. Πρόσθεσε τα ντοματίνια, το σπανάκι, το μπρόκολο, το σκόρδο, 2 κουταλιές της σούπας βασιλικό, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Βάλε το μείγμα των αυγών στο τηγάνι και μαγείρεψε για 3 με 4 λεπτά μέχρι τα ασπράδια να αρχίσουν να δένουν στις άκρες. Αναποδογύρισε την frittata και ψήστε για 4 λεπτά και από την άλλη πλευρά. Είναι έτοιμη να την απολαύσεις.

4. Ιαπωνικό αφράτο cheesecake

cheesecake
iStock

Υλικά:

4 ασπράδια αυγών

1/2 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

6 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη

2 μεγάλοι κρόκοι αυγών

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1/4 φλιτζάνι πλήρες γάλα

2 κουταλιές της σούπας αλατισμένο βούτυρο

6 κουταλιές της σούπας αλεύρι για κέικ

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση: Ζέστανε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ετοιμάσεις το μείγμα. Πρόσθεσε τα ασπράδια, το χυμό λεμονιού και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μπολ ενός μίξερ. Χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Συνεχίσε το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα και προσθέστε σταδιακά 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρης καθώς χτυπάτε. Τα ασπράδια των αβγών θα γίνουν γυαλιστερά και θα σχηματίσουν σκληρές κορυφές όταν σηκώνεις το χτυπητήρι από τα ασπράδια. Βάλε τους κρόκους, την ζάχαρη και την βανίλια, σε ένα άλλο μπολ και χτύπησε τα μέχρι να ενωθούν. Έπειτα πρόσθεσε το γάλα και το βούτυρο στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε καλά. Πρόσθεσε το αλεύρι και το μπέκιν. Με μια μαρίζ πρόσθεσε σίγα σιγά τα χτυπημένα ασπράδια στο μείγμα των κρόκων και ανακάτεψε πολύ πολύ καλά. Αλείφουμε το τηγάνι με αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι. Λαδώνουμε δαχτυλίδια ζαχαροπλαστικής πλάτους 7 εκατοστών. Τα τοποθετούμε στο ζεστό τηγάνι και τα αφήνουμε να ζεσταθούν για λίγο. Βάλε μέσα σε κάθε δαχτυλίδι περίπου μισό φλιτζάνι από το μείγμα. Τοποθέτησε ένα καπάκι πάνω από το τηγάνι και μαγείρεψε για πέντε λεπτά. Αναποδογύρισε από την άλλη και ζέστανε ακόμα λίγα λεπτά. Το αφράτο cheesecake είναι έτοιμο, πρόσθεσε topping της επιλογής σου και απόλαυσε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i