Τέσσερα σημάδια που αποκαλύπτουν ότι καταναλώνεις πολλή ζάχαρη

Όταν το σώμα σου προσπαθεί να επικοινωνήσει διακριτικά μαζί σου, μην το αγνοείς.

ζάχαρη iStock

Πολλές τροφές περιέχουν κρυμμένα ύπουλα συστατικά, τα οποία επειδή ακριβώς δεν είναι φανερά, αγνοούμε την ύπαρξή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των βλαβερών στοιχείων αποτελεί η ζάχαρη, η οποία βρίσκεται σε κάθε απίθανο – έτοιμο – φαγητό που μπορεί να σκεφτούμε. Χωρίς λοιπόν να το καταλαβαίνεις, καταναλώνεις περισσότερη πρόσθετη ζάχαρη, από όσο πιστεύεις, γεμίζοντας την σιλουέτα αλλά και τον οργανισμό σου περιττές θερμίδες και λίπος. Μπορεί η μικρότερες ποσότητες ζάχαρης να μην είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, η συχνή κατανάλωση αυτών, ωστόσο, σίγουρα προαναγγέλλει σοβαρά προβλήματα υγείας.  

Διάβασε επίσης: Εξι τρόποι για να καταναλώνεις γλυκά χωρίς να πάρεις βάρος

Όπως επισημαίνει και η ειδικός, η Dr. Trista Best, "η προσθήκη ζάχαρης αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά της θα παρουσιάσει μια ποικιλία αρνητικών παρενεργειών. Αυτή η φλεγμονή προκαλείται από την προσθήκη ζάχαρης που διεγείρει την παραγωγή ελεύθερων λιπαρών οξέων από το ήπαρ. Αυτά τα ελεύθερα λιπαρά οξέα πυροδοτούν τη φλεγμονή στο σώμα, το οποίο αγωνίζεται να αποτρέψει αυτή την δημιουργία. Η χρόνια φλεγμονή όπως αυτή είναι επιβλαβής για τον οργανισμό βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα".

Κατά την πρόκληση της φλεγμονής, το σώμα προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί, ώστε να καταλάβεις πως κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να αλλάξει. Αυτό ακριβώς μαρτυρούν τα παρακάτω σημάδια τα οποία πρέπει να λαμβάνεις πάντα υπόψη σου.

Αύξηση βάρους

Ένα από τα πιο προφανή σημάδια που μπορείς να παρατηρήσεις στο σώμα σου όταν καταναλώνεις περισσότερη από τα επιτρεπόμενα όρια ζάχαρη είναι η αύξηση βάρους. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη οδηγεί στη διατάραξη του μεταβολισμού, βλάπτοντας ταυτόχρονα το μικροβίωμα του εντέρου. Ο οργανισμός λαμβάνει λανθασμένα μηνύματα, αναζητώντας συνεχώς περισσότερη ζάχαρη και όσο περισσότερη ζάχαρη λαμβάνει, τόσο περισσότερο νομίζεις ότι πεινάς.

Χρόνιος πόνος

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης σε τακτική βάση, με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε χρόνιους πόνους και δυσκαμψία. Αυτό οφείλεται στην φλεγμονή που έχει δημιουργηθεί στο σώμα.

Έντονη πείνα

Τα τρόφιμα και τα ποτά που περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης διεγείρουν το αίσθημα πείνας, μόλις λίγες ώρες μετά την κατανάλωση τους. Και αυτό γιατί, το σώμα "καίει" τη ζάχαρη πολύ πιο σύντομα, καθώς εκτός από θερμίδες, δεν περιέχει κανένα θρεπτικό συστατικό όπως πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Η απουσία ολοκληρωμένου κορεσμού, οδηγεί στην αναζήτηση περισσότερου φαγητού σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Last but not least, η ζάχαρη αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Επομένως, εάν έχεις υψηλή πίεση, μάλλον πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου την βελτίωση της διατροφής σου. "Η προσθήκη ζάχαρης αυξάνει το ουρικό οξύ στο σώμα, το οποίο με τη σειρά του αναστέλλει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) είναι απαραίτητο για τη διατήρηση των αγγείων εύκαμπτων, ενώ όταν υπάρχει μείωση του αζώτου στο σώμα η αρτηριακή πίεση αυξάνεται" επισημαίνει η Dr. Best.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i