Είναι υγιεινό το χταπόδι;

Ο θαλασσινός μεζές που έχει συνδεθεί με την Καθαρά Δευτέρα και το καλοκαίρι.

χταπόδι iStock

Το χταπόδι αποτελεί για πολλούς αγαπημένο θαλασσινό μεζέ, αφού συνοδεύει άψογα ένα ποτηράκι ούζου δίπλα στην παραλία. Άλλοι προτιμούν το ιδιαίτερα νόστιμο αυτό μαλάκιο σε πιο γκουρμέ εκδοχές, είτε μαγειρεμένο συνοδεία κοφτού μακαρονιού. Τρώγεται με λεμόνι ή ξύδι, στα κάρβουνα ή στη σχάρα, τηγανιτό αλλά και στο φούρνο. Σε οποιαδήποτε μορφή το χταπόδι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της μεσογειακής κουζίνας και δη της ελληνικής. Όμως παρά την νοστιμιά, αλλά και την ευχάριστη επιλογή θαλασσινού χωρίς κόκαλα, είναι το χταπόδι το ίδιο υγιεινό με τα υπόλοιπα ψαρικά; Ιδού η απορία!

Διατροφική αξία

Οι παρακάτω μετρήσεις αναφέρονται σε 85 γραμμάρια χταποδιού μαγειρεμένο στον ατμό, τον φούρνο ή βραστό.

Θερμίδες: 139

Υδατάνθρακες: 4 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 25 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια

Λίπος: 2 γραμμάρια

Βιταμίνη Β12: 1.275% της Ημερήσιας Πρόσληψης

Σελήνιο: 139% της Ημερήσιας Πρόσληψης

Χαλκός: 70% της Η.Π.

Σίδηρος: 45% της Η.Π.

Ψευδάργυρος: 26% του Η.Π

Νιασίνη: 20% της Η.Π

Φώσφορος: 19% της Η.Π

Νάτριο: 17% της Η.Π

Μαγνήσιο: 12% της Η.Π

Κάλιο: 11% της Η.Π

Ο τρόπος μαγειρέματος αλλά και η ποσότητα του θαλασσινού ενδέχεται να διαφοροποιήσουν το παραπάνω διατροφικό προφίλ. Φρόντισε να προσέχεις πάντοτε τις έξτρα προσθήκες σε αυτό, προκειμένου να μην αλλάζουν υπερβολικά οι εν λόγω τιμές.

Αξίζει το χταπόδι μια θέση στο διατροφικό σου πλάνο;

Το χταπόδι δεν είναι μόνο ένα νόστιμο και γευστικό υλικό για διάφορες κουζίνες, είναι και ένα πιάτο που αναμφίβολα στηρίζει την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Και αυτό γιατί:

Είναι πλούσιο σε άπαχη πρωτεΐνη

Η άπαχη πρωτεΐνη είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, χαμηλή σε θερμίδες, λιπαρά και χοληστερόλη. Μια μερίδα χταποδιού μπορεί να περιέχει 25 γραμμάρια άπαχης πρωτεΐνης σε λιγότερες από 145 θερμίδες. Επιπλέον, σχετική έρευνα έχει αποδείξει ότι η κατανάλωση θρεπτικών πηγών χοληστερόλης, όπως τα αυγά και τα θαλασσινά, είναι λιγότερο πιθανό να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα από την κατανάλωση τροφών όπως το κόκκινο κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Το χταπόδι διαθέτει μικρότερα επίπεδα χοληστερόλης από τα καλαμάρια και τις γαρίδες.

Διαθέτει μπόλικα ακόρεστα λιπαρά

Το χταπόδι είναι μια πολύ καλή πηγή ακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως τα ωμέγα-3. Η επαρκής πρόσληψη αυτών έχει συνδεθεί με την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, διάφορων τύπων καρκίνου, την προστασία της γνωστικής λειτουργίας και τη διατήρηση υγιούς μικροβιώματος.

Έχει συνδεθεί με την πρόληψη της κατάθλιψης

Μια ενδιαφέρουσα ιδιότητα των ωμέγα – 3 λιπαρών οξέων που περιέχονται στο χταπόδι είναι η μείωση των συμπτωμάτων της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Σε ορισμένους πληθυσμούς, η έρευνα δείχνει ότι όσοι τρώνε μέτριες - αλλά όχι απαραίτητα υψηλές - ποσότητες θαλασσινών τείνουν να έχουν χαμηλότερο σκορ στα περιστατικά κατάθλιψης, λόγω της σημαντικής ποσότητας ωμέγα – 3 λιπαρών οξέων που διαθέτουν. Μια μελέτη ανέλυσε τα τρόφιμα και τις συγκεντρώσεις τους σε 12 διαφορετικά αντικαταθλιπτικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 καθώς και της βιταμίνης Β12, του σεληνίου, του σιδήρου, του ψευδάργυρου και άλλων, αποδεικνύοντας ότι το χταπόδι καταλαμβάνει την έκτη θέση στη λίστα με τα κορυφαία αντικαταθλιπτικά τρόφιμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i